Kurucu'dan

“Mühendisler cinsiyet ayırt etmeksizin yenilikçidir”

IEEE Medipol Öğrenci Kolunun alt yapılanmalarından birisi olan ‘Women in Engineering’ tarafından düzenlenen konferansta konuşan Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Tekinay, mühendislerin cinsiyet ayırt etmeksizin yenilikçi olduğunu söyledi.

13.03.2019
“Mühendisler cinsiyet ayırt etmeksizin yenilikçidir”

İstanbul Medipol Üniversitesi The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Medipol Öğrenci Kolunun alt yapılanmalarından birisi olan ‘Women in Engineering’ tarafından bu yıl ilk kez “Women in Engineering Volunteers in Every Region” etkinliği düzenlendi. Geleneksel hale getirilmesi planlanan konferansta mühendislikte kadın algısı, kadının yaşamdaki yeri ve cinsiyet eşitliği konuları masaya yatırıldı. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şirin Tekinay, Vadofone Türkiye Ağ Mimarisi & Teknoloji Kıdemli Müdürü Murat Öztürk, Schneider Elektrik Segment Satış Müdürü Bihter Ünlüsoy ve Oyuncu Ceren Gündoğdu katıldı.

DURMAZ: KADIN MÜHENDİS İSTİHDAMI YETERLİ DEĞİL

Konferansın açış konuşmasını gerçekleştiren Mühendislik ve Doğa Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Yüksel Durmaz, Türkiye’deki kadın mühendis sayısının yeterli olmadığını söyledi. TMMOB verilerine göre Türkiye’de her 6 mühendisten birinin kadın olduğunu belirten Durmaz, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ise mühendislikte kadın istihdam oranının yüzde 30 olduğunu kaydetti. Durmaz şöyle dedi: “Mühendislik alanındaki kadın istihdamı iki katına çıkarılırsa daha üretken bir ülkeye ve daha iyi ekonomik göstergelere sahip olabiliriz. Mühendislik mesleği, maalesef erkek mesleği olarak akıllara kodlanmış. Ailemiz tarafından da bizlere bu şekilde tanıtıldı. Günümüzde durum daha iyi bir hâl aldı ve kadın mühendisler pastadan artık pay alabiliyor. Teknolojinin gelişmesi ile beraber çok iyi kadın mühendisler hayatımıza giriyor. Genç mühendis adayları önce kafanızdaki bariyerleri kaldırın. Kadınların ne iş yaparsa yapsın başarılı olacağına inanıyorum. Sürecin farkında olup sorunu çözün, eğitiminizi alın, kendinizi geliştirin ve cesur olup farklı işlere imza atın.”

TEKİNAY: KIZ ÇOCUKLARI MATEMATİK VE FENDE DAHA BAŞARILI

Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şirin Tekinay ise konuşmasında Türkiye’de ve birçok yerde ilkokuldan ortaokula kadar olan dönemin istatistiklerine bakıldığında kızların matematik ile fen alanında erkeklerden çok daha başarılı olduklarını savundu. ‘Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden birinin ‘Cinsiyet Eşitliği’ olduğunu söyleyen Tekinay şöyle devam etti: “Kadın ile erkek eşittir ve mesleklerin buna göre sınıflandırılması mantıksızdır. Mühendisler cinsiyet ayırt etmeksizin yenilikçidir. Ben STEM kariyerine 3 yaşında başladım. Her şeyin nasıl çalıştığını öğrenme arzusuyla evde kendi başıma yaptığım deneylerle yola koyuldum. Her çocuk, üretmek için bir pırıltı barındırır. Her çocuk sayısaldır, sözeldir ve görseldir. Benim gözümde eşittir. Tasarım, mühendisliğin de ana dalıdır. Tasarım güzel olursa cazibe merkezi olması kaçınılmazdır. Tasarım için insana dokunmanız gerekir. Yapacağınız tasarımlar teknolojiye yön verebilir. Bunun için çalışın, faaliyet içerisinde olun sürekli bir şeyler arayın ve üretin.”