Kurucu'dan

Prof. Yavuzer: Çocuklar oyun ve resimle iç dünyalarını yansıtıyor

İstanbul Medipol Üniversitesi Çocuk Gelişimi Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Haluk Yavuzer, çocukların oyun ve resim sayesinde iç dünyalarını doğal bir biçimde dile getirdiklerini söyledi.

5.04.2019
Prof. Yavuzer: Çocuklar oyun ve resimle iç dünyalarını yansıtıyor

İstanbul Medipol Üniversitesi Çocuk Gelişimi Topluluğu “Çocuğun Kendisini Özgür Hissettiği İki Etkinlik Alanı Oyun ve Resim” başlıklı bir konferans düzenledi. Güney Kampüste düzenlenen konferansta konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Haluk Yavuzer, çocuk gelişiminde önemli bir yeri olan oyunun, çocuğa toplumsal beceriler kazandırdığını ve onu özgürleştirdiğini söyledi. Çocukların hiçbir şekilde göremeyecekleri tecrübeleri oyun ortamında deneyimleyebileceklerini kaydeden Yavuzer şöyle dedi: “Bebeğin doğduğu andan itibaren oyun oynamaya başladığını öncelikle bilmenizi istiyorum. El ve ayak parmakları onun için oyun ve ilk oyuncaklarıdır. Daha sonra biberon ve emzik devreye giriyor. Çocuk arkadaşlarıyla oynarken ben ve başkası kavramlarının bilincine varır. Kendi artılarını eksilerini, arkadaşının artılarını ve eksilerini görür. Oyun çocuğun birikmiş enerjisinin toplumsal yolla boşaltmasına fırsat kazandırır ve duygusal bir doyum sağlar. Oyun çocuğun kas sistemini de geliştirir. Arkadaşlarıyla oynama ortamında iş birliğini sağlıyor ve kuralları öğretiyor. Dolayısıyla sosyal gelişimi sağlıyor. Renk sayı boyut kavramlarının bilincine varıyor. Kurallı oyunda oyun kuralını öğrenen çocuk yarın ahlak kuralını öğreniyor. Çocukların başkalarıyla ilişkilerinde bir ölçüt olarak resim önem taşır. Küçücük bir figür o çocuğun özgüveni ile ilgili bize bilgi verebilir. Örnek vermek gerekirse aile üyeleriyle kendisini resmederken çocuk aile üyeleriyle arasına bir gökdelen veya bir ağaç çizebilir. Bu, iletişimin kopuk ve yetersiz olduğunu bize anlatıyor. Dolayısıyla çocuklar oyun ve resim sayesinde iç dünyalarını doğal bir biçimde anlatabiliyor.”