Medipol’de ‘Acemaşiran Mevlevi Ayini’ yapıldı

31.12.2019

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından ‘Acemaşiran Mevlevi Ayini’ düzenlendi.

mevlevi-05e

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Türk Müziği Bölümü tarafından Güney Kampüs Konferans Salonu’nda ‘Acemaşiran Mevlevi Ayini’ düzenlendi. Prof. Dr. Hanefi Özbek, Doç. Dr. Volkan Gidiş ve Dr. Öğretim Üyesi Nuri Özcan’ın birlikte hazırladığı ayinin başlangıcında kısa bir konuşma yapan Özcan, kâinatta dönmeyen hiçbir varlığın bulunmadığını, var olmanın temel şartının dönmek olduğunu söyledi. Varlıkların bünyesini oluşturan atomlardaki elektron, proton ve nötronların devamlı döndüğünü kaydeden Özcan, semâ ayinindeki sırrın da bu olduğunu belirtti. Ayin içerisindeki hareketlerin ve kıyafetlerin sembollerini de anlatan Özcan, ‘Mevlevi Ayini’nin insanın miracını yani göklerdeki manevi yolculuğunu sembolize ettiğini ifade etti. Ayinlerde kulların hakikate yönelip aşkla yücelmesi ve benliğini terk ederek Allah katında yok oluşunun anlatıldığını kaydeden Özcan, olgunlaşmış yani insan-ı kâmil olarak tekrar kulluğa dönüşünün resmedildiğini dile getirdi. Özcan’ın konuşmasının ardından postnişin Mehmet Nuri Uygun’un idaresindeki ayine geçildi. Özbek ve Gidiş’in de aralarında olduğu kalabalık bir sazende grubu tasavvuf musikisi icra ederken semazenler semâ gösterisi gerçekleşirdi.

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:00