Besin desteği, türleri, tebliğler doğultusunda özellikleri, kullanım alanları, beslenme sorunlarının önlenmesindeki yeri ile ilintili konuların irdelenmesi ve tartışılmasıdır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Besin Desteği Çeşitleri,Besin Destekleri Mevzuatları,Vitamin ve mineral destekleri-1,Vitamin ve mineral destekleri-2,Bitkisel destekler,Besin destekleri ve ilaç etkileşimi,Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi,Besin zenginleştirme politikaları,Besin zenginleştirme politikaları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
3.Besin desteklerinin beslenme yetersizlikleri ve kronik hastalıkların önlenmesindeki yerini ülke politikaları ve yayınlar ile irdeler.
1.1 Fitokimyasal besin desteklerinin sınıflandırılmasını yapar.
10, 16, 9
A
1.2 Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ayırt eder.
10, 16, 9
A
1.3. Fitokimyasal besin desteklerinin kullanım alanlarını eleştirir.
10, 16, 9
A, E
2. Besin desteği türleri ile tebliğler doğrultusunda özelliklerini sınıflandırabilecektir.
10, 16, 9
A
2.1. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen hastalıkları çözümler.
10, 16, 9
A
2.2. Besin desteği türleri hakkındaki yasal düzenlemeleri değerlendirir.
10, 16, 9
A
2.3. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri hakkında tahminde bulunur.
10, 16, 9
A
3.1. Besin desteklerinin tanımını ve kaynaklarını ayırt eder.
10, 16, 9
A
3.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.
10, 16, 9
A
3.3. Besin desteklerinin etki mekanizmasını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini sorgular.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Besin Desteği Çeşitleri
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Besin Destekleri Mevzuatları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Vitamin ve mineral destekleri-1
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Vitamin ve mineral destekleri-2
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Bitkisel destekler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Besin destekleri ve ilaç etkileşimi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Besin zenginleştirme politikaları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Besin zenginleştirme politikaları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Öğrenci seminer sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Öğrenci seminer sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Öğrenci seminer sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Öğrenci seminer sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Final Sınavı
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Geoffrey P. Webb, Dietary Supplements&Fuctional Foods, Blackwell Publishing, 2006.
2. Kelly A. Meckling, Nutrient-Drug Interactions, Taylor&Francis Publishing,2007.
3. Pamela Mason, Dietary Supplements, Pharmaceutical Press, 2007.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
14
6
84
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
5
6
30
Genel Sınav ve Hazırlığı
5
6
30
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)
8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
BESİN DESTEKLERİ VE TOPLUM SAĞLIĞI
-
Güz Dönemi
2+0
2
8
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Ahmet Ulvi ZEYBEK
Dersi Verenler
Prof.Dr. Gülden Zehra OMURTAG
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Besin desteği, türleri, tebliğler doğultusunda özellikleri, kullanım alanları, beslenme sorunlarının önlenmesindeki yeri ile ilintili konuların irdelenmesi ve tartışılmasıdır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Besin Desteği Çeşitleri,Besin Destekleri Mevzuatları,Vitamin ve mineral destekleri-1,Vitamin ve mineral destekleri-2,Bitkisel destekler,Besin destekleri ve ilaç etkileşimi,Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi,Besin zenginleştirme politikaları,Besin zenginleştirme politikaları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
3.Besin desteklerinin beslenme yetersizlikleri ve kronik hastalıkların önlenmesindeki yerini ülke politikaları ve yayınlar ile irdeler.
1.1 Fitokimyasal besin desteklerinin sınıflandırılmasını yapar.
10, 16, 9
A
1.2 Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ayırt eder.
10, 16, 9
A
1.3. Fitokimyasal besin desteklerinin kullanım alanlarını eleştirir.
10, 16, 9
A, E
2. Besin desteği türleri ile tebliğler doğrultusunda özelliklerini sınıflandırabilecektir.
10, 16, 9
A
2.1. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen hastalıkları çözümler.
10, 16, 9
A
2.2. Besin desteği türleri hakkındaki yasal düzenlemeleri değerlendirir.
10, 16, 9
A
2.3. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri hakkında tahminde bulunur.
10, 16, 9
A
3.1. Besin desteklerinin tanımını ve kaynaklarını ayırt eder.
10, 16, 9
A
3.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.
10, 16, 9
A
3.3. Besin desteklerinin etki mekanizmasını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini sorgular.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Besin Desteği Çeşitleri
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Besin Destekleri Mevzuatları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Vitamin ve mineral destekleri-1
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Vitamin ve mineral destekleri-2
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Bitkisel destekler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Besin destekleri ve ilaç etkileşimi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Besin zenginleştirme politikaları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Besin zenginleştirme politikaları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Öğrenci seminer sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Öğrenci seminer sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Öğrenci seminer sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Öğrenci seminer sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Final Sınavı
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Geoffrey P. Webb, Dietary Supplements&Fuctional Foods, Blackwell Publishing, 2006.
2. Kelly A. Meckling, Nutrient-Drug Interactions, Taylor&Francis Publishing,2007.
3. Pamela Mason, Dietary Supplements, Pharmaceutical Press, 2007.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.