Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME DURUMU SAPTAMA YÖNTEMLERİ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER, Dr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN, Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı toplumda tüm yaş grupları ve özel gruplarda beslenme durumunun değerlendirilmesine yönelik kullanılan yöntemleri öğretmek ve bunu pratikte uygulayabilme becerisinin geliştirilmesini sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme durumunun saptanması,Beslenme durumu saptama yöntemleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesi,Sağlık öyküsü, klinik belirtiler, biyokimyasal ve laboratuvar yöntemler,Antropometrik ölçümler-1,Antropometrik ölçümler-2,Antropometrik ölçümlerin bireysel ve toplumsal olarak değerlendirilmesi,Özel durumlarda/gruplarda beslenme durumunun saptanması,Besin tüketim durumunun saptanması ve değerlendirilmesi,Besin tüketimi saptama yöntemleri,Enerji harcanmasının saptanması,Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan tarama araçları,Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümler,Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- besin tüketiminin değerlendirilmesi,Ödevlerin değerlendirilmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan farklı yöntemleri örneklendirir. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
2. Diyetisyenin çalışabileceği tüm gruplarda, beslenme durumunun saptanması yöntemlerinin uygular. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
3. Sağlık öyküsü doğrultusunda beslenme durumuyla ilişkili klinik belirtileri çözümler. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
4. Bireylerin besin tüketim durumlarını değerlendirir. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
5. Bireyin enerji harcamasını değişik yöntemler kullanarak saptar. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme durumunun saptanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Beslenme durumu saptama yöntemleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Sağlık öyküsü, klinik belirtiler, biyokimyasal ve laboratuvar yöntemler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Antropometrik ölçümler-1 | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Antropometrik ölçümler-2 | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Antropometrik ölçümlerin bireysel ve toplumsal olarak değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Özel durumlarda/gruplarda beslenme durumunun saptanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Besin tüketim durumunun saptanması ve değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Besin tüketimi saptama yöntemleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Enerji harcanmasının saptanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan tarama araçları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- besin tüketiminin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Ödevlerin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Pekcan G. Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Ed: Alphan Tüfekçi E. Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2014. 2. Gibney MJ, Margetts BM, Kearney JM, Arab L (2004), Public Health Nutrition, Blackwell Science, 3. Lee RD, Nieman DC (2009), Nutritional Assessment, Tht Edition, Mc Graw-Hill Higher Education. 4. Konu ile ilgili otoritelerin güncel yayınları. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 1 | 14 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 1 | 1 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 3 | 3 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 12 | 12 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 23 | 23 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 124 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30) | 4 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BESLENME DURUMU SAPTAMA YÖNTEMLERİ | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER, Dr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN, Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı toplumda tüm yaş grupları ve özel gruplarda beslenme durumunun değerlendirilmesine yönelik kullanılan yöntemleri öğretmek ve bunu pratikte uygulayabilme becerisinin geliştirilmesini sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme durumunun saptanması,Beslenme durumu saptama yöntemleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesi,Sağlık öyküsü, klinik belirtiler, biyokimyasal ve laboratuvar yöntemler,Antropometrik ölçümler-1,Antropometrik ölçümler-2,Antropometrik ölçümlerin bireysel ve toplumsal olarak değerlendirilmesi,Özel durumlarda/gruplarda beslenme durumunun saptanması,Besin tüketim durumunun saptanması ve değerlendirilmesi,Besin tüketimi saptama yöntemleri,Enerji harcanmasının saptanması,Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan tarama araçları,Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümler,Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- besin tüketiminin değerlendirilmesi,Ödevlerin değerlendirilmesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenme durumunun saptanmasında kullanılan farklı yöntemleri örneklendirir. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
2. Diyetisyenin çalışabileceği tüm gruplarda, beslenme durumunun saptanması yöntemlerinin uygular. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
3. Sağlık öyküsü doğrultusunda beslenme durumuyla ilişkili klinik belirtileri çözümler. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
4. Bireylerin besin tüketim durumlarını değerlendirir. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
5. Bireyin enerji harcamasını değişik yöntemler kullanarak saptar. | 10, 14, 16, 4, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme durumunun saptanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Beslenme durumu saptama yöntemleri ve beslenme durumunun değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Sağlık öyküsü, klinik belirtiler, biyokimyasal ve laboratuvar yöntemler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Antropometrik ölçümler-1 | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Antropometrik ölçümler-2 | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Antropometrik ölçümlerin bireysel ve toplumsal olarak değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Özel durumlarda/gruplarda beslenme durumunun saptanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Besin tüketim durumunun saptanması ve değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Besin tüketimi saptama yöntemleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Enerji harcanmasının saptanması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan tarama araçları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- antropometrik ölçümler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Beslenme durumunun saptanmasına yönelik pratik uygulamalar- besin tüketiminin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Ödevlerin değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Pekcan G. Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Ed: Alphan Tüfekçi E. Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2014. 2. Gibney MJ, Margetts BM, Kearney JM, Arab L (2004), Public Health Nutrition, Blackwell Science, 3. Lee RD, Nieman DC (2009), Nutritional Assessment, Tht Edition, Mc Graw-Hill Higher Education. 4. Konu ile ilgili otoritelerin güncel yayınları. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |