İnsan kaynaklarının işleyişini ve temel fonksiyonlarını öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş,İnsan Kaynakları Yönetimini Etkileyen Faktörler,İnsan kaynakları yönetiminin işlevleri,İş analizi ve iş tasarımı,İnsan kaynaklarının planlanması,İnsan kaynaklarının temini ve seçimi,İnsan kaynaklarının eğitimi ve geliştirilmesi,Performans değerleme,Kariyer yönetimi,İş değerleme,Ücret yönetimi,İş sağlığı ve iş güvenliği,İnsan kaynakları yönetiminin yasal boyutu,Endüstri İlişkileri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Bir işletmenin insan kaynağı planlamasını tasarlar.
5, 9
A, E
1.1. İş tanımlarını hazırlar.
5, 9
A, E
1.2. İş değerleme formları oluşturur.
5, 9
A, E
1.3. İşe alım sürecini hazırlar.
5, 9
A, E
1.4. Performans değerleme sistemini formüle eder.
5, 9
A, E
2. Personelin gelişimi ile ilgili faaliyetleri düzenler.
5, 9
A, E
2.1. Personelin işe oryantasyonu ile ilgili çalışmaları tasarlar.
5, 9
A, E
2.2. Personelin eğitimi ve geliştirilmesi ile ilgili faaliyetleri planlar.
5, 9
A, E
2.3. Personel için kariyer planları önerir.
5, 9
A, E
3. İş hukukundaki konusu ile ilgili maddeleri yorumlayabilecektir.
5, 9
A, E
3.1. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemeleri uygular.
5, 9
A, E
3.2. İşe alma ve işten çıkarma, emeklilik işlemlerini yasal çerçeve içinde düzenler.
5, 9
A, E
3.3. Kıdem ve ihbar tazminatlarını hesaplar.
5, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
İnsan Kaynakları Yönetimini Etkileyen Faktörler
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
İnsan kaynakları yönetiminin işlevleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
İş analizi ve iş tasarımı
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
İnsan kaynaklarının planlanması
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
İnsan kaynaklarının temini ve seçimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
İnsan kaynaklarının eğitimi ve geliştirilmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Performans değerleme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Kariyer yönetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
İş değerleme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Ücret yönetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
İş sağlığı ve iş güvenliği
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
İnsan kaynakları yönetiminin yasal boyutu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Endüstri İlişkileri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
-Çetin, Canan, ve Esra Dinç Özcan. İnsan Kaynakları Yönetimi. İstanbul: Beta Basım, 2014.
-Cavide Uyargil ve diğerleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayınları,
2010.
-Pelin Vardarlıer, İnsan Kaynaklarının Sosyal Yüzü- Sosyalika, Fastbook Yayınları, 2015.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
2
28
Rehberli Problem Çözme
14
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
14
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
1
0
0
Proje Sunumu / Seminer
1
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
1
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
17
17
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
27
27
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
72
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(72/30)
2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
-
Bahar Dönemi
2+0
2
2
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
İnsan kaynaklarının işleyişini ve temel fonksiyonlarını öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş,İnsan Kaynakları Yönetimini Etkileyen Faktörler,İnsan kaynakları yönetiminin işlevleri,İş analizi ve iş tasarımı,İnsan kaynaklarının planlanması,İnsan kaynaklarının temini ve seçimi,İnsan kaynaklarının eğitimi ve geliştirilmesi,Performans değerleme,Kariyer yönetimi,İş değerleme,Ücret yönetimi,İş sağlığı ve iş güvenliği,İnsan kaynakları yönetiminin yasal boyutu,Endüstri İlişkileri; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Bir işletmenin insan kaynağı planlamasını tasarlar.
5, 9
A, E
1.1. İş tanımlarını hazırlar.
5, 9
A, E
1.2. İş değerleme formları oluşturur.
5, 9
A, E
1.3. İşe alım sürecini hazırlar.
5, 9
A, E
1.4. Performans değerleme sistemini formüle eder.
5, 9
A, E
2. Personelin gelişimi ile ilgili faaliyetleri düzenler.
5, 9
A, E
2.1. Personelin işe oryantasyonu ile ilgili çalışmaları tasarlar.
5, 9
A, E
2.2. Personelin eğitimi ve geliştirilmesi ile ilgili faaliyetleri planlar.
5, 9
A, E
2.3. Personel için kariyer planları önerir.
5, 9
A, E
3. İş hukukundaki konusu ile ilgili maddeleri yorumlayabilecektir.
5, 9
A, E
3.1. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemeleri uygular.
5, 9
A, E
3.2. İşe alma ve işten çıkarma, emeklilik işlemlerini yasal çerçeve içinde düzenler.
5, 9
A, E
3.3. Kıdem ve ihbar tazminatlarını hesaplar.
5, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
İnsan Kaynakları Yönetimini Etkileyen Faktörler
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
İnsan kaynakları yönetiminin işlevleri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
İş analizi ve iş tasarımı
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
İnsan kaynaklarının planlanması
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
İnsan kaynaklarının temini ve seçimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
İnsan kaynaklarının eğitimi ve geliştirilmesi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Performans değerleme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Kariyer yönetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
İş değerleme
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Ücret yönetimi
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
İş sağlığı ve iş güvenliği
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
İnsan kaynakları yönetiminin yasal boyutu
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Endüstri İlişkileri
Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
-Çetin, Canan, ve Esra Dinç Özcan. İnsan Kaynakları Yönetimi. İstanbul: Beta Basım, 2014.
-Cavide Uyargil ve diğerleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayınları,
2010.
-Pelin Vardarlıer, İnsan Kaynaklarının Sosyal Yüzü- Sosyalika, Fastbook Yayınları, 2015.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.