Ana içeriğe atla

Doç. Dr. Güzel: Yerli sentez ilaçla milyonlarca dolarlık ithalatın önüne geçtik

05.04.2021

Doç. Dr. Mustafa Güzel, COVID-19 tedavisinde kullanılan “Favipiravir” isimli ilacın yerli sentezini üreterek milyonlarca dolarlık ilaç ithalatının önüne geçtiklerini söyledi.

guzel-68d8fcd2-7272-4618-94c9-97897f424fb3.jpg

COVID-19 salgınına yönelik bilimsel çalışmalar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sürüyor. Bu çalışmalar kapsamında, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ekibi, geçen yıl haziran ayında COVID-19 tedavisinde kullanılan “Favipiravir” ilacının tamamen yerli sentezini üretti. Bilim ve Teknoloji Haftası dolayısıyla Anadolu Ajansına açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Mustafa Güzel, “40 günlük bir sürede ilacı laboratuvar ölçekli seviyeden endüstriyel ölçekli hale getirdik. 10 Temmuz’da ilacın ruhsatını aldık. İlk süreçte 10 bin kutu ilacı Sağlık Bakanlığına bağışta bulunarak hastalarda kullanımına başladık. Ardından aylık kapasitemizi 2-3 tonlara çıkaracak nitelikte çalışmalar yaptık.” dedi.

“ÇOK DAHA DÜŞÜK MALİYETLE ÜRETMEYİ BAŞARDIK”
Aylık ilaç üretim kapasitesinin 3 tona çıktığına işaret eden Güzel, Sağlık Bakanlığına ise 6 milyon kutu ilacın sağlandığını söyledi. Güzel, ilaç geliştirme süreciyle ilgili yanlış bir algının olduğuna dikkati çekerek şöyle dedi: “Patenti bitmiş bir molekülü COVID-19 için geliştirdik. Sağlık Bakanlığı, ‘Favipiravir’ isimli ilacı standart tedavi protokolüne aldığı için biz de o ilacı yerlileştirdik. Böylelikle ürün, dışarıdan alınmadan yerli olarak geliştirildi. Ülkemize milyonlarca dolar destek vermiş olduk. Pandeminin ilk sürecinde ithal edilen ve fiyatı yüksek olan bu ilacı çok daha düşük maliyetle üretmeyi başardık. Özellikle yerli ilaç geliştirme sanayisinin hızlanması gerekiyor. Bu bir öz güven aslında. ‘Biz moleküllerimizi geliştirebiliyor, ham maddemizi üretebiliyoruz.’ demek bir öz güven aşılıyor. COVID-19, dünya genelinde birçok ezberi bozdu. Bu virüsün akıbeti hala tahmin edilebilir değil. Ülkemize bu konuda destek vermek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”

Haberin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 04/01/2023 - 10:03