Ana içeriğe atla

Doç. Dr. Kalsın: Dijital medyadaki eylemlerimiz teknoloji devlerine veri sağlıyor

02.06.2020

Doç. Dr. Berrin Kalsın, sosyal medyada ve dijital medya kanallarında yapılan eylemlerin büyük teknoloji şirketlerine ciddi miktarda veri sağladığını söyledi.

berrin_hoca2-b6b2abbe-5fca

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berrin Kalsın, dijital medya ortamlarında yapılan ve ‘dijital ayak izleri’ adı verilen eylemlerin büyük teknoloji şirketlerine ciddi miktarda veri sağladığını söyledi. Geçmişte olduğu gibi verilerin bugün de tartışma konusu olduğunu kaydeden Kalsın sözlerine şöyle devam etti: “Gittiğimiz mekanlardan aldığımız uçak biletine kadar her türlü bilgiye erişen ve bunu depolayan bir sistemle karşı karşıyayız. Bu durum özellikle ürün/hizmet satışlarında yani dijital pazarlamada başvurulan bir yöntem. Firmalar bu sayede istenilen hedef kitleye rahatlıkla ulaşabiliyor. Sakladığımız kişisel bilgilerimizi hiç tanımadığımız büyük şirketlere kiralamayı kabul etmiş durumdayız. Bugün dünya genelinde birçok internet kullanıcısı bilgisi dahilinde veya bilmeden bu ortamların karanlık yüzüne maruz kalıyor.”

'DİKİZLEME KAPİTALİZMİ’NE DİKKAT!
Günümüzde her geçen gün yeni bir teknolojik gelişmeyle karşı karşıya kaldığımıza vurgu yapan Kalsın sözlerini şöyle sürdürdü: “Her seferinde şaşırıp ‘Bundan daha fazla ne olabilir ki?’ dediğimiz birçok gelişme çok kısa bir zamanda ‘eski’ olarak nitelendiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Elon Musk’ın, nöroteknoloji şirketi Neuralink’in önümüzdeki yıl insan beynine yapay zekâ çipi yerleştirebileceğini açıklaması üzerine konuyla ilgili tartışmalar gündeme geldi. Geliştirilen çiple birlikte insan beyniyle bilgisayar arasında doğrudan arayüz oluşturulması hedefleniyor. Bu çalışmaların her ne kadar insanların sağlığına yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması için geliştirildiği söylense de aslında birçok yönüyle düşündürücü gelişmeler. Böylesi bir durumda dijital gözetim olgusunun veya diğer bir tanımlamayla ‘dikizleme kapitalizminin’ tüm gücüyle devreye gireceğini tahmin etmek zor değil. İnsanlığın yararına olarak lanse edilen birçok gelişmenin ortaya çıkmasıyla meydana gelen sıkıntıların neler olabileceğini az çok deneyimledik. Bugün en masumane niyetle geliştirilen sosyal medya platformlarının bile nasıl bir dünya yarattığını gördük. İlk başlarda sevdikleriyle iletişim haline olma ve sosyalleşme amacıyla geliştiren bu ortamlara bugün baktığımızda bambaşka bir dünya doğurduğunu görüyoruz. Dolayısıyla insanı robotik bir varlık haline getirme çabalarının insanlığın hayrına mı yoksa zararına mı olacağı tartışması tüm boyutlarıyla ele alınması gereken bir konu.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 11:43