Ana içeriğe atla

Dr. Düzgün: İHA pilotluğu geleceğin mesleği olabilir

03.12.2020

Dr. Öğretim Üyesi Murat Düzgün, insansız hava araçları ve kullanım alanları üzerine yaptığı açıklamada “İHA pilotluğu, yakın gelecekte en çok tercih edilen meslek olabilir.” dedi.

q

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Düzgün, insansız hava araçları ve kullanım alanları üzerine Diriliş Postası Gazetesine röportaj verdi. İHA’lardaki teknolojik gelişmelerin büyük bir hızla devam ettiğini kaydeden Düzgün, İHA’ların yakın gelecekte her sektörün vazgeçilmezi olacağını söyledi. 

İşte röportajdan öne çıkan kısımlar:

Savunma perspektifinden bakacak olursak Türkiye’de insansız hava araçları teknolojilerini dünyaya kıyasla nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi amacı ile yeni geliştirilen stratejiler dahilinde dışarıdan direkt alım yoluyla edinilmiş bir İHA projesinde hem teknik hem de politik nedenli oluşan sıkıntılardan dolayı, Türkiye bir adım daha ileri giderek kendi taktik ve “Orta İrtifa Uzun Uçuş Süreli” (MALE) sınıfı İHA’larını yapmak üzere vakıf ve özel şirketleri ile hızlıca harekete geçmiştir. Gösterilen irade ve verilen emekler sonucunda bugün Türkiye’miz yerli şirketleri tarafından tamamen özgün tasarım olarak MALE kategorisinde ürünlere sahiptir. Bu alanda üretimi ve endüstriyi güçlendirmek amacı ile önemli sayıda savunma şirketi kurularak alt sistem ve yedek parça üretimine de beraberinde hız verilmiştir.

“TÜRK MÜHENDİSLİK AKLI DEVREDE”
Bu kapsamda İHA sisteminde kullanılan bazı ana ve alt sistemler, Türk firmaları tarafından halen geliştirilmektedir. Hava araçlarının üretilmesi konusunda geçmişten günümüze kadar yapılan girişimlere bakıldığında ülkemizde özellikle “TAI” gibi değerli ve deneyimli bir kuruluşun bulunmasını da bu konuya dahil edersek, ilgili sektörde ciddi bir teknik altyapı ve bilgi birikiminin oluştuğu net olarak anlaşılacaktır. Örnek olarak, Türkiye’de üretilen “Bayraktar TB2”nin bileşenlerinden sadece %7’sinin ithal edilmesi ve bunun yanı sıra dünyanın ilk 100 büyük savunma sanayi şirketinden 7’sinin ülkemizde bulunması gösterilebilir. Ayrıca Türkiye’mizin üretmiş olduğu SİHA’lar Kafkasya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da güç dengelerini sarsmış olup, bu yüksek teknoloji ürünlerimize dünyanın çok çeşitli ülkelerinden sürekli yeni talepler gelmektedir. Tüm bu anlatılanların ışığında, Türkiye’de kendi mühendislik ve teknolojik alt yapısı ile üretilen İHA’ların, dünyadaki diğer benzer ürünler ile özellikle savunma sanayinde çok ciddi boyutta rekabet edebilecek düzeyde olduğunu görebilmekteyiz.

İHA pilotluğu söylendiği gibi geleceğin mesleği olabilir mi?
Bugün havayollarında pilotluk nasıl popüler ve saygın bir meslek ise yakın gelecekte İHA pilotluğu da aynı şekilde popüler olmaya aday. Her ne kadar 2013’te “Uluslararası İnsansız Araç Sistemleri Derneği” tarafından yayınlanan bir raporda, 2025 yılına kadar 100 binden fazla yeni istihdam yaratacağı belirtilmiş olsa da bu sayı günümüzde yaklaşık 180 bin seviyesine ulaşmıştır. Yüksek talep yoğunluğundan dolayı İHA üretiminin artması, ticari hayatta kullanım zorunluluğu ve maliyetlerdeki büyük düşüş vb. gibi önemli avantajlarından dolayı yaklaşık 27 farklı alanda İHA pilot-operatör istihdamının çok yakın bir gelecekte hızlı artış göstereceği öngörülmektedir.

Röportajın tamamı Diriliş Postası Gazetesinde yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 09:45