Ana içeriğe atla

Olumlu sonuçlanan patent başvuru sayısında birinci sıradayız

21.03.2022

İstanbul Medipol Üniversitesi, YÖK tarafından yayınlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021’de ‘Olumlu sonuçlanan patent, faydalı model ve tasarım başvurusu sayısı’nda birinci oldu.

1

Türkiye’deki 193 üniversitenin 2020 yılı verileri doğrultusunda genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021” Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlandı. Raporda 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında aktif olarak faaliyette bulunan üniversitelerin “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın”, “Uluslararasılaşma”, “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” kategorilerindeki verileri analiz edilirken dört ana kategori ve 45 alt gösterge doğrultusunda sonuçlar ortaya çıktı. Rapora göre İstanbul Medipol Üniversitesi, ‘Olumlu sonuçlanan patent, faydalı model ve tasarım başvurusu sayısı’nda 42 adet ile birinci, ‘Başvurulan patent, faydalı model veya tasarım sayısı’nda 132 adet ile ikinci, ‘Akredite lisans programı sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’ arasında ise 22 adet ile altıncı üniversite oldu.

MEDİPOL TTO: NİTELİKLİ PATENTLERE SAHİBİZ
İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bu veriler üniversitemizde gerçekleştirilen başvuruların yalnız sayısal olarak değil nitelik açısından da yüksek seviyede olduğunu akademisyen ve öğrencilerin bilimsel çalışmalarının sonuç odaklı ilerlediğini gösteriyor. Bir buluş için patent başvuru aşamasından tescil olana kadar uzunca bir süre geçmektedir. Bu süreçte patentin doğru yazılması hem koruma kapsamını doğru belirlemek hem de tescil olması durumunda ilgili alanda hak iddia edebilmek için oldukça önemli. Patent başvuruları, bu zamana kadar ülkemizde her ne kadar nicel olarak değerlendiriliyor ve hedefleniyor olsa da nitelikli patentlerin ortaya çıkması ve patent başvuruların tescil edilmesi, buluşun ait olduğu sektörde söz sahibi olabilmesinin en önemli argümanı. Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021, TTO’da yer alan Patent Biriminin gerçek bir patent mühendisliği ortaya koyduğunu ve gerçek bir buluş portföyüne sahip olduğunu gösteriyor."

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 11:19