Ana içeriğe atla

Prof. Yaprak: Pandemi, kadavra nakil oranlarını da azalttı

03.01.2021

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Yaprak, “Kadavradan organ çıkarımı, COVID-19 salgınında tüm dünyada yüzde 60-70 oranında azaldı.” dedi.

Onur_yaprak-70033f99-a70d-475d-ae99-97203c17bfaf.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Yaprak, COVID-19’dan sonra organ nakil süreçlerinin çok fazla etkilendiğini söyledi. COVID-19’un insan vücuduna etkilerinin bilimsel olarak tam bilinmediğini kaydeden Yaprak, virüsün nakil hastaları üzerindeki ağır etkisinin ise bilimsel verilerle ortaya konduğunu anlattı. Nisan ayında tüm dünyada organ nakil faaliyetlerinin durma noktasına geldiğini kaydeden Yaprak şöyle dedi: “Bu süreçte kadavradan organ çıkarımı tüm dünyada yüzde 60-70 oranında azaldı. ABD’de böbrek nakillerinde yüzde 50, karaciğer nakillerinde yüzde 25 düşüş, İngiltere’de ve Hindistan’da karaciğer nakillerinde yüzde 80 azalma saptandı. Transplant aktiviteleri İtalya’da yüzde 25, Hollanda’da yüzde 67 oranında düştü. Organ nakli gerçekleşen hastaların COVID-19 riskine dair ilk gelen bilgiler kuzey İtalya’daki sınırlı sayıda organ nakil hastasına aitti. Bu hastalarda virüs nedeni ile artmış risk oranları bildirildi.”

“TÜRKİYE’DE YÜZDE 75 AZALDI”
Türkiye’de nakil süreçlerinde hastaların COVID-19’a yakalanmaması için çok ciddi tedbirler alındığını vurgulayan Yaprak şöyle devam etti: “COVID-19 hastalarının servisleri, yoğun bakımları ve bu servislerde çalışan personel tamamen organ nakli süreçlerinden ayrıldı. Organ nakli olacak hastalara ve donörlerine ameliyat öncesi rutin PCR testi ve akciğer tomografisi çekiliyor. Refakatçilere de yine PCR testi yapılıyor. Tabii tüm yoğun bakımların COVID-19 hastası almak zorunda olması nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu süreçte kadavradan yapılan nakil sayıları yüzde 75 oranında azaldı. Örneğin geçen yıl kadavradan 432 hastaya karaciğer nakli yapılmışken bu sayı bu yıl 129’da kaldı. Böbrek nakli açısından ise geçen yıl kadavradan yapılan böbrek nakli sayısı 808 iken bu yıl bu sayı 247 oldu. Neyse ki canlı vericiden nakil konusunda çok büyük tecrübeye sahip olduğumuz için kadavra nakiller durma noktasına gelse de ihtiyacı olan hastalara canlı vericiden nakillere devam ettik.”

Haberin tamamı Anadolu Ajansı’nda yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 03/01/2023 - 16:09