12. Diyabetin korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisi uygular.
10, 16, 18, 4, 9
A, D, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Glukoz hemostaz bozukluğunun tanımı ve sınıflandırması, patofizyolojisi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Diyabetin klinik değerlendirme prensipleri
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Diyabet ve komplikasyonları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Diyabet ve komplikasyonları II
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Diyabetin klinik yönetimi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Diyabette tıbbi beslenme tedavisi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Diyabette karbonhidrat sayımı
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000
2. Lippincott Williams and Wilkins, 1999.
3. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008
4. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease.
5. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
14
6
84
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
5
6
30
Genel Sınav ve Hazırlığı
5
6
30
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)
8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
DİYABET YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
BESD2131910
Güz Dönemi
2+0
2
8
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenciler diyabet tedavisindeki güncel yaklaşımları, pratikte uygulanan yeni yöntemler ve son önerileri öğrenebileceklerdir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Glukoz hemostaz bozukluğunun tanımı ve sınıflandırması, patofizyolojisi,Diyabetin klinik değerlendirme prensipleri,Diyabet ve komplikasyonları,Diyabet ve komplikasyonları II,Diyabetin klinik yönetimi,Diyabette tıbbi beslenme tedavisi,Diyabette karbonhidrat sayımı,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir.
12. Diyabetin korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisi uygular.
10, 16, 18, 4, 9
A, D, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Glukoz hemostaz bozukluğunun tanımı ve sınıflandırması, patofizyolojisi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Diyabetin klinik değerlendirme prensipleri
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Diyabet ve komplikasyonları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Diyabet ve komplikasyonları II
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Diyabetin klinik yönetimi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Diyabette tıbbi beslenme tedavisi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Diyabette karbonhidrat sayımı
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000
2. Lippincott Williams and Wilkins, 1999.
3. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008
4. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease.
5. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.