Öğrencilerin klinik beslenme tedavisi uygulamalarını ve hasta ile etkili iletişim kurabilme yeteneklerini geliştirmek
Dersin İçeriği
Bu ders; Kronik hastalıklara genel bakış,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar I,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar II,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar III,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları I,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları II,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları III,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IV,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Yetişkinlerde görülen akut ve kronik hastalıkları, nedenlerini, laboratuar ve klinik bulgularını tanıyabilecektir.
10, 16, 4
H
1.1. Doğuştan ve sonradan oluşan hastalıkları ayırt eder.
3.2. Yaşa ve laboratuar bulgularına göre diyet planlar.
10, 16, 4
H
3.3. Diyetin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunları belirler, çözüm önerileri getirir.
10, 16, 4
H
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:
H: Performans Görevi
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Kronik hastalıklara genel bakış
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar I
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar II
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar III
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları I
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları II
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları III
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IV
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, kitap bölümleri, powerpoint sunumları
1. Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eight edition, ILSI Press,Washington DC, 2001.
2. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002.
3. Köksal G, Gökmen H, Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, 2000.
4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin Nutr, vb.) ve kitaplar
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
14
8
112
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
3
10
30
Proje Sunumu / Seminer
3
3
9
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
1
3
3
Genel Sınav ve Hazırlığı
1
5
5
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
243
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(243/30)
8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
İLERİ DİYETETİK UYGULAMALARI ( YETİŞKİN )
-
Güz Dönemi
2+0
2
8
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Doç.Dr. Nihal Zekiye ERDEM
Dersi Verenler
Doç.Dr. Nihal Zekiye ERDEM
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencilerin klinik beslenme tedavisi uygulamalarını ve hasta ile etkili iletişim kurabilme yeteneklerini geliştirmek
Dersin İçeriği
Bu ders; Kronik hastalıklara genel bakış,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar I,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar II,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar III,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları I,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları II,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları III,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IV,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Yetişkinlerde görülen akut ve kronik hastalıkları, nedenlerini, laboratuar ve klinik bulgularını tanıyabilecektir.
10, 16, 4
H
1.1. Doğuştan ve sonradan oluşan hastalıkları ayırt eder.
3.2. Yaşa ve laboratuar bulgularına göre diyet planlar.
10, 16, 4
H
3.3. Diyetin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunları belirler, çözüm önerileri getirir.
10, 16, 4
H
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:
H: Performans Görevi
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Kronik hastalıklara genel bakış
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar I
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar II
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar III
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları I
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları II
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları III
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IV
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Örnek vaka sunumları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, kitap bölümleri, powerpoint sunumları
1. Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eight edition, ILSI Press,Washington DC, 2001.
2. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002.
3. Köksal G, Gökmen H, Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, 2000.
4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin Nutr, vb.) ve kitaplar
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.