Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
ÇOCUK SAĞLIĞININ GELİŞTİRİLMESİNDE BESLENME | BESD2137990 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 8 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Çocuk sağlığın geliştirilmesine yönelik güncel beslenme müdahalelerini tartışmak, beslenme ile ilişkili hastalıkların oluşmasını engellemeye yönelik çalışmaları anlatmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Anne Sütü,İnek Sütü,Omega yağ asitleri,Probiyotikler ve prebiyotikler,Vitaminler,A vit, D vit, folik asit,Mineraller,Demir, kalsiyum, çinko,Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar,Su ve hidrasyon,Beslenme eğitiminin önemi,Çocuk sağlığının geliştirilmesinde beslenmede sosyal medya ve endüstrinin etkisi,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tartışır. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
1.1 Optimal beslenmeyi ayırt eder. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
1.2 Sağlığın geliştirilmesi için yapılan çalışmaları örneklendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
1.3 Psikolojik ve sosyal sağlığın korunmasında beslenmenin rolünü değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, E, H |
2. Çocuklarda görülen hastalıkları, nedenlerini, laboratuar ve klinik bulgularını sınıflandırır. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
2.1. Hastalığın klinik ve laboratuar bulgularını esas alarak, günlük enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini saptar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
2.2. Gereksinimleri karşılayacak menüleri düzenler. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
2.3. Beslenme yaklaşımı konusunda çocuğu ve aileyi bilgilendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
3. Akut ve kronik hastalığı olan çocukları ve diyet uygulamalarını değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
3.1. Çocukların büyüme-gelişme ve beslenme durumlarını değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
3.2. Yaşa ve laboratuar bulgularına göre diyet planlar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
3.3. Diyetin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri geliştirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Anne Sütü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
2 | İnek Sütü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
3 | Omega yağ asitleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
4 | Probiyotikler ve prebiyotikler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
5 | Vitaminler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
6 | A vit, D vit, folik asit | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
7 | Mineraller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
8 | Demir, kalsiyum, çinko | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
9 | Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
10 | Su ve hidrasyon | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
11 | Beslenme eğitiminin önemi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
12 | Çocuk sağlığının geliştirilmesinde beslenmede sosyal medya ve endüstrinin etkisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
13 | Sunumlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
14 | Sunumlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
Kaynak |
Ders notları |
1. American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Sixth Edition. 2009.
2. Shaw V.Lawson M. Clinical Pediatric Dietetics Second Edition Blacwell Sciences Ltd.-2001.
3. Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi Hatipoğlu Yayınları 2000.
4. Pediatri I-II Eds:Neyzi O. Ertuğrul T. 3.baskı-2010.
5. Pediatric Nutrition in Practice. Eds:Koletzko B. Nestle Nutrition Enstitutes. Karger, 2008 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | X | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | | | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | X | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | X |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | X |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 14 | 6 | 84 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 5 | 6 | 30 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 5 | 6 | 30 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 228 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30) | 8 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
ÇOCUK SAĞLIĞININ GELİŞTİRİLMESİNDE BESLENME | BESD2137990 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 8 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Çocuk sağlığın geliştirilmesine yönelik güncel beslenme müdahalelerini tartışmak, beslenme ile ilişkili hastalıkların oluşmasını engellemeye yönelik çalışmaları anlatmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Anne Sütü,İnek Sütü,Omega yağ asitleri,Probiyotikler ve prebiyotikler,Vitaminler,A vit, D vit, folik asit,Mineraller,Demir, kalsiyum, çinko,Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar,Su ve hidrasyon,Beslenme eğitiminin önemi,Çocuk sağlığının geliştirilmesinde beslenmede sosyal medya ve endüstrinin etkisi,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tartışır. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
1.1 Optimal beslenmeyi ayırt eder. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
1.2 Sağlığın geliştirilmesi için yapılan çalışmaları örneklendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
1.3 Psikolojik ve sosyal sağlığın korunmasında beslenmenin rolünü değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, D, E, H |
2. Çocuklarda görülen hastalıkları, nedenlerini, laboratuar ve klinik bulgularını sınıflandırır. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
2.1. Hastalığın klinik ve laboratuar bulgularını esas alarak, günlük enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini saptar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
2.2. Gereksinimleri karşılayacak menüleri düzenler. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
2.3. Beslenme yaklaşımı konusunda çocuğu ve aileyi bilgilendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
3. Akut ve kronik hastalığı olan çocukları ve diyet uygulamalarını değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
3.1. Çocukların büyüme-gelişme ve beslenme durumlarını değerlendirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
3.2. Yaşa ve laboratuar bulgularına göre diyet planlar. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E, H |
3.3. Diyetin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri geliştirir. | 10, 16, 18, 4, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Anne Sütü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
2 | İnek Sütü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
3 | Omega yağ asitleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
4 | Probiyotikler ve prebiyotikler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
5 | Vitaminler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
6 | A vit, D vit, folik asit | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
7 | Mineraller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
8 | Demir, kalsiyum, çinko | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
9 | Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
10 | Su ve hidrasyon | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
11 | Beslenme eğitiminin önemi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
12 | Çocuk sağlığının geliştirilmesinde beslenmede sosyal medya ve endüstrinin etkisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
13 | Sunumlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
14 | Sunumlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
|
Kaynak |
Ders notları |
1. American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Sixth Edition. 2009.
2. Shaw V.Lawson M. Clinical Pediatric Dietetics Second Edition Blacwell Sciences Ltd.-2001.
3. Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi Hatipoğlu Yayınları 2000.
4. Pediatri I-II Eds:Neyzi O. Ertuğrul T. 3.baskı-2010.
5. Pediatric Nutrition in Practice. Eds:Koletzko B. Nestle Nutrition Enstitutes. Karger, 2008 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | X | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | | | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | X | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | X |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | X |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01