Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN DESTEKLERİ VE TOPLUM SAĞLIĞI | BESD2138010 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 8 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Ahmet Ulvi ZEYBEK |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Ahmet Ulvi ZEYBEK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besin desteği, türleri, tebliğler doğultusunda özellikleri, kullanım alanları, beslenme sorunlarının önlenmesindeki yeri ile ilintili konuların irdelenmesi ve tartışılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin Desteği Çeşitleri,Besin Destekleri Mevzuatları,Vitamin ve mineral destekleri-1,Vitamin ve mineral destekleri-2,Bitkisel destekler,Besin destekleri ve ilaç etkileşimi,Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi,Besin zenginleştirme politikaları,Besin zenginleştirme politikaları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Final Sınavı; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
3.Besin desteklerinin beslenme yetersizlikleri ve kronik hastalıkların önlenmesindeki yerini ülke politikaları ve yayınlar ile irdeler. | 10, 16, 9 | A |
1. Fitokimyasal besin desteklerini tanımlayabilecektir. | 10, 16, 9 | A |
1.1 Fitokimyasal besin desteklerinin sınıflandırılmasını yapar. | 10, 16, 9 | A |
1.2 Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ayırt eder. | 10, 16, 9 | A |
1.3. Fitokimyasal besin desteklerinin kullanım alanlarını eleştirir. | 10, 16, 9 | A, E |
2. Besin desteği türleri ile tebliğler doğrultusunda özelliklerini sınıflandırabilecektir. | 10, 16, 9 | A |
2.1. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen hastalıkları çözümler. | 10, 16, 9 | A |
2.2. Besin desteği türleri hakkındaki yasal düzenlemeleri değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
2.3. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri hakkında tahminde bulunur. | 10, 16, 9 | A |
3.1. Besin desteklerinin tanımını ve kaynaklarını ayırt eder. | 10, 16, 9 | A |
3.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
3.3. Besin desteklerinin etki mekanizmasını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini sorgular. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin Desteği Çeşitleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Besin Destekleri Mevzuatları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Vitamin ve mineral destekleri-1 | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Vitamin ve mineral destekleri-2 | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Bitkisel destekler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Besin destekleri ve ilaç etkileşimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Besin zenginleştirme politikaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Besin zenginleştirme politikaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Öğrenci seminer sunumları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Öğrenci seminer sunumları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Öğrenci seminer sunumları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Öğrenci seminer sunumları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Final Sınavı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Geoffrey P. Webb, Dietary Supplements&Fuctional Foods, Blackwell Publishing, 2006.
2. Kelly A. Meckling, Nutrient-Drug Interactions, Taylor&Francis Publishing,2007.
3. Pamela Mason, Dietary Supplements, Pharmaceutical Press, 2007. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | X | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | X | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | X | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | X | | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 14 | 6 | 84 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 5 | 6 | 30 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 5 | 6 | 30 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 228 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30) | 8 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN DESTEKLERİ VE TOPLUM SAĞLIĞI | BESD2138010 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 8 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Ahmet Ulvi ZEYBEK |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Ahmet Ulvi ZEYBEK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besin desteği, türleri, tebliğler doğultusunda özellikleri, kullanım alanları, beslenme sorunlarının önlenmesindeki yeri ile ilintili konuların irdelenmesi ve tartışılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin Desteği Çeşitleri,Besin Destekleri Mevzuatları,Vitamin ve mineral destekleri-1,Vitamin ve mineral destekleri-2,Bitkisel destekler,Besin destekleri ve ilaç etkileşimi,Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi,Besin zenginleştirme politikaları,Besin zenginleştirme politikaları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Final Sınavı; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
3.Besin desteklerinin beslenme yetersizlikleri ve kronik hastalıkların önlenmesindeki yerini ülke politikaları ve yayınlar ile irdeler. | 10, 16, 9 | A |
1. Fitokimyasal besin desteklerini tanımlayabilecektir. | 10, 16, 9 | A |
1.1 Fitokimyasal besin desteklerinin sınıflandırılmasını yapar. | 10, 16, 9 | A |
1.2 Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ayırt eder. | 10, 16, 9 | A |
1.3. Fitokimyasal besin desteklerinin kullanım alanlarını eleştirir. | 10, 16, 9 | A, E |
2. Besin desteği türleri ile tebliğler doğrultusunda özelliklerini sınıflandırabilecektir. | 10, 16, 9 | A |
2.1. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen hastalıkları çözümler. | 10, 16, 9 | A |
2.2. Besin desteği türleri hakkındaki yasal düzenlemeleri değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
2.3. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri hakkında tahminde bulunur. | 10, 16, 9 | A |
3.1. Besin desteklerinin tanımını ve kaynaklarını ayırt eder. | 10, 16, 9 | A |
3.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
3.3. Besin desteklerinin etki mekanizmasını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini sorgular. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin Desteği Çeşitleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Besin Destekleri Mevzuatları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Vitamin ve mineral destekleri-1 | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Vitamin ve mineral destekleri-2 | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Bitkisel destekler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Besin destekleri ve ilaç etkileşimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Besin zenginleştirme politikaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Besin zenginleştirme politikaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Öğrenci seminer sunumları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Öğrenci seminer sunumları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Öğrenci seminer sunumları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Öğrenci seminer sunumları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Final Sınavı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Geoffrey P. Webb, Dietary Supplements&Fuctional Foods, Blackwell Publishing, 2006.
2. Kelly A. Meckling, Nutrient-Drug Interactions, Taylor&Francis Publishing,2007.
3. Pamela Mason, Dietary Supplements, Pharmaceutical Press, 2007. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | X | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | X | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | X | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | X | | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/11/2023 - 02:02Son Güncelleme Tarihi: 27/11/2023 - 02:08