Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN ZENGİNLEŞTİRME VE TOPLUM SAĞLIĞI | BESD2131930 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 8 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besin zenginleştirme, besin güçlendirme kavramlarının tartışılması, bebeklikten yaşlılığa beslenme sorunları ve besin zenginleştirme uygulamaları, zenginleştirmede etik ve yasal ilkeler ile besin zenginleştirmenin tarihsel gelişimi, bugünü ve geleceğinin tartışılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin Zenginleştirme nedir?,Demir ve Besin Zenginleştirilmesi,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Biyolojik Zenginleştirme,Biyolojik Zenginleştirme,Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler,Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı,Uluslararası Uygulamalar,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Sunum,Sunum; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
3.1.Besin zenginleştirme politikalarının etik ve yasal boyutlarını sorgular. | 16, 18, 9 | E |
1. Besin zenginleştirme ve güçlendirme kavramlarını betimleyebilecektir. | 16, 18, 9 | E |
1.1. Besin zenginleştirmeyi tanımlar. | 16, 18, 9 | E |
1.2. Besin zenginleştirmenin besin güçlendirme ile olan farkını açıklar. | 16, 18, 9 | E |
2. Besin zenginleştirmede temel ilkeleri yorumlar. | 16, 18, 9 | E |
2.1. Besin zenginleştirme ile ilgili çalışmalar planlar. | 16, 18, 9 | E |
2.2. Olgu çalışmaları ile konunun toplum sağlığına etkisini öğrenir. | 16, 18, 9 | E |
3. Besin ve beslenme politikalarında besin zenginleştirmenin yerini ve önemini değerlendirir. | 16, 18, 9 | E |
3.2. Besin zenginleştirme politikalarınında topluma uygun öneriler geliştirir. | 16, 18, 9 | E |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin Zenginleştirme nedir? | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Demir ve Besin Zenginleştirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Biyolojik Zenginleştirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Biyolojik Zenginleştirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Uluslararası Uygulamalar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Proje Çalışması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Proje Çalışması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Proje Çalışması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Sunum | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Sunum | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları |
1. Victor R. Preedy, Rajaventhan Srirajaskanthan & Vinood B. Patel. Handbook of Food Fortification and Health Volumes 1 & 2, Humana Press. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | X | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | X | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | X |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | | | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 14 | 6 | 84 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 5 | 6 | 30 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 5 | 6 | 30 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 228 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30) | 8 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN ZENGİNLEŞTİRME VE TOPLUM SAĞLIĞI | BESD2131930 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 8 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besin zenginleştirme, besin güçlendirme kavramlarının tartışılması, bebeklikten yaşlılığa beslenme sorunları ve besin zenginleştirme uygulamaları, zenginleştirmede etik ve yasal ilkeler ile besin zenginleştirmenin tarihsel gelişimi, bugünü ve geleceğinin tartışılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin Zenginleştirme nedir?,Demir ve Besin Zenginleştirilmesi,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Biyolojik Zenginleştirme,Biyolojik Zenginleştirme,Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler,Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı,Uluslararası Uygulamalar,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Sunum,Sunum; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
3.1.Besin zenginleştirme politikalarının etik ve yasal boyutlarını sorgular. | 16, 18, 9 | E |
1. Besin zenginleştirme ve güçlendirme kavramlarını betimleyebilecektir. | 16, 18, 9 | E |
1.1. Besin zenginleştirmeyi tanımlar. | 16, 18, 9 | E |
1.2. Besin zenginleştirmenin besin güçlendirme ile olan farkını açıklar. | 16, 18, 9 | E |
2. Besin zenginleştirmede temel ilkeleri yorumlar. | 16, 18, 9 | E |
2.1. Besin zenginleştirme ile ilgili çalışmalar planlar. | 16, 18, 9 | E |
2.2. Olgu çalışmaları ile konunun toplum sağlığına etkisini öğrenir. | 16, 18, 9 | E |
3. Besin ve beslenme politikalarında besin zenginleştirmenin yerini ve önemini değerlendirir. | 16, 18, 9 | E |
3.2. Besin zenginleştirme politikalarınında topluma uygun öneriler geliştirir. | 16, 18, 9 | E |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin Zenginleştirme nedir? | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Demir ve Besin Zenginleştirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Biyolojik Zenginleştirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Biyolojik Zenginleştirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Uluslararası Uygulamalar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Proje Çalışması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Proje Çalışması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Proje Çalışması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Sunum | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Sunum | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları |
1. Victor R. Preedy, Rajaventhan Srirajaskanthan & Vinood B. Patel. Handbook of Food Fortification and Health Volumes 1 & 2, Humana Press. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | X | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | X | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | X |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | | | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/11/2023 - 02:02Son Güncelleme Tarihi: 27/11/2023 - 02:08