Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GEBE VE EMZİKLİ BESLENMESİ | BESY1110120 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri beslenmenin gebelik ve emziklilik süreci ve sonucuna beslenmenin etkisi konularında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenmenin gebelik üzerine etkisi,Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler I,Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler II,Gebelik sürecindeki günlük enerji gereksinimi ve ağırlık kazanımı,Gebelik ve hiperemezis gravidarum,Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisi,Gebelik sürecindeki besin ögeleri gereksinmeleri,Gebelik sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve beslenme tedavisi,Anne sütü ile beslenmenin önemi, bebek dostu hastaneler,Laktasyon fizyolojisi,Laktasyon sürecindeki enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri,Emzirme tekniği, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri,Laktasyon döneminde karşılaşılan sorunlar (şişmanlık, diyabet, HIV, allerji, vb) ve tedavi yöntemleri,Genel değerlendirme, tartışma, öneriler; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenmenin gebelik ve laktasyon dönemindeki önemini açıklar. | 16, 6, 9 | A |
2. Gebelik dönemine ilişkin beslenme özelliklerini, tanımlayabilecek, çözüm önerilerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Emzirme dönemine ilişkin beslenme özelliklerini, tanımlayabilecek, çözüm önerilerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
4. Gebelik ve emzirme dönemlerinde karşılaşılan sorunları tanımlar, beslenme tedavilerini belirler. | 10, 16, 9 | A |
5. Emzirme tekniğini, emzirme sırasında karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini açıklayabilecektir. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenmenin gebelik üzerine etkisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Gebelik sürecindeki günlük enerji gereksinimi ve ağırlık kazanımı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Gebelik ve hiperemezis gravidarum | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Gebelik sürecindeki besin ögeleri gereksinmeleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Gebelik sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Anne sütü ile beslenmenin önemi, bebek dostu hastaneler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Laktasyon fizyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Laktasyon sürecindeki enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Emzirme tekniği, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Laktasyon döneminde karşılaşılan sorunlar (şişmanlık, diyabet, HIV, allerji, vb) ve tedavi yöntemleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel değerlendirme, tartışma, öneriler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Mahan K, Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and diet therapy 12th edition Elsevier, 2010. 2. Lawrence RA, Lawrence MR.Breastfeeding. A guıde fort he medical profession. 7th edition. Mosby Elsevier. 2011. 3. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 2 | 5 | 10 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 211 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(211/30) | 7 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GEBE VE EMZİKLİ BESLENMESİ | BESY1110120 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri beslenmenin gebelik ve emziklilik süreci ve sonucuna beslenmenin etkisi konularında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenmenin gebelik üzerine etkisi,Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler I,Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler II,Gebelik sürecindeki günlük enerji gereksinimi ve ağırlık kazanımı,Gebelik ve hiperemezis gravidarum,Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisi,Gebelik sürecindeki besin ögeleri gereksinmeleri,Gebelik sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve beslenme tedavisi,Anne sütü ile beslenmenin önemi, bebek dostu hastaneler,Laktasyon fizyolojisi,Laktasyon sürecindeki enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri,Emzirme tekniği, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri,Laktasyon döneminde karşılaşılan sorunlar (şişmanlık, diyabet, HIV, allerji, vb) ve tedavi yöntemleri,Genel değerlendirme, tartışma, öneriler; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenmenin gebelik ve laktasyon dönemindeki önemini açıklar. | 16, 6, 9 | A |
2. Gebelik dönemine ilişkin beslenme özelliklerini, tanımlayabilecek, çözüm önerilerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Emzirme dönemine ilişkin beslenme özelliklerini, tanımlayabilecek, çözüm önerilerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
4. Gebelik ve emzirme dönemlerinde karşılaşılan sorunları tanımlar, beslenme tedavilerini belirler. | 10, 16, 9 | A |
5. Emzirme tekniğini, emzirme sırasında karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini açıklayabilecektir. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenmenin gebelik üzerine etkisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Gebelik sürecindeki günlük enerji gereksinimi ve ağırlık kazanımı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Gebelik ve hiperemezis gravidarum | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Gebelik sürecindeki besin ögeleri gereksinmeleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Gebelik sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Anne sütü ile beslenmenin önemi, bebek dostu hastaneler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Laktasyon fizyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Laktasyon sürecindeki enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Emzirme tekniği, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Laktasyon döneminde karşılaşılan sorunlar (şişmanlık, diyabet, HIV, allerji, vb) ve tedavi yöntemleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel değerlendirme, tartışma, öneriler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Mahan K, Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and diet therapy 12th edition Elsevier, 2010. 2. Lawrence RA, Lawrence MR.Breastfeeding. A guıde fort he medical profession. 7th edition. Mosby Elsevier. 2011. 3. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |