Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
YAŞLI BESLENMESİ | BESY1210130 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri yaşlılıkta besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlılıkta beslenme programları ve politikalar hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Geriatri Tanımı,Geriatri tanımı, kavramlar,WHO’ya göre yaşlılık,Yaşlılıkta fizyolojik değişiklikler,Yaşlıların beslenmesinin özellikleri,Yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörler,Yaşlılıkta besin ve besin öğesi gereksinimleri,Yaşlı sağlığının korunması,Yaşlı sağlığının iyileştirilmesi,Yaşlı sağlığının geliştirilmesi,Kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenme,Kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenme,Sunum,Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri açıklar. | 10, 16, 9 | A, D |
2. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini ifade eder. | 10, 16, 9 | A, D |
3. Yaşlılarda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygular. | 10, 16, 9 | A, D |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Geriatri Tanımı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Geriatri tanımı, kavramlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | WHO’ya göre yaşlılık | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Yaşlılıkta fizyolojik değişiklikler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Yaşlıların beslenmesinin özellikleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Yaşlılıkta besin ve besin öğesi gereksinimleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Yaşlı sağlığının korunması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Yaşlı sağlığının iyileştirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Yaşlı sağlığının geliştirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Sunum | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Geriatric Nutrition: The Health Professional's Handbook 4th Edition by Ronni Chernoff
Yaşlılıkta Beslenme Prof. Dr. Ayşe Baysal Hatipoğlu Yayınevi
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Geriatri ve Gerontoloji, (Ed:Arıoğul S) MN Medikal & Nobel, Özyurt Matbacılık, Ankara, 2006.
2. Nutrition For The Older Adult. Bernstein M., Luggen A. Jones & Bartlett Learning, 2009.
3. Nutrition for Middle Aged and Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Biomedikal, 2008.
4. Nutrition for the Middle Aged And Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Publishers, 2008.
|
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | X | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | X | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | X | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | X | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | X | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | X | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | X | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | X | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | X | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
YAŞLI BESLENMESİ | BESY1210130 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri yaşlılıkta besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlılıkta beslenme programları ve politikalar hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Geriatri Tanımı,Geriatri tanımı, kavramlar,WHO’ya göre yaşlılık,Yaşlılıkta fizyolojik değişiklikler,Yaşlıların beslenmesinin özellikleri,Yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörler,Yaşlılıkta besin ve besin öğesi gereksinimleri,Yaşlı sağlığının korunması,Yaşlı sağlığının iyileştirilmesi,Yaşlı sağlığının geliştirilmesi,Kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenme,Kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenme,Sunum,Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri açıklar. | 10, 16, 9 | A, D |
2. Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini ifade eder. | 10, 16, 9 | A, D |
3. Yaşlılarda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygular. | 10, 16, 9 | A, D |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Geriatri Tanımı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Geriatri tanımı, kavramlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | WHO’ya göre yaşlılık | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Yaşlılıkta fizyolojik değişiklikler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Yaşlıların beslenmesinin özellikleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Yaşlılıkta besin ve besin öğesi gereksinimleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Yaşlı sağlığının korunması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Yaşlı sağlığının iyileştirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Yaşlı sağlığının geliştirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Sunum | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Geriatric Nutrition: The Health Professional's Handbook 4th Edition by Ronni Chernoff
Yaşlılıkta Beslenme Prof. Dr. Ayşe Baysal Hatipoğlu Yayınevi
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Geriatri ve Gerontoloji, (Ed:Arıoğul S) MN Medikal & Nobel, Özyurt Matbacılık, Ankara, 2006.
2. Nutrition For The Older Adult. Bernstein M., Luggen A. Jones & Bartlett Learning, 2009.
3. Nutrition for Middle Aged and Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Biomedikal, 2008.
4. Nutrition for the Middle Aged And Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Publishers, 2008.
|
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | X | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | X | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | X | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | X | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | X | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | X | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | X | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | X | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | X | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34