Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
İLERİ BESLENME BİYOKİMYASI | BESY1178700 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Biyomoleküllerin tanımlanması, insan metabolizmasında geçirdiği evrelerin ve metabolik yolakların beslenme ile ilişkisinin belirlenmesi, metabolik enerji dönüşümlerinin yorumlanması, açlık, tokluk, hastalık durumlarında metabolizmanın incelenmesi, sindirim ve metabolik enzimlerin yapı ve fonksiyonlarının açıklanması, vitaminler ve minerallerin metabolizmadaki fonksiyonlarının incelenmesi, biyokimyada kullanılan deneysel yöntemler ve ileri analiz tekniklerin yardımıyla beslenmeye bağlı metabolik sorunların çözümlenmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Biyomoleküller,Metabolik reaksiyonlar,Enerji dönüşümleri,Enzimler,Vitaminler ve mineraller,Beslenmenin sağlıklı bireylerde metabolik etkileri,Açlık tokluk metabolizması-I,Açlık, tokluk metabolizması-II,Beslenme bozukluklarında metabolizma,Obezite metabolizması,Diyabet metabolizması,Biyokimyada klasik analitik yöntemler,Biyokimyada ileri analitik yöntemler,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Biyomolekülleri tanır, metabolik reaksiyonlar ve enerji dönüşümleri üzerine etkilerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
2. Beslenmeye bağlı değişimlerin metabolizma ve sağlık üzerine etkilerini açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
3. Sindirim ve metabolik enzimlerin yapı ve fonksiyonlarını, vitaminler ve minerallerin metabolizmadaki fonksiyonlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
4. Biyokimyada kullanılan deneysel yöntemler ve ileri analiz tekniklerin yardımıyla beslenmeye bağlı metabolik sorunları çözer. | 10, 16, 9 | A, D, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Biyomoleküller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Metabolik reaksiyonlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Enerji dönüşümleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Enzimler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Vitaminler ve mineraller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Beslenmenin sağlıklı bireylerde metabolik etkileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Açlık tokluk metabolizması-I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Açlık, tokluk metabolizması-II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Beslenme bozukluklarında metabolizma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Obezite metabolizması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Diyabet metabolizması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Biyokimyada klasik analitik yöntemler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Biyokimyada ileri analitik yöntemler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1.Nutritional Biochemistry, 2nd edition (ISBN: 0121348369);Academic Press. 1999.
2. Meral AKSOY, Beslenme Biyokimyası, 2011.
3. İlgili literatürler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | X | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | | X |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | X | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | X | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | X |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | | | | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
İLERİ BESLENME BİYOKİMYASI | BESY1178700 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Biyomoleküllerin tanımlanması, insan metabolizmasında geçirdiği evrelerin ve metabolik yolakların beslenme ile ilişkisinin belirlenmesi, metabolik enerji dönüşümlerinin yorumlanması, açlık, tokluk, hastalık durumlarında metabolizmanın incelenmesi, sindirim ve metabolik enzimlerin yapı ve fonksiyonlarının açıklanması, vitaminler ve minerallerin metabolizmadaki fonksiyonlarının incelenmesi, biyokimyada kullanılan deneysel yöntemler ve ileri analiz tekniklerin yardımıyla beslenmeye bağlı metabolik sorunların çözümlenmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Biyomoleküller,Metabolik reaksiyonlar,Enerji dönüşümleri,Enzimler,Vitaminler ve mineraller,Beslenmenin sağlıklı bireylerde metabolik etkileri,Açlık tokluk metabolizması-I,Açlık, tokluk metabolizması-II,Beslenme bozukluklarında metabolizma,Obezite metabolizması,Diyabet metabolizması,Biyokimyada klasik analitik yöntemler,Biyokimyada ileri analitik yöntemler,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Biyomolekülleri tanır, metabolik reaksiyonlar ve enerji dönüşümleri üzerine etkilerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
2. Beslenmeye bağlı değişimlerin metabolizma ve sağlık üzerine etkilerini açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
3. Sindirim ve metabolik enzimlerin yapı ve fonksiyonlarını, vitaminler ve minerallerin metabolizmadaki fonksiyonlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
4. Biyokimyada kullanılan deneysel yöntemler ve ileri analiz tekniklerin yardımıyla beslenmeye bağlı metabolik sorunları çözer. | 10, 16, 9 | A, D, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Biyomoleküller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Metabolik reaksiyonlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Enerji dönüşümleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Enzimler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Vitaminler ve mineraller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Beslenmenin sağlıklı bireylerde metabolik etkileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Açlık tokluk metabolizması-I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Açlık, tokluk metabolizması-II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Beslenme bozukluklarında metabolizma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Obezite metabolizması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Diyabet metabolizması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Biyokimyada klasik analitik yöntemler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Biyokimyada ileri analitik yöntemler | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1.Nutritional Biochemistry, 2nd edition (ISBN: 0121348369);Academic Press. 1999.
2. Meral AKSOY, Beslenme Biyokimyası, 2011.
3. İlgili literatürler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | X | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | | X |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | X | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | X | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | X |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | | | | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34