Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA DİYET TEDAVİSİ | BESY1179100 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, kalp damar hastalıklarının patofizyolojisi, risk faktörleri ve diyet tedavileri hakkında son yıllara ait yeni görüşler hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Kalp damar sistemi giriş,Kalp damar sistemi fizyolojisi,Kalp damar sistemi etiyolojisi,Kalp damar sistemi hastalıklarının biyokimyasal bulguları,Kalp damar sistemi hastalıklarının klinik belirtileri,Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları I,Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları II,Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Fonksiyonel besinler ve kalp damar sağlığı,Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları,Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları,Kalp damar sistemi hastalıklarında diyet uygulamaları,Genel değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
5.Kalp-damar hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisini belirler. | 10, 16, 9 | A |
1. Kalp-damar hastalığının patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
2. Kalp-damar hastalıklarının komplikasyonlarını, tedavi protokollerini öğrenir, tedavide beslenmenin etkinliğini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Kalp-damar hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar. | 10, 16, 9 | A |
4. Kalp-damar hastalıklarında önerilen fonksiyonel besinleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kalp damar sistemi giriş | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Kalp damar sistemi fizyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Kalp damar sistemi etiyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Kalp damar sistemi hastalıklarının biyokimyasal bulguları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Kalp damar sistemi hastalıklarının klinik belirtileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Fonksiyonel besinler ve kalp damar sağlığı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Kalp damar sistemi hastalıklarında diyet uygulamaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition, ILSI Press,Washington,DC,2001. 2. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu yayınevi,Ankara, 2002. 3. Baş M, Saka M. Kardiyovasküler Hastalıklarda Etiyolojik Faktörler, Önleme ve Tedavide Beslenme Yaklaşımları, Matsa Basımevi, 2013. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA DİYET TEDAVİSİ | BESY1179100 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencileri, kalp damar hastalıklarının patofizyolojisi, risk faktörleri ve diyet tedavileri hakkında son yıllara ait yeni görüşler hakkında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Kalp damar sistemi giriş,Kalp damar sistemi fizyolojisi,Kalp damar sistemi etiyolojisi,Kalp damar sistemi hastalıklarının biyokimyasal bulguları,Kalp damar sistemi hastalıklarının klinik belirtileri,Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları I,Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları II,Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Fonksiyonel besinler ve kalp damar sağlığı,Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları,Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları,Kalp damar sistemi hastalıklarında diyet uygulamaları,Genel değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
5.Kalp-damar hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisini belirler. | 10, 16, 9 | A |
1. Kalp-damar hastalığının patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
2. Kalp-damar hastalıklarının komplikasyonlarını, tedavi protokollerini öğrenir, tedavide beslenmenin etkinliğini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Kalp-damar hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar. | 10, 16, 9 | A |
4. Kalp-damar hastalıklarında önerilen fonksiyonel besinleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kalp damar sistemi giriş | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Kalp damar sistemi fizyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Kalp damar sistemi etiyolojisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Kalp damar sistemi hastalıklarının biyokimyasal bulguları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Kalp damar sistemi hastalıklarının klinik belirtileri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Kalp damar sistemi hastalıklarının komplikasyonları II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Kalp damar sistemi hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Fonksiyonel besinler ve kalp damar sağlığı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Kalp damar sistemi hastalıklarında yeni diyet yaklaşımları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Kalp damar sistemi hastalıklarında diyet uygulamaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition, ILSI Press,Washington,DC,2001. 2. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T,Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu yayınevi,Ankara, 2002. 3. Baş M, Saka M. Kardiyovasküler Hastalıklarda Etiyolojik Faktörler, Önleme ve Tedavide Beslenme Yaklaşımları, Matsa Basımevi, 2013. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |