BESİN DESTEK., SAĞLIĞA VE BESLENMEYE KATKI. DEĞER.
-
Bahar Dönemi
3+0
3
7
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR
Dersi Verenler
Dr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Besin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini,
kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Genel Bakış ve Kavramlar,Fitokimyasallar: Fenolik Bileşikler,Fitokimyasallar; Terpenler,Fitokimyasallar: Steroller, nukleotidler ve diğerleri,Fitokimyasallar: Besin Elyafı,Yağ Asitleri ve yardımcı maddeler,Vitaminler - Suda Çözünenler 1,Vitaminler – Suda Çözünenler 2,Vitaminler – Yağda Çözünenler,Mineraller,Prebiyotikler,Probiyotikler,Diğer İşlevsel Besinler,Besin Destekleri ile İlaçların Etkileşmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklar.
10, 16, 9
A
2. Fitokimyasal besin desteklerini tanımlar.
10, 16, 9
A
3. Fitokimyasal besin desteklerini sınıflandırır.
10, 16, 9
A
4. Vitaminleri ve mineralleri sınıflandırır.
10, 16, 9
A
5. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen problemleri değerlendirir.
10, 16, 9
A
6. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri açıklar.
10, 16, 9
A
7. Prebiyotikler, probiyotikler ve işlevsel besinleri karşılaştırır.
10, 16, 9
A
8. Prebiyotik kavramını ve besin kaynaklarını açıklar.
10, 16, 9
A
9. Probiyotik kavramını ve besin kaynaklarını açıklar.
10, 16, 9
A
10. İşlevsel besinleri ve fonksiyonlarını ilişkilendirip açıklar.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Genel Bakış ve Kavramlar
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
2
Fitokimyasallar: Fenolik Bileşikler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
3
Fitokimyasallar; Terpenler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
4
Fitokimyasallar: Steroller, nukleotidler ve diğerleri
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
5
Fitokimyasallar: Besin Elyafı
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
6
Yağ Asitleri ve yardımcı maddeler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
7
Vitaminler - Suda Çözünenler 1
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
8
Vitaminler – Suda Çözünenler 2
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
9
Vitaminler – Yağda Çözünenler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
10
Mineraller
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
11
Prebiyotikler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
12
Probiyotikler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
13
Diğer İşlevsel Besinler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
14
Besin Destekleri ile İlaçların Etkileşmesi
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir
1. Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003
2. Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007.
3. Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
14
6
84
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
3
15
45
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
3
5
15
Genel Sınav ve Hazırlığı
3
5
15
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)
7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
BESİN DESTEK., SAĞLIĞA VE BESLENMEYE KATKI. DEĞER.
-
Bahar Dönemi
3+0
3
7
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR
Dersi Verenler
Dr.Öğr.Üye. Eftal GEÇGİL DEMİR
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Besin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini,
kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Genel Bakış ve Kavramlar,Fitokimyasallar: Fenolik Bileşikler,Fitokimyasallar; Terpenler,Fitokimyasallar: Steroller, nukleotidler ve diğerleri,Fitokimyasallar: Besin Elyafı,Yağ Asitleri ve yardımcı maddeler,Vitaminler - Suda Çözünenler 1,Vitaminler – Suda Çözünenler 2,Vitaminler – Yağda Çözünenler,Mineraller,Prebiyotikler,Probiyotikler,Diğer İşlevsel Besinler,Besin Destekleri ile İlaçların Etkileşmesi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini açıklar.
10, 16, 9
A
2. Fitokimyasal besin desteklerini tanımlar.
10, 16, 9
A
3. Fitokimyasal besin desteklerini sınıflandırır.
10, 16, 9
A
4. Vitaminleri ve mineralleri sınıflandırır.
10, 16, 9
A
5. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen problemleri değerlendirir.
10, 16, 9
A
6. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri açıklar.
10, 16, 9
A
7. Prebiyotikler, probiyotikler ve işlevsel besinleri karşılaştırır.
10, 16, 9
A
8. Prebiyotik kavramını ve besin kaynaklarını açıklar.
10, 16, 9
A
9. Probiyotik kavramını ve besin kaynaklarını açıklar.
10, 16, 9
A
10. İşlevsel besinleri ve fonksiyonlarını ilişkilendirip açıklar.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Genel Bakış ve Kavramlar
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
2
Fitokimyasallar: Fenolik Bileşikler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
3
Fitokimyasallar; Terpenler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
4
Fitokimyasallar: Steroller, nukleotidler ve diğerleri
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
5
Fitokimyasallar: Besin Elyafı
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
6
Yağ Asitleri ve yardımcı maddeler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
7
Vitaminler - Suda Çözünenler 1
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
8
Vitaminler – Suda Çözünenler 2
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
9
Vitaminler – Yağda Çözünenler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
10
Mineraller
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
11
Prebiyotikler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
12
Probiyotikler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
13
Diğer İşlevsel Besinler
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
14
Besin Destekleri ile İlaçların Etkileşmesi
Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir
1. Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003
2. Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007.
3. Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.