Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
NÖROLOJİK VE PSİKİYATRİK HASTALIKLARDA BESLENME | BESY1231260 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı, nörolojik hastalığı olan bireylerin tıbbi beslenme tedavi ilkelerini öğrenmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması,Sinir sistemi
,Nörolojik hastalıklar,Pernisiyöz anemi,Wernick-korsakoff sendromu
,İnme
,Alzheimer
,Epilepsi,Migren,Multiple skleroz
,Parkinson hastalığı,Nörotravma,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar.
| 10, 6, 9 | H |
2. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar. | 10, 6, 9 | H |
3. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar.
| 10, 6, 9 | H |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Sinir sistemi
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Nörolojik hastalıklar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Pernisiyöz anemi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Wernick-korsakoff sendromu
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | İnme
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Alzheimer
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Epilepsi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Migren | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Multiple skleroz
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Parkinson hastalığı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Nörotravma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Sunumlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Sunumlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları
|
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002.
2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott
3. Mahan K., Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000.
4. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | X | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | X | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | X | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | X | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
NÖROLOJİK VE PSİKİYATRİK HASTALIKLARDA BESLENME | BESY1231260 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı, nörolojik hastalığı olan bireylerin tıbbi beslenme tedavi ilkelerini öğrenmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması,Sinir sistemi
,Nörolojik hastalıklar,Pernisiyöz anemi,Wernick-korsakoff sendromu
,İnme
,Alzheimer
,Epilepsi,Migren,Multiple skleroz
,Parkinson hastalığı,Nörotravma,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar.
| 10, 6, 9 | H |
2. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar. | 10, 6, 9 | H |
3. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar.
| 10, 6, 9 | H |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Sinir sistemi
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Nörolojik hastalıklar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Pernisiyöz anemi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Wernick-korsakoff sendromu
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | İnme
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Alzheimer
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Epilepsi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Migren | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Multiple skleroz
| Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Parkinson hastalığı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Nörotravma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Sunumlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Sunumlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları
|
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002.
2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott
3. Mahan K., Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000.
4. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | X | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | X | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | X | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | X | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34