Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ANALİTİK KİMYA UYGULAMA II | PHA2213096 | Bahar Dönemi | 0+3 | 1,5 | 3 |
Ders Programı | ( A ) Salı 09:00-09:45 ( A ) Salı 10:00-10:45 ( A ) Salı 11:00-11:45 ( A ) Cumartesi 14:30-15:15 ( A ) Cumartesi 15:30-16:15 ( A ) Cumartesi 16:30-17:15 ( B ) Çarşamba 09:00-09:45 ( B ) Çarşamba 10:00-10:45 ( B ) Çarşamba 11:00-11:45 ( B ) Cumartesi 14:30-15:15 ( B ) Cumartesi 15:30-16:15 ( B ) Cumartesi 16:30-17:15 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Sema KOYUTÜRK |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Sema KOYUTÜRK |
Dersin Yardımcıları | Fakülte araştırma görevlileri |
Dersin Amacı | Kantitatif (nicel) kimyasal analiz yöntemlerinden gravimetrik ve volumetrik analiz metotlarının esaslarını öğretmek ve laboratuvarda uygulatmak. Kantitatif analizde kullanılan çeşitli enstrümental analiz yöntemlerini öğretmek ve bunları laboratuvarda uygulama becerisini kazandırmak. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Gravimetrik analiz ve sülfat tayini,Asit-baz titrasyonları; standart çözelti hazırlama ve sodyum hidroksit tayini,Standart çözelti hazırlama ve hidroklorik asit tayini,Karbonat ve bikarbonat karışımı tayini,Çöktürme titrasyonları; AgNO3 ile klorür tayini,Kompleksometrik titrasyonlar; EDTA ile kalsiyum ve magnezyum karışımı tayini,Yükseltgenme-indirgenme titrasyonları; permanganat çözeltisi ile H2O2 tayini,Sodyum tiyosülfat çözeltisi ile (iyodometrik) bakır tayini,Çeşitli yağların yağ asidi oranlarının gaz kromatografisi (GC) ile belirlenmesi,Çeşitli yağların yağ asidi oranlarının gaz kromatografisi (GC) ile belirlenmesi,Ultraviyole (UV) spektrometresiyle ağrı kesicilerde aspirin ve kafein tayini,IR spektrometresiyle kantitatif analiz,İyon değiştirme kromatografisi,Telafi haftası; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Gravimetrik analizin esaslarını ve uygulama yöntemlerinin stokiyometrisini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
1.1. Gravimetrik sülfat analizini ve buna benzer analizleri yorumlar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
1.2. Gravimetrik analizin stokiyometrisini açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
2. Volumetrik analizin esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
2.1. Standart çözelti hazırlanmasını ve ayarlanmasını açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
2.2. Volumetrik asit ve baz tayinini yorumlar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
2.3. Karbonat ve bikarbonat analizini açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
3. Çöktürme titrasyonlarının esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
3.1. Arjantometrik klorür tayinini yorumlar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
4. Kompleksometrik titrasyonlarının esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
4.1. EDTA ile kalsiyum ve magnezyum analizini açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
5. Yükseltgenme-indirgenme titrasyonlarının esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
5.1. Permanganat çözeltisi ile H2O2 tayinini açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
5.2. Sodyum tiyosülfat çözeltisi ile bakır tayinini yorumlar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
6. Potansiyometrik titrasyonun esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
7. Ultraviyole (UV) spektrometresiyle analiz yöntemlerinin esasını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
7.1. UV spektrometresiyle aspirin ve kafein tayini açıklar. | 11, 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G |
8. Analizde IR spektrometresi uygulamalarının esasını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 11, 12, 16, 17, 9 | A, D, E, G |
9. Kromatografik analiz yöntemlerinin esasını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 11, 12, 16, 17, 9 | A, D, E, G |
9.1. Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile analiz yapar. | 11, 12, 16, 17, 9 | A, D, E, G |
9.2. Gaz kromatografisi ile çeşitli yağların yağ asidi oranlarını belirler. | 11, 12, 16, 17, 9 | A, D, E, G |
Öğretim Yöntemleri: | 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, G: Kısa Sınav, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gravimetrik analiz ve sülfat tayini | 1, 2, 3, 4 |
2 | Asit-baz titrasyonları; standart çözelti hazırlama ve sodyum hidroksit tayini | 1, 2, 3, 4 |
3 | Standart çözelti hazırlama ve hidroklorik asit tayini | 1, 2, 3, 4 |
4 | Karbonat ve bikarbonat karışımı tayini | 1, 2, 3, 4 |
5 | Çöktürme titrasyonları; AgNO3 ile klorür tayini | 1, 2, 3, 4 |
6 | Kompleksometrik titrasyonlar; EDTA ile kalsiyum ve magnezyum karışımı tayini | 1, 2, 3, 4 |
7 | Yükseltgenme-indirgenme titrasyonları; permanganat çözeltisi ile H2O2 tayini | 1, 2, 3, 4 |
8 | Sodyum tiyosülfat çözeltisi ile (iyodometrik) bakır tayini | 1, 2, 3, 4 |
9 | Çeşitli yağların yağ asidi oranlarının gaz kromatografisi (GC) ile belirlenmesi | 1, 2, 3, 4 |
10 | Çeşitli yağların yağ asidi oranlarının gaz kromatografisi (GC) ile belirlenmesi | 1, 2, 3, 4 |
11 | Ultraviyole (UV) spektrometresiyle ağrı kesicilerde aspirin ve kafein tayini | 1, 2, 3, 4 |
12 | IR spektrometresiyle kantitatif analiz | 1, 2, 3, 4 |
13 | İyon değiştirme kromatografisi | |
14 | Telafi haftası | 1, 2, 3, 4 |
Kaynak |
[1] Aydın, A. O., Analitik Kimya Lab.- II Ders Notu, Sakarya, 2010. [2]. Dündar, M. Ş., Enstrümantal Analiz Lab. Deney Kitabı, Sakarya, 2008. [3] Gündüz, T, Kantitatif Analiz Laboratuvar Kitabı Gazi Kitabevi, Ankara, 2005. [4]. Kılıç, E., Köseoğlu, F., Yılmaz, H., (Çeviri editörleri), Enstrümantal Analiz İlkeleri, Skoog-Holler-Nieman, Bilim yayıncılık, Ankara, 2000. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | ||||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | X | |||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | X | |||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | ||||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | X | |||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | ||||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | X | |||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | X | |||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 1 | 14 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 14 | 1 | 14 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 10 | 10 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 16 | 16 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 96 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(96/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ANALİTİK KİMYA UYGULAMA II | PHA2213096 | Bahar Dönemi | 0+3 | 1,5 | 3 |
Ders Programı | ( A ) Salı 09:00-09:45 ( A ) Salı 10:00-10:45 ( A ) Salı 11:00-11:45 ( A ) Cumartesi 14:30-15:15 ( A ) Cumartesi 15:30-16:15 ( A ) Cumartesi 16:30-17:15 ( B ) Çarşamba 09:00-09:45 ( B ) Çarşamba 10:00-10:45 ( B ) Çarşamba 11:00-11:45 ( B ) Cumartesi 14:30-15:15 ( B ) Cumartesi 15:30-16:15 ( B ) Cumartesi 16:30-17:15 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Sema KOYUTÜRK |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Sema KOYUTÜRK |
Dersin Yardımcıları | Fakülte araştırma görevlileri |
Dersin Amacı | Kantitatif (nicel) kimyasal analiz yöntemlerinden gravimetrik ve volumetrik analiz metotlarının esaslarını öğretmek ve laboratuvarda uygulatmak. Kantitatif analizde kullanılan çeşitli enstrümental analiz yöntemlerini öğretmek ve bunları laboratuvarda uygulama becerisini kazandırmak. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Gravimetrik analiz ve sülfat tayini,Asit-baz titrasyonları; standart çözelti hazırlama ve sodyum hidroksit tayini,Standart çözelti hazırlama ve hidroklorik asit tayini,Karbonat ve bikarbonat karışımı tayini,Çöktürme titrasyonları; AgNO3 ile klorür tayini,Kompleksometrik titrasyonlar; EDTA ile kalsiyum ve magnezyum karışımı tayini,Yükseltgenme-indirgenme titrasyonları; permanganat çözeltisi ile H2O2 tayini,Sodyum tiyosülfat çözeltisi ile (iyodometrik) bakır tayini,Çeşitli yağların yağ asidi oranlarının gaz kromatografisi (GC) ile belirlenmesi,Çeşitli yağların yağ asidi oranlarının gaz kromatografisi (GC) ile belirlenmesi,Ultraviyole (UV) spektrometresiyle ağrı kesicilerde aspirin ve kafein tayini,IR spektrometresiyle kantitatif analiz,İyon değiştirme kromatografisi,Telafi haftası; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Gravimetrik analizin esaslarını ve uygulama yöntemlerinin stokiyometrisini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
1.1. Gravimetrik sülfat analizini ve buna benzer analizleri yorumlar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
1.2. Gravimetrik analizin stokiyometrisini açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
2. Volumetrik analizin esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
2.1. Standart çözelti hazırlanmasını ve ayarlanmasını açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
2.2. Volumetrik asit ve baz tayinini yorumlar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
2.3. Karbonat ve bikarbonat analizini açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
3. Çöktürme titrasyonlarının esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
3.1. Arjantometrik klorür tayinini yorumlar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
4. Kompleksometrik titrasyonlarının esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
4.1. EDTA ile kalsiyum ve magnezyum analizini açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
5. Yükseltgenme-indirgenme titrasyonlarının esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
5.1. Permanganat çözeltisi ile H2O2 tayinini açıklar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
5.2. Sodyum tiyosülfat çözeltisi ile bakır tayinini yorumlar. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
6. Potansiyometrik titrasyonun esaslarını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
7. Ultraviyole (UV) spektrometresiyle analiz yöntemlerinin esasını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G, H |
7.1. UV spektrometresiyle aspirin ve kafein tayini açıklar. | 11, 12, 14, 17, 9 | A, D, E, G |
8. Analizde IR spektrometresi uygulamalarının esasını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 11, 12, 16, 17, 9 | A, D, E, G |
9. Kromatografik analiz yöntemlerinin esasını ve uygulama yöntemlerini tartışır. | 11, 12, 16, 17, 9 | A, D, E, G |
9.1. Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile analiz yapar. | 11, 12, 16, 17, 9 | A, D, E, G |
9.2. Gaz kromatografisi ile çeşitli yağların yağ asidi oranlarını belirler. | 11, 12, 16, 17, 9 | A, D, E, G |
Öğretim Yöntemleri: | 11: Gösterip Yapma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, G: Kısa Sınav, H: Performans Görevi |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gravimetrik analiz ve sülfat tayini | 1, 2, 3, 4 |
2 | Asit-baz titrasyonları; standart çözelti hazırlama ve sodyum hidroksit tayini | 1, 2, 3, 4 |
3 | Standart çözelti hazırlama ve hidroklorik asit tayini | 1, 2, 3, 4 |
4 | Karbonat ve bikarbonat karışımı tayini | 1, 2, 3, 4 |
5 | Çöktürme titrasyonları; AgNO3 ile klorür tayini | 1, 2, 3, 4 |
6 | Kompleksometrik titrasyonlar; EDTA ile kalsiyum ve magnezyum karışımı tayini | 1, 2, 3, 4 |
7 | Yükseltgenme-indirgenme titrasyonları; permanganat çözeltisi ile H2O2 tayini | 1, 2, 3, 4 |
8 | Sodyum tiyosülfat çözeltisi ile (iyodometrik) bakır tayini | 1, 2, 3, 4 |
9 | Çeşitli yağların yağ asidi oranlarının gaz kromatografisi (GC) ile belirlenmesi | 1, 2, 3, 4 |
10 | Çeşitli yağların yağ asidi oranlarının gaz kromatografisi (GC) ile belirlenmesi | 1, 2, 3, 4 |
11 | Ultraviyole (UV) spektrometresiyle ağrı kesicilerde aspirin ve kafein tayini | 1, 2, 3, 4 |
12 | IR spektrometresiyle kantitatif analiz | 1, 2, 3, 4 |
13 | İyon değiştirme kromatografisi | |
14 | Telafi haftası | 1, 2, 3, 4 |
Kaynak |
[1] Aydın, A. O., Analitik Kimya Lab.- II Ders Notu, Sakarya, 2010. [2]. Dündar, M. Ş., Enstrümantal Analiz Lab. Deney Kitabı, Sakarya, 2008. [3] Gündüz, T, Kantitatif Analiz Laboratuvar Kitabı Gazi Kitabevi, Ankara, 2005. [4]. Kılıç, E., Köseoğlu, F., Yılmaz, H., (Çeviri editörleri), Enstrümantal Analiz İlkeleri, Skoog-Holler-Nieman, Bilim yayıncılık, Ankara, 2000. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | ||||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | X | |||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | X | |||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | ||||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | X | |||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | ||||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | X | |||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | X | |||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Toplam | 100 |