Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HALK SAĞLIĞI | PHA1212093 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı | Perşembe 09:00-09:45 Perşembe 10:00-10:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Ayşe Seval PALTEKİ |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Selin DAVUN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Halk sağlığı yaklaşımını, çalışma alanlarını, sağlık sorunlarına halk sağlığı bakış açısını tartışabilmektir |
Dersin İçeriği | Bu ders; Halk Sağlığına Giriş ,Sağlık ve Halk Sağlığı ,Sağlık & Hastalık ve Hassas Gruplar,Demografi ve Halk Sağlığı ,Epidemiyolojinin Temelleri ,Sağlığın Geliştirilmesi, Sağlık Eğitimi ve Sağlık Okuryazarlığı ,Bulaşıcı Hastalıklar ,Çevre Sağlığı ,İş Sağlığı ,Sağlık ve Hastalığın Davranışsal Belirleyicileri ,Beslenme ve Gıda Güvenliği,Yaşlı Sağlığı ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ,Eczacılık ve Halk Sağlığı ,Gelen Tekrar ve Tartışma ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Halk sağlığının temel kavramlarını tartışır. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Sağlık ve halk sağlığı kavramlarını tanımlar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Sağlığın korunması ve geliştirilmesi kavramlarını tanımlar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Sağlığın korunması yöntemlerini listeler. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Temel sağlık hizmetlerini ve bileşenlerini sıralar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Önemli bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkları listeler. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Çevre ve iş sağlığının kapsamını açıklar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Temel sağlık ve hastalık göstergelerini sıralar ve yorumlar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Toplumdaki hassas grupları ayırt eder. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Epidemiyolojideki temel kavramları sıralar ve yorumlar. | 10, 16, 37, 6, 9 | A, G |
Sağlık okuryazarlığı kavramını ve önemini açıklar. | 10, 16, 37, 6, 9 | A, G |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, G: Kısa Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Halk Sağlığına Giriş | 1- Oxford Textbook of Global Public Health, 2015 4- Halk sağlığı, B. Piyal, Ankara 2011 |
2 | Sağlık ve Halk Sağlığı | 1. kaynak, sayfa:3-36 |
3 | Sağlık & Hastalık ve Hassas Gruplar | 1. kaynak; sayfa 12, 81-105 |
4 | Demografi ve Halk Sağlığı | 1. kaynak; sayfa 718-735 |
5 | Epidemiyolojinin Temelleri | 1. kaynak; sayfa 403-483 |
6 | Sağlığın Geliştirilmesi, Sağlık Eğitimi ve Sağlık Okuryazarlığı | 1. kaynak; sayfa 736-750 |
7 | Bulaşıcı Hastalıklar | 1. kaynak; sayfa 1079-1103, 1484-1506 |
8 | Çevre Sağlığı | 1. kaynak; sayfa 823-839, 1523-1541 |
9 | İş Sağlığı | 1. kaynak; sayfa 868-882 |
10 | Sağlık ve Hastalığın Davranışsal Belirleyicileri | 1. kaynak; sayfa 218-233 |
11 | Beslenme ve Gıda Güvenliği | 1. kaynak; sayfa 180-200 |
12 | Yaşlı Sağlığı ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar | 1. kaynak; sayfa 1408-1424,1476-1483 |
13 | Eczacılık ve Halk Sağlığı | Ders Sunumu - İyi örnekler |
14 | Gelen Tekrar ve Tartışma | 1,2,3,4 |
Kaynak |
1-Oxford Textbook of Global Public Health, 2015 2-Sabahat Tezcan, Epidemiyoloji: Tıbbi Araştırmaların Yöntembilimi 3-Çağatay Güler, Levent Akın; Halk Sağlığı 4-Halk sağlığı, B. Piyal, Ankara 2011 5-Reports about public health |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | X | |||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | X | |||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | ||||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | ||||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | X | |||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 22 | 22 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 40 | 40 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 90 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(90/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HALK SAĞLIĞI | PHA1212093 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı | Perşembe 09:00-09:45 Perşembe 10:00-10:45 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Ayşe Seval PALTEKİ |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Selin DAVUN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Halk sağlığı yaklaşımını, çalışma alanlarını, sağlık sorunlarına halk sağlığı bakış açısını tartışabilmektir |
Dersin İçeriği | Bu ders; Halk Sağlığına Giriş ,Sağlık ve Halk Sağlığı ,Sağlık & Hastalık ve Hassas Gruplar,Demografi ve Halk Sağlığı ,Epidemiyolojinin Temelleri ,Sağlığın Geliştirilmesi, Sağlık Eğitimi ve Sağlık Okuryazarlığı ,Bulaşıcı Hastalıklar ,Çevre Sağlığı ,İş Sağlığı ,Sağlık ve Hastalığın Davranışsal Belirleyicileri ,Beslenme ve Gıda Güvenliği,Yaşlı Sağlığı ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ,Eczacılık ve Halk Sağlığı ,Gelen Tekrar ve Tartışma ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Halk sağlığının temel kavramlarını tartışır. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Sağlık ve halk sağlığı kavramlarını tanımlar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Sağlığın korunması ve geliştirilmesi kavramlarını tanımlar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Sağlığın korunması yöntemlerini listeler. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Temel sağlık hizmetlerini ve bileşenlerini sıralar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Önemli bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkları listeler. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Çevre ve iş sağlığının kapsamını açıklar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Temel sağlık ve hastalık göstergelerini sıralar ve yorumlar. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Toplumdaki hassas grupları ayırt eder. | 10, 16, 37, 9 | A, G |
Epidemiyolojideki temel kavramları sıralar ve yorumlar. | 10, 16, 37, 6, 9 | A, G |
Sağlık okuryazarlığı kavramını ve önemini açıklar. | 10, 16, 37, 6, 9 | A, G |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, G: Kısa Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Halk Sağlığına Giriş | 1- Oxford Textbook of Global Public Health, 2015 4- Halk sağlığı, B. Piyal, Ankara 2011 |
2 | Sağlık ve Halk Sağlığı | 1. kaynak, sayfa:3-36 |
3 | Sağlık & Hastalık ve Hassas Gruplar | 1. kaynak; sayfa 12, 81-105 |
4 | Demografi ve Halk Sağlığı | 1. kaynak; sayfa 718-735 |
5 | Epidemiyolojinin Temelleri | 1. kaynak; sayfa 403-483 |
6 | Sağlığın Geliştirilmesi, Sağlık Eğitimi ve Sağlık Okuryazarlığı | 1. kaynak; sayfa 736-750 |
7 | Bulaşıcı Hastalıklar | 1. kaynak; sayfa 1079-1103, 1484-1506 |
8 | Çevre Sağlığı | 1. kaynak; sayfa 823-839, 1523-1541 |
9 | İş Sağlığı | 1. kaynak; sayfa 868-882 |
10 | Sağlık ve Hastalığın Davranışsal Belirleyicileri | 1. kaynak; sayfa 218-233 |
11 | Beslenme ve Gıda Güvenliği | 1. kaynak; sayfa 180-200 |
12 | Yaşlı Sağlığı ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar | 1. kaynak; sayfa 1408-1424,1476-1483 |
13 | Eczacılık ve Halk Sağlığı | Ders Sunumu - İyi örnekler |
14 | Gelen Tekrar ve Tartışma | 1,2,3,4 |
Kaynak |
1-Oxford Textbook of Global Public Health, 2015 2-Sabahat Tezcan, Epidemiyoloji: Tıbbi Araştırmaların Yöntembilimi 3-Çağatay Güler, Levent Akın; Halk Sağlığı 4-Halk sağlığı, B. Piyal, Ankara 2011 5-Reports about public health |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | X | |||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | X | |||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | ||||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | ||||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | ||||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | X | |||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | ||||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | ||||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |