Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
NUTRİSYONEL ECZACILIK | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Fatma TOSUN |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Fatma TOSUN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Nutrasötik, Fonksiyonel Gıda ve Gıda Takviyesi konusunda bilgi sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; 1. Nutrasötik, Fonksiyonel Gıda ve Gıda Takviyesi tanımı ,2. Nutrasötiklerin bulunduğu kaynaklar,3 .Karbohidratlar,4. Fenolikler,5. Terpenik yapılı nutrasötikler,6. Yağ asidi taşıyan nutrasötikler,7. Probiyotik ve prebiyotikler,8. Kemik ve eklem sağlığında etkili nutrasötikler ,9. Kardiyovasküler sisteme etkili nutrasötikler,10. Kanserin önlenmesinde etkili nutrasötikler,11. Cilt sağlığında etkili nutrasötikler,12. Uyku kalitesinin iyileştirilmesi, kilo kontrolü ve sportif performansın arttırılması için kullanılan nutrasötikler,13. Göz sağlığı ve kadın sağlığı için kullanılan nutrasötikler,14. Beyin sağlığı ve göz sağlığına etkili nutrasötikler; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
2.3.Kilo kontrolü ve sportif performansın arttırılması için kullanılan nutrasötikleri açıklar. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
3.1.Kanserin önlenmesinde etkili nutrasötikleri açıklar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
1. Nutrasötik, Fonksiyonel Gıda ve Gıda Takviyesini tanımlar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
1.1 Nutrasötiklerin bulunduğu kaynakları açıklar. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
1.2. Terpenik yapılı nutrasötikleri listeler. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
1.3. Yağ asidi taşıyan nutrasötikleri tartışır | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
2. Fenolik yapıdaki nutrasötikleri tartışır. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
2.1 Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
2.2. Uyku kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılan nutrasötikleri açıklar. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
3. Kemik ve eklem sağlığında etkili nutrasötikleri açıklar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
3.2. Göz sağlığı ve kadın sağlığı için kullanılan nutrasötikleri açıklar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
3.3. Kardiyovasküler sisteme etkili nutrasötikleri açıklar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | 1. Nutrasötik, Fonksiyonel Gıda ve Gıda Takviyesi tanımı | 1, 2, 3, 4 |
2 | 2. Nutrasötiklerin bulunduğu kaynaklar | 1, 2, 3, 4 |
3 | 3 .Karbohidratlar | 1, 2, 3, 4 |
4 | 4. Fenolikler | 1, 2, 3, 4 |
5 | 5. Terpenik yapılı nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
6 | 6. Yağ asidi taşıyan nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
7 | 7. Probiyotik ve prebiyotikler | 1, 2, 3, 4 |
8 | 8. Kemik ve eklem sağlığında etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
9 | 9. Kardiyovasküler sisteme etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
10 | 10. Kanserin önlenmesinde etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
11 | 11. Cilt sağlığında etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
12 | 12. Uyku kalitesinin iyileştirilmesi, kilo kontrolü ve sportif performansın arttırılması için kullanılan nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
13 | 13. Göz sağlığı ve kadın sağlığı için kullanılan nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
14 | 14. Beyin sağlığı ve göz sağlığına etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
Kaynak |
Nutrisyonel Eczacılık Ders Notları öğrencilere verilecektir. |
1. Prakash, D., Sharma,G. (2014) Phytochemicals of Nutraceutical Importance, CAB International, London, UK. 2. Lockwood, B. (2007). Nutraceuticals, Pharmaceutical Press, London, UK., 3. Ghosh, D., Bagchi, D., Konishi, T (2015) Clinical Aspects of Functional Foods and Nutraceuticals, CRC Press, Boca Raton, 4. Coles, L. (2013). Functional foods: The connection between nutrition, health, and food science. Apple Academic Press, Toronto, New Jersey. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | X | |||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | X | |||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | ||||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | X | |||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | X | |||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | X | |||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | X | |||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 1 | 10 | 10 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 14 | 14 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 24 | 24 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 76 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(76/30) | 3 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
NUTRİSYONEL ECZACILIK | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Fatma TOSUN |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Fatma TOSUN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Nutrasötik, Fonksiyonel Gıda ve Gıda Takviyesi konusunda bilgi sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; 1. Nutrasötik, Fonksiyonel Gıda ve Gıda Takviyesi tanımı ,2. Nutrasötiklerin bulunduğu kaynaklar,3 .Karbohidratlar,4. Fenolikler,5. Terpenik yapılı nutrasötikler,6. Yağ asidi taşıyan nutrasötikler,7. Probiyotik ve prebiyotikler,8. Kemik ve eklem sağlığında etkili nutrasötikler ,9. Kardiyovasküler sisteme etkili nutrasötikler,10. Kanserin önlenmesinde etkili nutrasötikler,11. Cilt sağlığında etkili nutrasötikler,12. Uyku kalitesinin iyileştirilmesi, kilo kontrolü ve sportif performansın arttırılması için kullanılan nutrasötikler,13. Göz sağlığı ve kadın sağlığı için kullanılan nutrasötikler,14. Beyin sağlığı ve göz sağlığına etkili nutrasötikler; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
2.3.Kilo kontrolü ve sportif performansın arttırılması için kullanılan nutrasötikleri açıklar. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
3.1.Kanserin önlenmesinde etkili nutrasötikleri açıklar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
1. Nutrasötik, Fonksiyonel Gıda ve Gıda Takviyesini tanımlar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
1.1 Nutrasötiklerin bulunduğu kaynakları açıklar. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
1.2. Terpenik yapılı nutrasötikleri listeler. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
1.3. Yağ asidi taşıyan nutrasötikleri tartışır | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
2. Fenolik yapıdaki nutrasötikleri tartışır. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
2.1 Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
2.2. Uyku kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılan nutrasötikleri açıklar. | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
3. Kemik ve eklem sağlığında etkili nutrasötikleri açıklar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
3.2. Göz sağlığı ve kadın sağlığı için kullanılan nutrasötikleri açıklar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
3.3. Kardiyovasküler sisteme etkili nutrasötikleri açıklar | 10, 14, 16, 19, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | 1. Nutrasötik, Fonksiyonel Gıda ve Gıda Takviyesi tanımı | 1, 2, 3, 4 |
2 | 2. Nutrasötiklerin bulunduğu kaynaklar | 1, 2, 3, 4 |
3 | 3 .Karbohidratlar | 1, 2, 3, 4 |
4 | 4. Fenolikler | 1, 2, 3, 4 |
5 | 5. Terpenik yapılı nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
6 | 6. Yağ asidi taşıyan nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
7 | 7. Probiyotik ve prebiyotikler | 1, 2, 3, 4 |
8 | 8. Kemik ve eklem sağlığında etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
9 | 9. Kardiyovasküler sisteme etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
10 | 10. Kanserin önlenmesinde etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
11 | 11. Cilt sağlığında etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
12 | 12. Uyku kalitesinin iyileştirilmesi, kilo kontrolü ve sportif performansın arttırılması için kullanılan nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
13 | 13. Göz sağlığı ve kadın sağlığı için kullanılan nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
14 | 14. Beyin sağlığı ve göz sağlığına etkili nutrasötikler | 1, 2, 3, 4 |
Kaynak |
Nutrisyonel Eczacılık Ders Notları öğrencilere verilecektir. |
1. Prakash, D., Sharma,G. (2014) Phytochemicals of Nutraceutical Importance, CAB International, London, UK. 2. Lockwood, B. (2007). Nutraceuticals, Pharmaceutical Press, London, UK., 3. Ghosh, D., Bagchi, D., Konishi, T (2015) Clinical Aspects of Functional Foods and Nutraceuticals, CRC Press, Boca Raton, 4. Coles, L. (2013). Functional foods: The connection between nutrition, health, and food science. Apple Academic Press, Toronto, New Jersey. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | X | |||||
2 | PY-2. İlaç hammaddeleri ve ilaç şekilleri hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir. | X | |||||
3 | PY-3. Eczacılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar. | X | |||||
4 | PY-4. İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim görevi ile akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir. | ||||||
5 | PY-5. Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak eczane organizasyonunu yapar. | X | |||||
6 | PY-6. Eczacılık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını ve ileri teknolojileri kullanır. | ||||||
7 | PY-7. Eczacılık mesleği alanındaki sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | X | |||||
8 | PY-8. İlacın tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | ||||||
9 | PY-9. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | X | |||||
10 | PY-10. Eczacılık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzey bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||||
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir. | X | |||||
12 | PY-12. Eczacılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
13 | PY-13. Eczacılık mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY-14. Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. İlaç ile ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır. | X | |||||
16 | PY-16. Yabancı dil olarak İngilizceyi, eczacılıkla ilgili yenilikleri izleyebilme ve iletişim kurabilmede kullanır. | X | |||||
17 | PY-17. Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir. | ||||||
18 | PY-18. İlaç hammaddelerinin hazırlanmasından, ilaç şekillerinin tasarımına ve üretimine kadar farmasötik ürün elde edilmesinin her aşamasında görev alır. | ||||||
19 | PY-19. İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma ve patent konularını kavrar ve bunlar arasında ilişki kurar. | X | |||||
20 | PY-20. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | X | |||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |