Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
MUTFAK MATEMATİĞİ VE TERMİNOLOJİSİ | GMS1164280 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Onur Semen ÖNER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders Gastronomi kavramlarının terminolojik, fonetik ve etimolojik anlamda bilinmesi, matematiğin mutfakta kullanımının kavratılmasını amaçlar. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Mutfak Dersine Giriş ,Gastronominin Gelişimi ,Restoran Terminolojisi,Temel Mutfak Bilgileri Terminolojisi,Besin İşleme ve Saklama Terminolojisi,Fondlar, Soslar ve Çorba Terminolojisi,Mutfak Araç Gereçleri Terminolojisi ,Restoran ve Menü Terminolojisi ,İçecek ve Servis Terminolojisi ,İçecek ve Servis Terminolojisi,Çoğaltma, Bölme, Yüzdeleme İşlemleri, Oranlar ,Standart Reçetelerin Uygulanması, Porsiyon Hesapları ,Değişim ve Standart Reçete Hesaplama Uygulamaları ,Maliyet Hesaplama ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Mutfakta matematiği kullanarak problem çözümler. | 1, 12, 3, 9 | |
Tedarik ve üretim için gereken hesaplamaları rapor eder. | 1 | C |
Verilen problemleri/ hesaplamaları karşılaştırır. | 1, 12, 3 | |
Satın alma, ölçümleme ve maliyetlendirme konularını yorumlar. | 1 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Tam Öğrenme Modeli, 12: Problem Çözme Yöntemi, 3: Probleme Dayalı Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Mutfak Dersine Giriş | |
2 | Gastronominin Gelişimi | |
3 | Restoran Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Temel Mutfak Bilgileri Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Besin İşleme ve Saklama Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Fondlar, Soslar ve Çorba Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Mutfak Araç Gereçleri Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Restoran ve Menü Terminolojisi | |
9 | İçecek ve Servis Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | İçecek ve Servis Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Çoğaltma, Bölme, Yüzdeleme İşlemleri, Oranlar | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Standart Reçetelerin Uygulanması, Porsiyon Hesapları | |
13 | Değişim ve Standart Reçete Hesaplama Uygulamaları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Maliyet Hesaplama | |
Kaynak |
Math for the Professional Kitchen (Culinary Institute of America) Culinary Calculations: Simplified Math for Culinary Professionals Terri Jones 3rd Ed. Culinary Math Linda
Blocker, Julia Hill (CIA). Uluslararası yayınlar. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | | | | | |
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | | | | | |
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | | | | | |
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | | | | | |
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | | | | | |
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | | | | | |
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
| | | | | |
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | | X | | | |
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
| | | | | X |
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | X | | | | |
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | | | | | |
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | | | | | X |
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | | | | X | |
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 1 | 14 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 76 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(76/30) | 3 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
MUTFAK MATEMATİĞİ VE TERMİNOLOJİSİ | GMS1164280 | Güz Dönemi | 3+0 | 3 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Emine OLUM |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Onur Semen ÖNER |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders Gastronomi kavramlarının terminolojik, fonetik ve etimolojik anlamda bilinmesi, matematiğin mutfakta kullanımının kavratılmasını amaçlar. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Mutfak Dersine Giriş ,Gastronominin Gelişimi ,Restoran Terminolojisi,Temel Mutfak Bilgileri Terminolojisi,Besin İşleme ve Saklama Terminolojisi,Fondlar, Soslar ve Çorba Terminolojisi,Mutfak Araç Gereçleri Terminolojisi ,Restoran ve Menü Terminolojisi ,İçecek ve Servis Terminolojisi ,İçecek ve Servis Terminolojisi,Çoğaltma, Bölme, Yüzdeleme İşlemleri, Oranlar ,Standart Reçetelerin Uygulanması, Porsiyon Hesapları ,Değişim ve Standart Reçete Hesaplama Uygulamaları ,Maliyet Hesaplama ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Mutfakta matematiği kullanarak problem çözümler. | 1, 12, 3, 9 | |
Tedarik ve üretim için gereken hesaplamaları rapor eder. | 1 | C |
Verilen problemleri/ hesaplamaları karşılaştırır. | 1, 12, 3 | |
Satın alma, ölçümleme ve maliyetlendirme konularını yorumlar. | 1 | C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Tam Öğrenme Modeli, 12: Problem Çözme Yöntemi, 3: Probleme Dayalı Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | C: Çoktan Seçmeli Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Mutfak Dersine Giriş | |
2 | Gastronominin Gelişimi | |
3 | Restoran Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Temel Mutfak Bilgileri Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Besin İşleme ve Saklama Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Fondlar, Soslar ve Çorba Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Mutfak Araç Gereçleri Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Restoran ve Menü Terminolojisi | |
9 | İçecek ve Servis Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | İçecek ve Servis Terminolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Çoğaltma, Bölme, Yüzdeleme İşlemleri, Oranlar | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Standart Reçetelerin Uygulanması, Porsiyon Hesapları | |
13 | Değişim ve Standart Reçete Hesaplama Uygulamaları | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Maliyet Hesaplama | |
Kaynak |
Math for the Professional Kitchen (Culinary Institute of America) Culinary Calculations: Simplified Math for Culinary Professionals Terri Jones 3rd Ed. Culinary Math Linda
Blocker, Julia Hill (CIA). Uluslararası yayınlar. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır. | | | | | |
2 | Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar. | | | | | |
3 | Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | | | | | |
4 | Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir | | | | | |
5 | Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | | | | | |
6 | Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar. | | | | | |
7 | Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
| | | | | |
8 | Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir. | | X | | | |
9 | Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
| | | | | X |
10 | Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir. | X | | | | |
11 | Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir. | | | | | |
12 | Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür. | | | | | X |
13 | Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar. | | | | X | |
14 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47