Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN KİMYASI VE BESİN ANALİZLERİ I | BES2115200 | Güz Dönemi | 2+3 | 3,5 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin kimyasına giriş,Suyun besinlerdeki önemi,Besinlerde karbohidratlar,Karbonhidratların tepkimeleri,Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinler,Proteinlerin reaksiyonları, tayin yöntemleri,Besinlerde lipidler,Lipitlerin tepkimeleri,Oksidasyon ve besinlerdeki etkileri,Yemeklik Yağlar ve analiz yöntemleri,Alkaloidler,Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleri,Endüstriyel besin analiz yöntemleri,Proje sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Besinlerin yapısını, depolama, üretim, pişirme ve hazırlama süreçlerinde yapılarındaki değişimleri ve besin analiz yöntemlerini beslenme ile ilişkisini tanımlar. | 10, 17, 9 | A, E |
2.Üretimden tüketime besinlerde kimyasal değişimleri ve bu değişimlerin besin değerlerine etkilerini tartışır. | 17, 9 | A, E |
3.Besin kimyası dersinde edindiği bilgiler ile besinler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi açıklar. | 18, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 17: Deney yapma Tekniği, 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin kimyasına giriş | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
2 | Suyun besinlerdeki önemi | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
3 | Besinlerde karbohidratlar | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
4 | Karbonhidratların tepkimeleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
5 | Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
6 | Proteinlerin reaksiyonları, tayin yöntemleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
7 | Besinlerde lipidler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
8 | Lipitlerin tepkimeleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
9 | Oksidasyon ve besinlerdeki etkileri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
10 | Yemeklik Yağlar ve analiz yöntemleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
11 | Alkaloidler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
12 | Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
13 | Endüstriyel besin analiz yöntemleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
14 | Proje sunumu | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
Kaynak |
Ders notları |
-Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 0310181996.
-Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, Şubat 2012 6. Baskı ISBN: 975-97146-2-0.
-Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Ankara 2004 ISBN: ISBN 9789756331163.
-Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | X |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | X | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | X |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | X |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | | X | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | X |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | X | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | X |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 2 | 28 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 10 | 10 |
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 5 | 5 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 17 | 17 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 28 | 28 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 160 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(160/30) | 5 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN KİMYASI VE BESİN ANALİZLERİ I | BES2115200 | Güz Dönemi | 2+3 | 3,5 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere besinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarını anlamalarını sağlayacak bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin kimyasına giriş,Suyun besinlerdeki önemi,Besinlerde karbohidratlar,Karbonhidratların tepkimeleri,Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinler,Proteinlerin reaksiyonları, tayin yöntemleri,Besinlerde lipidler,Lipitlerin tepkimeleri,Oksidasyon ve besinlerdeki etkileri,Yemeklik Yağlar ve analiz yöntemleri,Alkaloidler,Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleri,Endüstriyel besin analiz yöntemleri,Proje sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Besinlerin yapısını, depolama, üretim, pişirme ve hazırlama süreçlerinde yapılarındaki değişimleri ve besin analiz yöntemlerini beslenme ile ilişkisini tanımlar. | 10, 17, 9 | A, E |
2.Üretimden tüketime besinlerde kimyasal değişimleri ve bu değişimlerin besin değerlerine etkilerini tartışır. | 17, 9 | A, E |
3.Besin kimyası dersinde edindiği bilgiler ile besinler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi açıklar. | 18, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 17: Deney yapma Tekniği, 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin kimyasına giriş | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
2 | Suyun besinlerdeki önemi | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
3 | Besinlerde karbohidratlar | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
4 | Karbonhidratların tepkimeleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
5 | Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
6 | Proteinlerin reaksiyonları, tayin yöntemleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
7 | Besinlerde lipidler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
8 | Lipitlerin tepkimeleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
9 | Oksidasyon ve besinlerdeki etkileri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
10 | Yemeklik Yağlar ve analiz yöntemleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
11 | Alkaloidler | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
12 | Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
13 | Endüstriyel besin analiz yöntemleri | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
14 | Proje sunumu | Mebise yüklenen ilgili ders notunun okunması |
Kaynak |
Ders notları |
-Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 0310181996.
-Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, Şubat 2012 6. Baskı ISBN: 975-97146-2-0.
-Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Ankara 2004 ISBN: ISBN 9789756331163.
-Çeşitli bilimsel dergilerden elde edilen makaleler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | X |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | X | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | X |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | X |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | | X | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | X |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | X | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | X |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57