Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
GENEL MİKROBİYOLOJİ | BES2119340 | Güz Dönemi | 2+3 | 3,5 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mikroorganizmaların genel özellikleri ile sağlık ve endüstriyel açıdan önemli mekanizmalarını değerlendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Mikroorganizmaların sınıflandırılması,Mikroorganizmaların morfolojisi,Mikroorganizma genetiği,Mikroorganizma fizyolojisi,Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma,Mikrobiyel metabolizma,Mikroorganizmaların bulaşma yolları,Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri,Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora,Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,Virüslerin sağlık açısından önemi,Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,İmmünite ve immün cevap,Konağın immünolojik özellikleri; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Mikroorganizmaların genel özelliklerini karşılaştırır. | 16, 17, 37, 9 | A |
2. Mikroorganizmaların bulaşma ve korunma yollarını tartışır. | 16, 17, 37, 9 | A |
3. İmmünolojik olayları ilişkilendirir. | 16, 17, 37, 9 | A |
4. Mikroorganizmaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemini tartışabilir. | 16, 17, 37, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması | 1 |
2 | Mikroorganizmaların morfolojisi | 1 |
3 | Mikroorganizma genetiği | 1 |
4 | Mikroorganizma fizyolojisi | 1 |
5 | Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma | 1 |
6 | Mikrobiyel metabolizma | 1 |
7 | Mikroorganizmaların bulaşma yolları | 1 |
8 | Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri | 1 |
9 | Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora | 1 |
10 | Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi | 1 |
11 | Virüslerin sağlık açısından önemi | 1 |
12 | Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi | 1 |
13 | İmmünite ve immün cevap | 1 |
14 | Konağın immünolojik özellikleri | 1 |
Kaynak |
1.Ders notu verilecektir. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | X | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 5 | 70 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 132 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(132/30) | 4 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
GENEL MİKROBİYOLOJİ | BES2119340 | Güz Dönemi | 2+3 | 3,5 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mikroorganizmaların genel özellikleri ile sağlık ve endüstriyel açıdan önemli mekanizmalarını değerlendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Mikroorganizmaların sınıflandırılması,Mikroorganizmaların morfolojisi,Mikroorganizma genetiği,Mikroorganizma fizyolojisi,Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma,Mikrobiyel metabolizma,Mikroorganizmaların bulaşma yolları,Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri,Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora,Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,Virüslerin sağlık açısından önemi,Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi,İmmünite ve immün cevap,Konağın immünolojik özellikleri; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Mikroorganizmaların genel özelliklerini karşılaştırır. | 16, 17, 37, 9 | A |
2. Mikroorganizmaların bulaşma ve korunma yollarını tartışır. | 16, 17, 37, 9 | A |
3. İmmünolojik olayları ilişkilendirir. | 16, 17, 37, 9 | A |
4. Mikroorganizmaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemini tartışabilir. | 16, 17, 37, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 37: Bilgisayar Ve İnternet Destekli Öğretim, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması | 1 |
2 | Mikroorganizmaların morfolojisi | 1 |
3 | Mikroorganizma genetiği | 1 |
4 | Mikroorganizma fizyolojisi | 1 |
5 | Mikroorganizmalarda üreme ve çoğalma | 1 |
6 | Mikrobiyel metabolizma | 1 |
7 | Mikroorganizmaların bulaşma yolları | 1 |
8 | Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri | 1 |
9 | Mikroorganizmaların doğada bulunuşu ve normal mikroflora | 1 |
10 | Bakterilerin sağlık ve endüstriyel açıdan önemi | 1 |
11 | Virüslerin sağlık açısından önemi | 1 |
12 | Küf ve mayaların sağlık ve endüstriyel açıdan önemi | 1 |
13 | İmmünite ve immün cevap | 1 |
14 | Konağın immünolojik özellikleri | 1 |
Kaynak |
1.Ders notu verilecektir. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | X | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57