Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN MİKROBİYOLOJİSİ VE BESİN GÜVENLİĞİ | BES2219350 | Bahar Dönemi | 2+3 | 3,5 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besinler ve mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin getireceği yararlı veya zararlı etkileri değerlendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin-mikroorganizma ilişkileri,Mikroorganizma kaynakları ve besinlere bulaşma yolları,Besinlerde mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler,Besinlerde mikrobiyel bozulmalar,Besinlerdeki mikroorganizmaların inhibisyonu ve inaktivasyonu için kullanılan yöntemler,Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri I,Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri II,Besin kaynaklı viral hastalık etkenleri,Mikotoksijenik küfler,Besin kaynaklı paraziter hastalık etkenleri,Fermantasyon ve fermente besinler, Probiyotikler,Besinlerde mikrobiyolojik muayene yöntemleri,Besinlerde mikrobiyolojik kalite kontrolü,Besin güvenliği sistemleri; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Besin-mikroorganizma ilişkilerini değerlendirir. | 10, 16, 17, 9 | A |
1.1.Mikroorganizmaların besinlere bulaşma yollarını açıklar. | 10, 16, 17, 9 | A |
2.Besin kaynaklı hastalık etkenlerini tartışır. | 10, 16, 17, 9 | A |
2.1.Besinler ve bakteriler arasındaki ilişkiyi yorumlar. | 10, 16, 17, 9 | A |
2.2.Besinler ve virüsler arasındaki ilişkiyi yorumlar. | 10, 16, 17, 19, 9 | A |
2.3.Besinler ve parazitler arasındaki ilişkiyi yorumlar. | 10, 16, 17, 9 | A |
2.4.Besinler ve küfler arasındaki ilişkiyi yorumlar. | 10, 16, 17, 9 | A |
3.Besinleri mikrobiyolojik olarak değerlendirir. | 10, 16, 17, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin-mikroorganizma ilişkileri | 1
|
2 | Mikroorganizma kaynakları ve besinlere bulaşma yolları | 1 |
3 | Besinlerde mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler | 1
|
4 | Besinlerde mikrobiyel bozulmalar | 1 |
5 | Besinlerdeki mikroorganizmaların inhibisyonu ve inaktivasyonu için kullanılan yöntemler | 1
|
6 | Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri I | 1
|
7 | Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri II | 1 |
8 | Besin kaynaklı viral hastalık etkenleri | 1 |
9 | Mikotoksijenik küfler | 1
|
10 | Besin kaynaklı paraziter hastalık etkenleri | 1 |
11 | Fermantasyon ve fermente besinler, Probiyotikler | 1
|
12 | Besinlerde mikrobiyolojik muayene yöntemleri | 1
|
13 | Besinlerde mikrobiyolojik kalite kontrolü | 1
|
14 | Besin güvenliği sistemleri | 1 |
Kaynak |
1.Power point sunum |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | X | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 1 | 14 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 1 | 1 |
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 23 | 23 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 124 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30) | 4 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN MİKROBİYOLOJİSİ VE BESİN GÜVENLİĞİ | BES2219350 | Bahar Dönemi | 2+3 | 3,5 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Ayşegül HOŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besinler ve mikroorganizmalar arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin getireceği yararlı veya zararlı etkileri değerlendirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin-mikroorganizma ilişkileri,Mikroorganizma kaynakları ve besinlere bulaşma yolları,Besinlerde mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler,Besinlerde mikrobiyel bozulmalar,Besinlerdeki mikroorganizmaların inhibisyonu ve inaktivasyonu için kullanılan yöntemler,Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri I,Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri II,Besin kaynaklı viral hastalık etkenleri,Mikotoksijenik küfler,Besin kaynaklı paraziter hastalık etkenleri,Fermantasyon ve fermente besinler, Probiyotikler,Besinlerde mikrobiyolojik muayene yöntemleri,Besinlerde mikrobiyolojik kalite kontrolü,Besin güvenliği sistemleri; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Besin-mikroorganizma ilişkilerini değerlendirir. | 10, 16, 17, 9 | A |
1.1.Mikroorganizmaların besinlere bulaşma yollarını açıklar. | 10, 16, 17, 9 | A |
2.Besin kaynaklı hastalık etkenlerini tartışır. | 10, 16, 17, 9 | A |
2.1.Besinler ve bakteriler arasındaki ilişkiyi yorumlar. | 10, 16, 17, 9 | A |
2.2.Besinler ve virüsler arasındaki ilişkiyi yorumlar. | 10, 16, 17, 19, 9 | A |
2.3.Besinler ve parazitler arasındaki ilişkiyi yorumlar. | 10, 16, 17, 9 | A |
2.4.Besinler ve küfler arasındaki ilişkiyi yorumlar. | 10, 16, 17, 9 | A |
3.Besinleri mikrobiyolojik olarak değerlendirir. | 10, 16, 17, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 17: Deney yapma Tekniği, 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin-mikroorganizma ilişkileri | 1
|
2 | Mikroorganizma kaynakları ve besinlere bulaşma yolları | 1 |
3 | Besinlerde mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler | 1
|
4 | Besinlerde mikrobiyel bozulmalar | 1 |
5 | Besinlerdeki mikroorganizmaların inhibisyonu ve inaktivasyonu için kullanılan yöntemler | 1
|
6 | Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri I | 1
|
7 | Besin kaynaklı bakteriyel hastalık etkenleri II | 1 |
8 | Besin kaynaklı viral hastalık etkenleri | 1 |
9 | Mikotoksijenik küfler | 1
|
10 | Besin kaynaklı paraziter hastalık etkenleri | 1 |
11 | Fermantasyon ve fermente besinler, Probiyotikler | 1
|
12 | Besinlerde mikrobiyolojik muayene yöntemleri | 1
|
13 | Besinlerde mikrobiyolojik kalite kontrolü | 1
|
14 | Besin güvenliği sistemleri | 1 |
Kaynak |
1.Power point sunum |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | X | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57