Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN DESTEKLERİ | BES3219460 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında
bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan
etkileşmelerini tanıtmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Yağlar-1,Yağlar-2,Algler,Fitoöstrojenler,Prebiyotikler, Probiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar,Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-1,Bitkisel kökenli besin destekleri-2,Vitaminler,Vitaminler-Mineraller; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
2.Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
1.1 Besin desteği, nutrasötik, fonksiyonel gıda kavramlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
1.2 Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır. | 10, 16, 9 | A |
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler. | 10, 16, 9 | A |
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir. | 10, 16, 9 | A |
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler. | | |
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir. | | |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Yasal düzenlemeler, Dünyada durum | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
|
3 | Yağlar-1 | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
|
4 | Yağlar-2 | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Algler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Fitoöstrojenler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Prebiyotikler, Probiyotikler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Çaylar | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Glikozaminoglikanlar | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Aminoasit kaynaklı ürünler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Bitkisel kökenli besin destekleri-1 | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Bitkisel kökenli besin destekleri-2 | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Vitaminler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Vitaminler-Mineraller | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir |
-Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003
-Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007.
-Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | | | | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | | | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | | | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 1 | 14 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 1 | 1 |
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 23 | 23 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 124 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30) | 4 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESİN DESTEKLERİ | BES3219460 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Besin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında
bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan
etkileşmelerini tanıtmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Yağlar-1,Yağlar-2,Algler,Fitoöstrojenler,Prebiyotikler, Probiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar,Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-1,Bitkisel kökenli besin destekleri-2,Vitaminler,Vitaminler-Mineraller; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
2.Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
1.1 Besin desteği, nutrasötik, fonksiyonel gıda kavramlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
1.2 Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır. | 10, 16, 9 | A |
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A |
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler. | 10, 16, 9 | A |
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir. | 10, 16, 9 | A |
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler. | | |
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir. | | |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Yasal düzenlemeler, Dünyada durum | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
|
3 | Yağlar-1 | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
|
4 | Yağlar-2 | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Algler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Fitoöstrojenler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Prebiyotikler, Probiyotikler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Çaylar | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Glikozaminoglikanlar | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Aminoasit kaynaklı ürünler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
11 | Bitkisel kökenli besin destekleri-1 | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Bitkisel kökenli besin destekleri-2 | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Vitaminler | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Vitaminler-Mineraller | Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir |
-Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003
-Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007.
-Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | | | | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | | | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | | | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57