Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
İŞLETME MUHASEBESİ | BES4213351 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Nuri GÜLTEKİN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerine çalıştıkları işletmeler yada sahibi oldukları işletmelerde kullanabilecekleri düzeyde genel muhasebe bilgisi kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Muhasebenin tanımı, kavramları ve ilkeleri ,Muhasebe kayıtları ve tek düzen muhasebe sistemi ,Aktif ve pasif hesapların işleyişi ,Finansal varlıklar, dönen varlıkların işleyişi ,Duran varlıkların işleyişi ,Yabancı kaynakların kapsamları ve öz sermaye hesaplarının işleyişi ,Gelir hesapları ve işleyişi,Gider hesapları ve işleyişi,Temel mali tablolarının düzenlenmesi - gelir tablosu,Temel mali tabloların düzenlenmesi, bilanço ve diğer mali tablolar ,Maliyet hesaplarının işleyişi, beslenme ve diyetetikte maliyetlerin oluşması ,Dönem sonu envanter işlemleri ,Muhasebe dönem sonu kapanış işlemleri kar zararın hesaplanması ,İşletmenin finansal olaylarının değerlendirilmesi ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Muhasebe ile ilgili teorik ve pratik yapılması gereken her türlü bilgi belge ve kanunları açıklar.
| 16, 3, 9 | A |
Dönem sonu işlemleri mali tabloların hazırlanması, belge,e-bildirge ve e-beyannamelerin hazırlanmasını ve verilmesini açıklar. | 16, 3, 9 | A |
Kanunlar çerçevesinde doğru değerlemelerin yapılmasını önerip ya da kontrol edip yasal yollarla daha çok kar ya da daha az kar çıkmasını sağlayabilir düzeyde muhasebe becerisi kazanır. | 16, 3, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 3: Probleme Dayalı Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Muhasebenin tanımı, kavramları ve ilkeleri | |
2 | Muhasebe kayıtları ve tek düzen muhasebe sistemi | |
3 | Aktif ve pasif hesapların işleyişi | |
4 | Finansal varlıklar, dönen varlıkların işleyişi | |
5 | Duran varlıkların işleyişi | |
6 | Yabancı kaynakların kapsamları ve öz sermaye hesaplarının işleyişi | |
7 | Gelir hesapları ve işleyişi | |
8 | Gider hesapları ve işleyişi | |
9 | Temel mali tablolarının düzenlenmesi - gelir tablosu | |
10 | Temel mali tabloların düzenlenmesi, bilanço ve diğer mali tablolar | |
11 | Maliyet hesaplarının işleyişi, beslenme ve diyetetikte maliyetlerin oluşması | |
12 | Dönem sonu envanter işlemleri | |
13 | Muhasebe dönem sonu kapanış işlemleri kar zararın hesaplanması | |
14 | İşletmenin finansal olaylarının değerlendirilmesi | |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | X | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | X | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | X |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | X |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | | | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | X |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30) | 0 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
İŞLETME MUHASEBESİ | BES4213351 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Nuri GÜLTEKİN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerine çalıştıkları işletmeler yada sahibi oldukları işletmelerde kullanabilecekleri düzeyde genel muhasebe bilgisi kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Muhasebenin tanımı, kavramları ve ilkeleri ,Muhasebe kayıtları ve tek düzen muhasebe sistemi ,Aktif ve pasif hesapların işleyişi ,Finansal varlıklar, dönen varlıkların işleyişi ,Duran varlıkların işleyişi ,Yabancı kaynakların kapsamları ve öz sermaye hesaplarının işleyişi ,Gelir hesapları ve işleyişi,Gider hesapları ve işleyişi,Temel mali tablolarının düzenlenmesi - gelir tablosu,Temel mali tabloların düzenlenmesi, bilanço ve diğer mali tablolar ,Maliyet hesaplarının işleyişi, beslenme ve diyetetikte maliyetlerin oluşması ,Dönem sonu envanter işlemleri ,Muhasebe dönem sonu kapanış işlemleri kar zararın hesaplanması ,İşletmenin finansal olaylarının değerlendirilmesi ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Muhasebe ile ilgili teorik ve pratik yapılması gereken her türlü bilgi belge ve kanunları açıklar.
| 16, 3, 9 | A |
Dönem sonu işlemleri mali tabloların hazırlanması, belge,e-bildirge ve e-beyannamelerin hazırlanmasını ve verilmesini açıklar. | 16, 3, 9 | A |
Kanunlar çerçevesinde doğru değerlemelerin yapılmasını önerip ya da kontrol edip yasal yollarla daha çok kar ya da daha az kar çıkmasını sağlayabilir düzeyde muhasebe becerisi kazanır. | 16, 3, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 3: Probleme Dayalı Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Muhasebenin tanımı, kavramları ve ilkeleri | |
2 | Muhasebe kayıtları ve tek düzen muhasebe sistemi | |
3 | Aktif ve pasif hesapların işleyişi | |
4 | Finansal varlıklar, dönen varlıkların işleyişi | |
5 | Duran varlıkların işleyişi | |
6 | Yabancı kaynakların kapsamları ve öz sermaye hesaplarının işleyişi | |
7 | Gelir hesapları ve işleyişi | |
8 | Gider hesapları ve işleyişi | |
9 | Temel mali tablolarının düzenlenmesi - gelir tablosu | |
10 | Temel mali tabloların düzenlenmesi, bilanço ve diğer mali tablolar | |
11 | Maliyet hesaplarının işleyişi, beslenme ve diyetetikte maliyetlerin oluşması | |
12 | Dönem sonu envanter işlemleri | |
13 | Muhasebe dönem sonu kapanış işlemleri kar zararın hesaplanması | |
14 | İşletmenin finansal olaylarının değerlendirilmesi | |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | X | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | X | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | X |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | X |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | | | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | X |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57