Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
KADIN SAĞLIĞINDA TEMEL İLKELER | BES2111485 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Nurcan ARMAĞAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Gebe ve Lohusa takibinde beslenmenin önemini öğretmek, Kadın ve gebeliğin sağlıklı sürdürülmesinde beslenme yönetim becerisini kazandırmak |
Dersin İçeriği | Bu ders; Kadın ve erkek anatomisi,Üreme Fizyolojisi,Kadın hayatının evreleri,Menapoz ve kadın,Endometriozis, Premenstürel sendrom, PMS,POP, fistül, üriner inkontinans,CYBE, Menstrüel hijyen,Gebelik ve fizyolojik değişiklikler,Riskli gebelik,Normal doğum,Aile planlaması,Obezite ve Gebelik,Kadın ve kanser,Kadın sağlığında etik konular; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Kadın sağlığının korunmasını açıklar | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
Gebe sağlığının korunmasını açıklar | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
CYBE ve menstrüel hijyenin sağlanmasını açıklar | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
Seksüel sağlığın devamlılığını açıklar | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Kadın ve erkek anatomisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Üreme Fizyolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Kadın hayatının evreleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Menapoz ve kadın | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Endometriozis, Premenstürel sendrom, PMS | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | POP, fistül, üriner inkontinans | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | CYBE, Menstrüel hijyen | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Gebelik ve fizyolojik değişiklikler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Riskli gebelik | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Normal doğum | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Aile planlaması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Obezite ve Gebelik | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Kadın ve kanser | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Kadın sağlığında etik konular | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders sunumları |
Kadın doğum- Jinekoloji Nobel Tıp kitabevi
Obstetrik ve jinekoloji, yedinci baskı, Güneş tıp kitabevleri |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | X | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | X | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | X | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | X | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | X | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | | | | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 0 | 0 | 0 |
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30) | 0 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
KADIN SAĞLIĞINDA TEMEL İLKELER | BES2111485 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Öğr.Gör.Dr. Nurcan ARMAĞAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Gebe ve Lohusa takibinde beslenmenin önemini öğretmek, Kadın ve gebeliğin sağlıklı sürdürülmesinde beslenme yönetim becerisini kazandırmak |
Dersin İçeriği | Bu ders; Kadın ve erkek anatomisi,Üreme Fizyolojisi,Kadın hayatının evreleri,Menapoz ve kadın,Endometriozis, Premenstürel sendrom, PMS,POP, fistül, üriner inkontinans,CYBE, Menstrüel hijyen,Gebelik ve fizyolojik değişiklikler,Riskli gebelik,Normal doğum,Aile planlaması,Obezite ve Gebelik,Kadın ve kanser,Kadın sağlığında etik konular; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Kadın sağlığının korunmasını açıklar | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
Gebe sağlığının korunmasını açıklar | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
CYBE ve menstrüel hijyenin sağlanmasını açıklar | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
Seksüel sağlığın devamlılığını açıklar | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Kadın ve erkek anatomisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Üreme Fizyolojisi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Kadın hayatının evreleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Menapoz ve kadın | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Endometriozis, Premenstürel sendrom, PMS | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | POP, fistül, üriner inkontinans | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | CYBE, Menstrüel hijyen | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Gebelik ve fizyolojik değişiklikler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Riskli gebelik | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Normal doğum | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Aile planlaması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Obezite ve Gebelik | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Kadın ve kanser | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Kadın sağlığında etik konular | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders sunumları |
Kadın doğum- Jinekoloji Nobel Tıp kitabevi
Obstetrik ve jinekoloji, yedinci baskı, Güneş tıp kitabevleri |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | X | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | X | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | X | | | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | X | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | X | | | |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | | | | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57