Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
AKADEMİK ÇEVİRİ VE YAZMA BECERİLERİ | BES3119360 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. İdil ALPAT YAVAŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Akademik çeviri ve yazım temel kurallarını vererek,beslenme ve diyetetik alanında literatür
okuma ve anlama becerisini geliştirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Literatür okuma ve değerlendirme,Literatür okuma ve değerlendirme,Akademik yazım kuramları,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazım örneği; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları değerlendirir. | 10, 14, 16, 9 | A, E |
2. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları okuyup değerlendirir. | 10, 14, 16, 9 | A, E |
3. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları analiz eder. | 10, 14, 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Çevirinin temel kuramları | Makale okuma |
2 | Basit cümle çevirileri | Makale okuma |
3 | Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.) | Makale okuma |
4 | Basit cümle analizi | Makale okuma |
5 | Mesleki cümle çevirileri | Makale okuma |
6 | Mesleki cümle çevirileri | Makale okuma |
7 | Mesleki cümle çevirileri | Makale okuma |
8 | Mesleki cümle çevirileri | Makale okuma |
9 | Literatür okuma ve değerlendirme | Makale okuma |
10 | Literatür okuma ve değerlendirme | Makale okuma |
11 | Akademik yazım kuramları | Makale okuma |
12 | Akademik yazı yapısını oluşturma | Makale okuma |
13 | Akademik yazı yapısını oluşturma | Makale okuma |
14 | Akademik yazım örneği | Makale okuma |
Kaynak |
Ders notları |
Kitaplar
Akademik yayınlar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | X | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | X |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 1 | 14 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 1 | 1 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 23 | 23 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 121 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(121/30) | 4 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
AKADEMİK ÇEVİRİ VE YAZMA BECERİLERİ | BES3119360 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. İdil ALPAT YAVAŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Akademik çeviri ve yazım temel kurallarını vererek,beslenme ve diyetetik alanında literatür
okuma ve anlama becerisini geliştirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Mesleki cümle çevirileri,Literatür okuma ve değerlendirme,Literatür okuma ve değerlendirme,Akademik yazım kuramları,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazı yapısını oluşturma,Akademik yazım örneği; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları değerlendirir. | 10, 14, 16, 9 | A, E |
2. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları okuyup değerlendirir. | 10, 14, 16, 9 | A, E |
3. Beslenme konusunda klinik uygulamalar üzerine İngilizce yapılan yayınları analiz eder. | 10, 14, 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Çevirinin temel kuramları | Makale okuma |
2 | Basit cümle çevirileri | Makale okuma |
3 | Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.) | Makale okuma |
4 | Basit cümle analizi | Makale okuma |
5 | Mesleki cümle çevirileri | Makale okuma |
6 | Mesleki cümle çevirileri | Makale okuma |
7 | Mesleki cümle çevirileri | Makale okuma |
8 | Mesleki cümle çevirileri | Makale okuma |
9 | Literatür okuma ve değerlendirme | Makale okuma |
10 | Literatür okuma ve değerlendirme | Makale okuma |
11 | Akademik yazım kuramları | Makale okuma |
12 | Akademik yazı yapısını oluşturma | Makale okuma |
13 | Akademik yazı yapısını oluşturma | Makale okuma |
14 | Akademik yazım örneği | Makale okuma |
Kaynak |
Ders notları |
Kitaplar
Akademik yayınlar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | | | | |
2 | PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | X | | | |
3 | PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | X |
8 | PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57