Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
DİŞ HEKİMLİĞİNDE ÇAPRAZ ENFEKSİYON | ADS2143380 | Güz Dönemi | 1+0 | 1 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Alev ÖZSOY KANER |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Mahmut KUŞDEMİR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Diş hekimliği kliniğinde sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri ile ilgili bilgi vermek. |
Dersin İçeriği | Bu ders; MİKROORGANİZMALAR, İNFEKSİYON VE ENFLAMASYON,DİŞ HEKİMLİĞİYLE İLİŞKİLİ İNFEKSİYONLAR, BULAŞICI HASTALIKLAR-ÇAPRAZ İNFEKSİYONLARI BULAŞIM YOLLARI,DİŞ HEKİMLİĞİNDE ÖNEM ARZ EDEN BULAŞICI HASTALIKLAR NELERDİR?,DİŞ ÜNİTELERİNDE TEMİZLİK, ÜNİTLERİN GÜNLÜK, HAFTALIK, AYLIK BAKIMLARI,EL HİJYENİ, GENEL STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ,STERİLİZASYON KONTROL BASAMAKLARI, STERİLİZASYON İŞLEM AŞAMALARI, STERİLİZASYONUN GÖZLEMLENMESİ,STERİLİZASYON, AĞİZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ALET ve MALZEME STERİLİZASYONU İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER,PROTETIK DIŞ HEKIMLIĞINDE DEZENFEKSIYON VE STERILIZASYON,DİŞ HEKİMLİĞİNDE ALETLERİN STERİLİZASYONA HAZIRLANMASI,EN SIK TERCİH EDİLEN ALET TEMİZLEME YÖNTEMLERİ,STERİLİZASYON YAPILAN ORTAM VEYA ODA NASIL DİZAYN EDİLİR?,DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYONU ETKİLEYEN İŞLEMLER,DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN BAŞLIKLARIN STERİLİZASYONU,HASTANE ORTAMINDA KULLANILACAK YÜZEY DEZENFEKTANLARI, AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ATIK ve YÖNETİMİ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Diş hekimliğinde sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu tanımlar. | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | MİKROORGANİZMALAR, İNFEKSİYON VE ENFLAMASYON | |
2 | DİŞ HEKİMLİĞİYLE İLİŞKİLİ İNFEKSİYONLAR, BULAŞICI HASTALIKLAR-ÇAPRAZ İNFEKSİYONLARI BULAŞIM YOLLARI | |
3 | DİŞ HEKİMLİĞİNDE ÖNEM ARZ EDEN BULAŞICI HASTALIKLAR NELERDİR? | |
4 | DİŞ ÜNİTELERİNDE TEMİZLİK, ÜNİTLERİN GÜNLÜK, HAFTALIK, AYLIK BAKIMLARI | |
5 | EL HİJYENİ, GENEL STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ | |
6 | STERİLİZASYON KONTROL BASAMAKLARI, STERİLİZASYON İŞLEM AŞAMALARI, STERİLİZASYONUN GÖZLEMLENMESİ | |
7 | STERİLİZASYON, AĞİZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ALET ve MALZEME STERİLİZASYONU İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER | |
8 | PROTETIK DIŞ HEKIMLIĞINDE DEZENFEKSIYON VE STERILIZASYON | |
9 | DİŞ HEKİMLİĞİNDE ALETLERİN STERİLİZASYONA HAZIRLANMASI | |
10 | EN SIK TERCİH EDİLEN ALET TEMİZLEME YÖNTEMLERİ | |
11 | STERİLİZASYON YAPILAN ORTAM VEYA ODA NASIL DİZAYN EDİLİR? | |
12 | DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYONU ETKİLEYEN İŞLEMLER | |
13 | DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN BAŞLIKLARIN STERİLİZASYONU | |
14 | HASTANE ORTAMINDA KULLANILACAK YÜZEY DEZENFEKTANLARI, AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ATIK ve YÖNETİMİ | |
Kaynak |
Öğretim üyesinin ders notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | | | | X | |
2 | Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallarını bilir. | | | | | X |
3 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | | | | X | |
4 | Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. | | | | X | |
5 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. | | | | | X |
6 | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | | | | | |
7 | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. | | | | | |
8 | Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | | | | | |
9 | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 1 | 14 |
Rehberli Problem Çözme | 2 | 1 | 2 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 5 | 1 | 5 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 11 | 11 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 13 | 13 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 45 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(45/30) | 2 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
DİŞ HEKİMLİĞİNDE ÇAPRAZ ENFEKSİYON | ADS2143380 | Güz Dönemi | 1+0 | 1 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Alev ÖZSOY KANER |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Mahmut KUŞDEMİR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Diş hekimliği kliniğinde sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri ile ilgili bilgi vermek. |
Dersin İçeriği | Bu ders; MİKROORGANİZMALAR, İNFEKSİYON VE ENFLAMASYON,DİŞ HEKİMLİĞİYLE İLİŞKİLİ İNFEKSİYONLAR, BULAŞICI HASTALIKLAR-ÇAPRAZ İNFEKSİYONLARI BULAŞIM YOLLARI,DİŞ HEKİMLİĞİNDE ÖNEM ARZ EDEN BULAŞICI HASTALIKLAR NELERDİR?,DİŞ ÜNİTELERİNDE TEMİZLİK, ÜNİTLERİN GÜNLÜK, HAFTALIK, AYLIK BAKIMLARI,EL HİJYENİ, GENEL STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ,STERİLİZASYON KONTROL BASAMAKLARI, STERİLİZASYON İŞLEM AŞAMALARI, STERİLİZASYONUN GÖZLEMLENMESİ,STERİLİZASYON, AĞİZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ALET ve MALZEME STERİLİZASYONU İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER,PROTETIK DIŞ HEKIMLIĞINDE DEZENFEKSIYON VE STERILIZASYON,DİŞ HEKİMLİĞİNDE ALETLERİN STERİLİZASYONA HAZIRLANMASI,EN SIK TERCİH EDİLEN ALET TEMİZLEME YÖNTEMLERİ,STERİLİZASYON YAPILAN ORTAM VEYA ODA NASIL DİZAYN EDİLİR?,DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYONU ETKİLEYEN İŞLEMLER,DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN BAŞLIKLARIN STERİLİZASYONU,HASTANE ORTAMINDA KULLANILACAK YÜZEY DEZENFEKTANLARI, AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ATIK ve YÖNETİMİ; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Diş hekimliğinde sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu tanımlar. | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | MİKROORGANİZMALAR, İNFEKSİYON VE ENFLAMASYON | |
2 | DİŞ HEKİMLİĞİYLE İLİŞKİLİ İNFEKSİYONLAR, BULAŞICI HASTALIKLAR-ÇAPRAZ İNFEKSİYONLARI BULAŞIM YOLLARI | |
3 | DİŞ HEKİMLİĞİNDE ÖNEM ARZ EDEN BULAŞICI HASTALIKLAR NELERDİR? | |
4 | DİŞ ÜNİTELERİNDE TEMİZLİK, ÜNİTLERİN GÜNLÜK, HAFTALIK, AYLIK BAKIMLARI | |
5 | EL HİJYENİ, GENEL STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ | |
6 | STERİLİZASYON KONTROL BASAMAKLARI, STERİLİZASYON İŞLEM AŞAMALARI, STERİLİZASYONUN GÖZLEMLENMESİ | |
7 | STERİLİZASYON, AĞİZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ALET ve MALZEME STERİLİZASYONU İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER | |
8 | PROTETIK DIŞ HEKIMLIĞINDE DEZENFEKSIYON VE STERILIZASYON | |
9 | DİŞ HEKİMLİĞİNDE ALETLERİN STERİLİZASYONA HAZIRLANMASI | |
10 | EN SIK TERCİH EDİLEN ALET TEMİZLEME YÖNTEMLERİ | |
11 | STERİLİZASYON YAPILAN ORTAM VEYA ODA NASIL DİZAYN EDİLİR? | |
12 | DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYONU ETKİLEYEN İŞLEMLER | |
13 | DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN BAŞLIKLARIN STERİLİZASYONU | |
14 | HASTANE ORTAMINDA KULLANILACAK YÜZEY DEZENFEKTANLARI, AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ATIK ve YÖNETİMİ | |
Kaynak |
Öğretim üyesinin ders notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | | | | X | |
2 | Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallarını bilir. | | | | | X |
3 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | | | | X | |
4 | Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. | | | | X | |
5 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. | | | | | X |
6 | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | | | | | |
7 | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. | | | | | |
8 | Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | | | | | |
9 | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 01/02/2023 - 10:58Son Güncelleme Tarihi: 01/02/2023 - 10:59