Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
ENDÜSTRİYEL HİJYEN | İSG2278170 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Zekeriya ÇELİK |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Aliye KAŞARCI HAKAN |
Dersin Yardımcıları | Yok |
Dersin Amacı | Çalışma ortamında bulunan insan sağlığına zararlı kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik unsurların tanımlanması ve bu etkenlere karşı işçi sağlığını korumaya yönelik tedbirlerin incelenmesi. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Ders işleyişi ve içeriği hakkında genel bilgilenme,İş hijyeninin tarihsel gelişimi ve iş hijyeninin tanımlanması,İşyeri hekimliği ve işyeri sağlık kurulu hakkında bilgilenme,İşyerinde insan sağlığına zararlı etkenlerin sınıflandırılması,Sağlığa zararlı olan mikrobiyolojik ajanlar, sınıflandırılması ve yapıları hakkında bilgilenmek,Kişisel hijyen ve kişisel koruyucu donanımların hijyenik kullanımı ve temizliği,Fiziksel etkenlerin ve zararlarının açıklanması,İşçi sağlığını etkileyen ergonomik faktörlerin tanımlanması,Fiziksel ve kimyasal etkenlerin ölçülmesinde kullanılan yöntemler ve göstergeler ile ölçüm standartları hakkında bilgilenmek,Fiziksel ve kimyasal etkenlerin ölçülmesinde kullanılan yöntemler ve göstergeler ile ölçüm standartları hakkında bilgilenmek,İşyerinde kimyasal maddelerden kaynaklı yaşanabilecek akut veya kronik zehirlenmeler hakkında genel bilgi,Endüstride sıklıkla karşılaşılabilecek kimyasal maddelerin insan sağlığına zarar verme biçimleri hakkında bilgilenmek,İşyeri teftişi hakkında bilgilenmek,Endüstri ve çevre sağlığı arasındaki ilişkiyi tanımlamak Çevresel etki değerlendirme hakkında bilgilenmek; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
İş hijyeni kavramını ve kapsamını açıklar | 16, 9 | A, E |
İşçi sağlığını ve iş güvenliğini korumaya yönelik temel ilkeleri tanımlar | 16, 9 | A, E |
İşyeri, gıda ve kişisel hijyen uygulamalarını saptar | 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Ders işleyişi ve içeriği hakkında genel bilgilenme | sunumlar |
2 | İş hijyeninin tarihsel gelişimi ve iş hijyeninin tanımlanması | sunumlar |
3 | İşyeri hekimliği ve işyeri sağlık kurulu hakkında bilgilenme | sunumlar |
4 | İşyerinde insan sağlığına zararlı etkenlerin sınıflandırılması | sunumlar |
5 | Sağlığa zararlı olan mikrobiyolojik ajanlar, sınıflandırılması ve yapıları hakkında bilgilenmek | sunumlar |
6 | Kişisel hijyen ve kişisel koruyucu donanımların hijyenik kullanımı ve temizliği | sunumlar |
7 | Fiziksel etkenlerin ve zararlarının açıklanması | sunumlar |
8 | İşçi sağlığını etkileyen ergonomik faktörlerin tanımlanması | sunumlar |
9 | Fiziksel ve kimyasal etkenlerin ölçülmesinde kullanılan yöntemler ve göstergeler ile ölçüm standartları hakkında bilgilenmek | sunumlar |
10 | Fiziksel ve kimyasal etkenlerin ölçülmesinde kullanılan yöntemler ve göstergeler ile ölçüm standartları hakkında bilgilenmek | sunumlar |
11 | İşyerinde kimyasal maddelerden kaynaklı yaşanabilecek akut veya kronik zehirlenmeler hakkında genel bilgi | sunumlar |
12 | Endüstride sıklıkla karşılaşılabilecek kimyasal maddelerin insan sağlığına zarar verme biçimleri hakkında bilgilenmek | sunumlar |
13 | İşyeri teftişi hakkında bilgilenmek | sunumlar |
14 | Endüstri ve çevre sağlığı arasındaki ilişkiyi tanımlamak Çevresel etki değerlendirme hakkında bilgilenmek | sunumlar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | | | X | | |
2 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. | | | X | | |
3 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | | | | | |
4 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. | | X | | | |
5 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. | | X | | | |
6 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | | | | | |
7 | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. | X | | | | |
8 | Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında Eğitim programları düzenleyebilir. | | | | | |
9 | Öğrenciler İş Sağlığı ve Güvenliği alanı ile ilgili ve Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır ve uygulanmasına rehberlik eder. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 7 | 2 | 14 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 14 | 14 |
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 14 | 14 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 34 | 34 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 34 | 34 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 138 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(138/30) | 5 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
ENDÜSTRİYEL HİJYEN | İSG2278170 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Zekeriya ÇELİK |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Aliye KAŞARCI HAKAN |
Dersin Yardımcıları | Yok |
Dersin Amacı | Çalışma ortamında bulunan insan sağlığına zararlı kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik unsurların tanımlanması ve bu etkenlere karşı işçi sağlığını korumaya yönelik tedbirlerin incelenmesi. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Ders işleyişi ve içeriği hakkında genel bilgilenme,İş hijyeninin tarihsel gelişimi ve iş hijyeninin tanımlanması,İşyeri hekimliği ve işyeri sağlık kurulu hakkında bilgilenme,İşyerinde insan sağlığına zararlı etkenlerin sınıflandırılması,Sağlığa zararlı olan mikrobiyolojik ajanlar, sınıflandırılması ve yapıları hakkında bilgilenmek,Kişisel hijyen ve kişisel koruyucu donanımların hijyenik kullanımı ve temizliği,Fiziksel etkenlerin ve zararlarının açıklanması,İşçi sağlığını etkileyen ergonomik faktörlerin tanımlanması,Fiziksel ve kimyasal etkenlerin ölçülmesinde kullanılan yöntemler ve göstergeler ile ölçüm standartları hakkında bilgilenmek,Fiziksel ve kimyasal etkenlerin ölçülmesinde kullanılan yöntemler ve göstergeler ile ölçüm standartları hakkında bilgilenmek,İşyerinde kimyasal maddelerden kaynaklı yaşanabilecek akut veya kronik zehirlenmeler hakkında genel bilgi,Endüstride sıklıkla karşılaşılabilecek kimyasal maddelerin insan sağlığına zarar verme biçimleri hakkında bilgilenmek,İşyeri teftişi hakkında bilgilenmek,Endüstri ve çevre sağlığı arasındaki ilişkiyi tanımlamak Çevresel etki değerlendirme hakkında bilgilenmek; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
İş hijyeni kavramını ve kapsamını açıklar | 16, 9 | A, E |
İşçi sağlığını ve iş güvenliğini korumaya yönelik temel ilkeleri tanımlar | 16, 9 | A, E |
İşyeri, gıda ve kişisel hijyen uygulamalarını saptar | 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Ders işleyişi ve içeriği hakkında genel bilgilenme | sunumlar |
2 | İş hijyeninin tarihsel gelişimi ve iş hijyeninin tanımlanması | sunumlar |
3 | İşyeri hekimliği ve işyeri sağlık kurulu hakkında bilgilenme | sunumlar |
4 | İşyerinde insan sağlığına zararlı etkenlerin sınıflandırılması | sunumlar |
5 | Sağlığa zararlı olan mikrobiyolojik ajanlar, sınıflandırılması ve yapıları hakkında bilgilenmek | sunumlar |
6 | Kişisel hijyen ve kişisel koruyucu donanımların hijyenik kullanımı ve temizliği | sunumlar |
7 | Fiziksel etkenlerin ve zararlarının açıklanması | sunumlar |
8 | İşçi sağlığını etkileyen ergonomik faktörlerin tanımlanması | sunumlar |
9 | Fiziksel ve kimyasal etkenlerin ölçülmesinde kullanılan yöntemler ve göstergeler ile ölçüm standartları hakkında bilgilenmek | sunumlar |
10 | Fiziksel ve kimyasal etkenlerin ölçülmesinde kullanılan yöntemler ve göstergeler ile ölçüm standartları hakkında bilgilenmek | sunumlar |
11 | İşyerinde kimyasal maddelerden kaynaklı yaşanabilecek akut veya kronik zehirlenmeler hakkında genel bilgi | sunumlar |
12 | Endüstride sıklıkla karşılaşılabilecek kimyasal maddelerin insan sağlığına zarar verme biçimleri hakkında bilgilenmek | sunumlar |
13 | İşyeri teftişi hakkında bilgilenmek | sunumlar |
14 | Endüstri ve çevre sağlığı arasındaki ilişkiyi tanımlamak Çevresel etki değerlendirme hakkında bilgilenmek | sunumlar |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | | | X | | |
2 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. | | | X | | |
3 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | | | | | |
4 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. | | X | | | |
5 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. | | X | | | |
6 | İş Sağlığı ve Güvenliği alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | | | | | |
7 | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. | X | | | | |
8 | Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında Eğitim programları düzenleyebilir. | | | | | |
9 | Öğrenciler İş Sağlığı ve Güvenliği alanı ile ilgili ve Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır ve uygulanmasına rehberlik eder. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 31/01/2023 - 14:55Son Güncelleme Tarihi: 31/01/2023 - 14:56