Tüm havacılık faaliyet alanlarında (havaalanı, yer hizmetleri, kargo, ikram, yolcu hizmetleri vb.) faaliyet gösteren havacılık işletmelerinin iş yapış şekilleri, havacılıkta ki önemli konumları ve havacılık sektöründe yeterli bilgi ve donanıma sahip insan kaynağının sağlanması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Yer hizmetlerinin tanıtımı ve temel kavramlar,Dünyada ve Türkiye’de Yer Hizmetlerinin tarihsel süreci,Ulusal ve Uluslararası anlaşmalar, yasa ve yönetmelikler.,Yer Hizmetleri Ekipmanları,Yer hizmetlerinde temsil, yönetim ve gözetim İşlemleri Süreçleri,Yer Hizmetleri Yönetim ve Organizasyon Yapıları,Uçuş Bilet İşlemleri,Uçağa kabul işlemleri,Uçuş Bagaj İşlemleri,Uçuş Operasyon Hizmetleri,Havayolu Kargo Taşımacılığı,İkram ve eğlence Hizmetleri,Havalimanı slotlarının havayolu işletmeleri için önemi,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Dünya’da ve Türkiye’de yer hizmetleri hakkındaki tarihsel süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilecektir.
10, 16, 9
A
1.1. Yer hizmetlerinin hava ulaştırma sektöründeki rolü ve önemini açıklar.
10, 16, 9
A
1.2. Yer hizmetleri ile ilgili temel kavramları tanımlayabilecektir.
10, 16, 9
A
2. Ulusal ve uluslararası yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi olabilecektir.
10, 16, 9
A
2.1. Yer hizmetleri yönetmeliğini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
2.2. Havalimanlarında yer hizmetleri kuruluşlarının almış oldukları A, B ve C tipi ruhsat yetkilerini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
3. Yer hizmet kuruluşlarında yönetim ve organizasyon süreçleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
10, 16, 9
A
3.1. Yer hizmet kuruluşlarının yönetim kademelerini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
3.2. Yönetsel yetenekleri tanımlayabilecektir.
10, 16, 9
A
4. Uçak bilet ve bagaj işlemleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
10, 16, 9
A
4.1. Havayolu biletlerinin ortak özelliklerini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
4.2. Havayolu işletmelerinde bagaj kabul şartlarını tanımlayabilecektir.
10, 16, 9
A
5. Yer Hizmet ekipmanları hakkında bilgi sahibi olabilecektir.
10, 16, 9
A
5.1. Ramp hizmet faaliyetlerini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
5.2. Havalimanı hava tarafında apron emniyetini sağlamak için hangi uygulamaların gerektiğini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Yer hizmetlerinin tanıtımı ve temel kavramlar
2
Dünyada ve Türkiye’de Yer Hizmetlerinin tarihsel süreci
3
Ulusal ve Uluslararası anlaşmalar, yasa ve yönetmelikler.
4
Yer Hizmetleri Ekipmanları
5
Yer hizmetlerinde temsil, yönetim ve gözetim İşlemleri Süreçleri
6
Yer Hizmetleri Yönetim ve Organizasyon Yapıları
7
Uçuş Bilet İşlemleri
8
Uçağa kabul işlemleri
9
Uçuş Bagaj İşlemleri
10
Uçuş Operasyon Hizmetleri
11
Havayolu Kargo Taşımacılığı
12
İkram ve eğlence Hizmetleri
13
Havalimanı slotlarının havayolu işletmeleri için önemi
14
Genel Değerlendirme
Kaynak
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Takım çalışması becerisi
X
2
Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
X
3
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
X
4
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
X
5
Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi
X
6
Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
X
7
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
X
8
Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
X
9
Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi
X
10
Yabancı dilde iletişim kurma becerisi
X
11
Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisi
X
12
Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi
X
13
Etkin iletişim kurma becerisi
X
14
Mesleki öz güven becerisi
X
15
Girişimcilik becerisi
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
40
Genel Sınavın Başarıya Oranı
60
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
0
0
0
Rehberli Problem Çözme
0
0
0
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
0
0
0
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Genel Sınav ve Hazırlığı
0
0
0
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
0
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30)
0
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
YER HİZMETLERİ YÖNETİMİ
-
Güz Dönemi
3+0
3
4
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dr.Öğr.Üye. Murat ESİN
Dersi Verenler
Dr.Öğr.Üye. Murat ESİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Tüm havacılık faaliyet alanlarında (havaalanı, yer hizmetleri, kargo, ikram, yolcu hizmetleri vb.) faaliyet gösteren havacılık işletmelerinin iş yapış şekilleri, havacılıkta ki önemli konumları ve havacılık sektöründe yeterli bilgi ve donanıma sahip insan kaynağının sağlanması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Yer hizmetlerinin tanıtımı ve temel kavramlar,Dünyada ve Türkiye’de Yer Hizmetlerinin tarihsel süreci,Ulusal ve Uluslararası anlaşmalar, yasa ve yönetmelikler.,Yer Hizmetleri Ekipmanları,Yer hizmetlerinde temsil, yönetim ve gözetim İşlemleri Süreçleri,Yer Hizmetleri Yönetim ve Organizasyon Yapıları,Uçuş Bilet İşlemleri,Uçağa kabul işlemleri,Uçuş Bagaj İşlemleri,Uçuş Operasyon Hizmetleri,Havayolu Kargo Taşımacılığı,İkram ve eğlence Hizmetleri,Havalimanı slotlarının havayolu işletmeleri için önemi,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Dünya’da ve Türkiye’de yer hizmetleri hakkındaki tarihsel süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilecektir.
10, 16, 9
A
1.1. Yer hizmetlerinin hava ulaştırma sektöründeki rolü ve önemini açıklar.
10, 16, 9
A
1.2. Yer hizmetleri ile ilgili temel kavramları tanımlayabilecektir.
10, 16, 9
A
2. Ulusal ve uluslararası yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi olabilecektir.
10, 16, 9
A
2.1. Yer hizmetleri yönetmeliğini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
2.2. Havalimanlarında yer hizmetleri kuruluşlarının almış oldukları A, B ve C tipi ruhsat yetkilerini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
3. Yer hizmet kuruluşlarında yönetim ve organizasyon süreçleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
10, 16, 9
A
3.1. Yer hizmet kuruluşlarının yönetim kademelerini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
3.2. Yönetsel yetenekleri tanımlayabilecektir.
10, 16, 9
A
4. Uçak bilet ve bagaj işlemleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
10, 16, 9
A
4.1. Havayolu biletlerinin ortak özelliklerini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
4.2. Havayolu işletmelerinde bagaj kabul şartlarını tanımlayabilecektir.
10, 16, 9
A
5. Yer Hizmet ekipmanları hakkında bilgi sahibi olabilecektir.
10, 16, 9
A
5.1. Ramp hizmet faaliyetlerini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
5.2. Havalimanı hava tarafında apron emniyetini sağlamak için hangi uygulamaların gerektiğini açıklayabilecektir.
10, 16, 9
A
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Yer hizmetlerinin tanıtımı ve temel kavramlar
2
Dünyada ve Türkiye’de Yer Hizmetlerinin tarihsel süreci
3
Ulusal ve Uluslararası anlaşmalar, yasa ve yönetmelikler.
4
Yer Hizmetleri Ekipmanları
5
Yer hizmetlerinde temsil, yönetim ve gözetim İşlemleri Süreçleri
6
Yer Hizmetleri Yönetim ve Organizasyon Yapıları
7
Uçuş Bilet İşlemleri
8
Uçağa kabul işlemleri
9
Uçuş Bagaj İşlemleri
10
Uçuş Operasyon Hizmetleri
11
Havayolu Kargo Taşımacılığı
12
İkram ve eğlence Hizmetleri
13
Havalimanı slotlarının havayolu işletmeleri için önemi
14
Genel Değerlendirme
Kaynak
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Takım çalışması becerisi
X
2
Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
X
3
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
X
4
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
X
5
Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi
X
6
Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
X
7
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
X
8
Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
X
9
Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi
X
10
Yabancı dilde iletişim kurma becerisi
X
11
Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisi