Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESLENME İLKELERİ | PHT1164170 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, besin ögeleri, görevleri, kaynakları, enerji metabolizması, gebelik, laktasyon, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme ile böbrek hastalıklarında diyet konularında bilgilendirmek ve beceri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 2,Besin güvenliği,Besinlerin işlenmesi ve saklanması,Enerji dengesi,Karbonhidratlar,Proteinler,Yağlar,Suda eriyen vitaminler,Yağda eriyen vitaminler,Mineraller,Su ve içecekler; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklar | 16, 9 | A |
Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini tartışır | 16, 9 | A |
Makro ve mikro besin öğelerinin sağlık üzerine etkilerini sıralar | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
2 | Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
3 | Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 2 | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
4 | Besin güvenliği | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
5 | Besinlerin işlenmesi ve saklanması | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
6 | Enerji dengesi | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
7 | Karbonhidratlar | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
8 | Proteinler | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
9 | Yağlar | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
10 | Suda eriyen vitaminler | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
11 | Yağda eriyen vitaminler | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
12 | Mineraller | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
13 | Su ve içecekler | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
Kaynak |
Mebise yüklenen ders notları |
1. Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2. Gökçay G, Garipağaoğlu M. Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | | | | X | |
2 | Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir.
| X | | | | |
3 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | | | | X | |
4 | Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. | | | X | | |
5 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. | | X | | | |
6 | Alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp sözel ve yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder.
| | | | | |
7 | Sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki gelişmeleri izler ve toplumsal sorumluk bilinci ile değerlendirir.
| | X | | | |
8 | Sağlıklı, engelli ve fizyoterapi gerektiren bireylere elektroterapi programını uygulama bilgisine sahiptir.
| | X | | | |
9 | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 2 | 2 | 4 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 1 | 1 | 1 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 10 | 10 |
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 17 | 17 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 76 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(76/30) | 3 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESLENME İLKELERİ | PHT1164170 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatmanur ÖZYÜREK ARPA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, besin ögeleri, görevleri, kaynakları, enerji metabolizması, gebelik, laktasyon, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme ile böbrek hastalıklarında diyet konularında bilgilendirmek ve beceri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri,Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 2,Besin güvenliği,Besinlerin işlenmesi ve saklanması,Enerji dengesi,Karbonhidratlar,Proteinler,Yağlar,Suda eriyen vitaminler,Yağda eriyen vitaminler,Mineraller,Su ve içecekler; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklar | 16, 9 | A |
Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini tartışır | 16, 9 | A |
Makro ve mikro besin öğelerinin sağlık üzerine etkilerini sıralar | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
2 | Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
3 | Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri 2 | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
4 | Besin güvenliği | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
5 | Besinlerin işlenmesi ve saklanması | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
6 | Enerji dengesi | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
7 | Karbonhidratlar | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
8 | Proteinler | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
9 | Yağlar | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
10 | Suda eriyen vitaminler | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
11 | Yağda eriyen vitaminler | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
12 | Mineraller | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
13 | Su ve içecekler | Kaynaklardan ilgili konunun okunması |
Kaynak |
Mebise yüklenen ders notları |
1. Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2. Gökçay G, Garipağaoğlu M. Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | | | | X | |
2 | Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir.
| X | | | | |
3 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | | | | X | |
4 | Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. | | | X | | |
5 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. | | X | | | |
6 | Alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp sözel ve yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder.
| | | | | |
7 | Sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki gelişmeleri izler ve toplumsal sorumluk bilinci ile değerlendirir.
| | X | | | |
8 | Sağlıklı, engelli ve fizyoterapi gerektiren bireylere elektroterapi programını uygulama bilgisine sahiptir.
| | X | | | |
9 | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 01/02/2023 - 09:44Son Güncelleme Tarihi: 01/02/2023 - 09:47