Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
DÜNYA MUTFAĞI | YBES1214700 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dünya mutfaklarının özelliklerini, yöresel yemekleri ve sağlıkla ilişkisini değerlendirmektir |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yemek ve kültür,Yemek ve kültür II,Mutfağın tarihsel gelişimi,Mutfağın tarihsel gelişimi,Türk Mutfağının genel özellikleri ,Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi,Güney Amerika kıtası mutfakları,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri,Kuzey Amerika kıtası mutfakları,Afrika kıtası mutfakları,İçecekler ve kültür; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Dünya mutfağına özgü yemekleri tanımlar. | 10, 14, 16, 5, 9 | A, E |
2.Dünya mutfağına özgü yemeklerin hazırlanma ve pişirme şekillerini açıklar. | 10, 14, 16, 5, 9 | A, E |
3. Mutfak araçlarını ve pişirme tekniklerini sınıflandırır. | 10, 14, 16, 5, 9 | A, E |
4. Özel kültürel günlerdeki Dünya mutfağına özgü yemekleri örneklendirir. | 10, 14, 16, 5, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Yemek ve kültür | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Yemek ve kültür II | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Mutfağın tarihsel gelişimi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Mutfağın tarihsel gelişimi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Türk Mutfağının genel özellikleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Güney Amerika kıtası mutfakları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Kuzey Amerika kıtası mutfakları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Afrika kıtası mutfakları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | İçecekler ve kültür | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Gilles Fumey, Dünya Mutfakları Atlası, NTV Yayınları, 2000, İstanbul
2. Dolales Freely, Türk Gezginler İçin Dünya Mutfağı, Çitlembik Yayınları, 2010
3. Yemek kültürü ile ilgili dergiler
4. Loftus, D. (2012). Around the World in 80 Dishes : Classic Recipes from the World's Favourite Chefs. Atlantic Books, New York.
5. Lang, Harvey, J. (2006). Larousse Gastronomique : World's Greatest Culinary Encyclopedia. Potter, Paris. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | X |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | | | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | X | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | X |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | X |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | X |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | | | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | X | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | X |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 16 | 16 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 26 | 26 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 70 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(70/30) | 2 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
DÜNYA MUTFAĞI | YBES1214700 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dünya mutfaklarının özelliklerini, yöresel yemekleri ve sağlıkla ilişkisini değerlendirmektir |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yemek ve kültür,Yemek ve kültür II,Mutfağın tarihsel gelişimi,Mutfağın tarihsel gelişimi,Türk Mutfağının genel özellikleri ,Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi,Güney Amerika kıtası mutfakları,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri,Kuzey Amerika kıtası mutfakları,Afrika kıtası mutfakları,İçecekler ve kültür; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1.Dünya mutfağına özgü yemekleri tanımlar. | 10, 14, 16, 5, 9 | A, E |
2.Dünya mutfağına özgü yemeklerin hazırlanma ve pişirme şekillerini açıklar. | 10, 14, 16, 5, 9 | A, E |
3. Mutfak araçlarını ve pişirme tekniklerini sınıflandırır. | 10, 14, 16, 5, 9 | A, E |
4. Özel kültürel günlerdeki Dünya mutfağına özgü yemekleri örneklendirir. | 10, 14, 16, 5, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 5: İşbirlikli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Yemek ve kültür | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Yemek ve kültür II | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Mutfağın tarihsel gelişimi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Mutfağın tarihsel gelişimi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Türk Mutfağının genel özellikleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Güney Amerika kıtası mutfakları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Kuzey Amerika kıtası mutfakları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Afrika kıtası mutfakları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | İçecekler ve kültür | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Gilles Fumey, Dünya Mutfakları Atlası, NTV Yayınları, 2000, İstanbul
2. Dolales Freely, Türk Gezginler İçin Dünya Mutfağı, Çitlembik Yayınları, 2010
3. Yemek kültürü ile ilgili dergiler
4. Loftus, D. (2012). Around the World in 80 Dishes : Classic Recipes from the World's Favourite Chefs. Atlantic Books, New York.
5. Lang, Harvey, J. (2006). Larousse Gastronomique : World's Greatest Culinary Encyclopedia. Potter, Paris. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | X |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | | | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | X | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | | X |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | X |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | X |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | | | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | X | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | X |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33