Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
TRANSPLANTASYON VE BESLENME | YBES3219470 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Transplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kemik iliği transplantasyonunda beslenme,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Transplantasyon hastasının klinik bulgularını yorumlayıp beslenme durumunu değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, E |
2. Hastanın besin gereksinimlerini hesaplayarak analiz eder. | 10, 16, 9 | A |
3. Enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin özelliklerini ve farklarını tanımlar ve öneride bulunur. | 10, 16, 9 | A |
4. İlaç-besin etkileşimini ilişkilendirerek değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Kemik iliği transplantasyonunda beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları, makale, kitap bölümleri |
1. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2017
2. Dudrick SJ, Sanchez JA. (eds). Nutrition and Metabolism of the Surgical Patient. Surgical Clinics of North America. 2011.
3. Clinical Nutrition dergileri
4. Transplantasyon derneklerinin web sayfaları
|
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | X | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | | X |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | X | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | X | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | X | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | X | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | X | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 1 | 14 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 1 | 1 |
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 23 | 23 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 124 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30) | 4 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
TRANSPLANTASYON VE BESLENME | YBES3219470 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Merve PEHLİVAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Transplantasyon öncesi ve sonrası hastanın beslenme durumunun değerlendirilip uygun beslenme tedavisinin oluşturulması. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış,Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme,Kemik iliği transplantasyonunda beslenme,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Transplantasyon hastasının klinik bulgularını yorumlayıp beslenme durumunu değerlendirir. | 10, 16, 9 | A, E |
2. Hastanın besin gereksinimlerini hesaplayarak analiz eder. | 10, 16, 9 | A |
3. Enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin özelliklerini ve farklarını tanımlar ve öneride bulunur. | 10, 16, 9 | A |
4. İlaç-besin etkileşimini ilişkilendirerek değerlendirir. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Transplantasyonlarda beslenmeye genel bakış | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Böbrek transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Karaciğer transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Kalp transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | İnce barsak transplantasyonu öncesi ve sonrası beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Kemik iliği transplantasyonunda beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Makale ve olgu sunumu | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Ders notları, makale, kitap bölümleri |
1. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 14, 2017
2. Dudrick SJ, Sanchez JA. (eds). Nutrition and Metabolism of the Surgical Patient. Surgical Clinics of North America. 2011.
3. Clinical Nutrition dergileri
4. Transplantasyon derneklerinin web sayfaları
|
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | X | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | | X |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | X | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | X | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | X | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | X | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | X | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | X | | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33