Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
STANDART TARİFELER VE MENÜ PLANLAMA | YBES4119480 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Çeşitli yaş ve risk gruplarına menü planlama ilke ve yöntemlerini göz önünde bulundurarak
düzenlenebilecek uygun menüleri, standart tarifeleri değerlendirmek ve menü yönetim ve
denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri geliştirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Menü tanımı,Menü çeşitleri,Menülerin sınıflandırılması,Menü planlamayı etkileyen etmenler,Menü tipleri,Menü örnekleri,Menü planlama ilkeleri,Menü planlama adımları,Menü denetimi,Menü değerlendirilmesi,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Sunumlar,Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Menü planlama ilke ve yöntemlerini sınıflar. | 10, 14, 16, 4, 6, 8, 9 | A, E |
2. Farklı yaş gruplarına ve risk gruplarına yönelik menü planlar. | 10, 14, 16, 4, 6, 8, 9 | A, E |
3. Menü yönetim ve denetimini uygular. | 10, 14, 16, 4, 6, 8, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
2 | Menü tanımı | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Menü çeşitleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Menülerin sınıflandırılması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Menü planlamayı etkileyen etmenler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Menü tipleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Menü örnekleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Menü planlama ilkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Menü planlama adımları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Menü denetimi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Menü değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Sunumlar | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Değerlendirme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009.
2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008.
3. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Dağ. A Mart 2006. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | X | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | | | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | X | | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | X | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | X | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 3 | 42 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 70 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(70/30) | 2 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
STANDART TARİFELER VE MENÜ PLANLAMA | YBES4119480 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nadide Gizem TARAKÇI FİLİZ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Çeşitli yaş ve risk gruplarına menü planlama ilke ve yöntemlerini göz önünde bulundurarak
düzenlenebilecek uygun menüleri, standart tarifeleri değerlendirmek ve menü yönetim ve
denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri geliştirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Menü tanımı,Menü çeşitleri,Menülerin sınıflandırılması,Menü planlamayı etkileyen etmenler,Menü tipleri,Menü örnekleri,Menü planlama ilkeleri,Menü planlama adımları,Menü denetimi,Menü değerlendirilmesi,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Sunumlar,Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Menü planlama ilke ve yöntemlerini sınıflar. | 10, 14, 16, 4, 6, 8, 9 | A, E |
2. Farklı yaş gruplarına ve risk gruplarına yönelik menü planlar. | 10, 14, 16, 4, 6, 8, 9 | A, E |
3. Menü yönetim ve denetimini uygular. | 10, 14, 16, 4, 6, 8, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
2 | Menü tanımı | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Menü çeşitleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Menülerin sınıflandırılması | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Menü planlamayı etkileyen etmenler | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Menü tipleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Menü örnekleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Menü planlama ilkeleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Menü planlama adımları | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Menü denetimi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Menü değerlendirilmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Sunumlar | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Değerlendirme | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları |
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009.
2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and Sons, Canada, 2008.
3. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Dağ. A Mart 2006. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | X | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | | | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | X | | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | X | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | X | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33