Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
UYGULAMALI BESLENME | YBES4259800 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere klinik beslenme uygulamaları konularında yapılmış ilişkin İngilizce yayınları izleme, tarama, Türkçe’ye çevirme ve yorumlama pratiği kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Literatür okuma,Literatür okuma,Literatür değerlendirme,Literatür değerlendirme,Literatür değerlendirme,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenme ve Diyetetik alanındaki önde gelen uluslararası kaynaklara erişir, literatür taramasını yapar ve yorumlar. | 10, 16, 8, 9 | A, E |
2. Mesleki terimlerin ingilizce dilinde karşılığını bilir. | | A |
3. Arama motorları aracılığıyla klinik uygulamalara, vaka çalışmalarına ulaşıp, yorumlar. | 16, 6, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Çevirinin temel kuramları | Makale okunması |
2 | Basit cümle çevirileri | Makale okunması |
3 | Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.) | Makale okunması |
4 | Basit cümle analizi | Makale okunması |
5 | Mesleki literatür tarama | Makale okunması |
6 | Mesleki literatür tarama | Makale okunması |
7 | Mesleki literatür tarama | Makale okunması |
8 | Mesleki literatür tarama | Makale okunması |
9 | Literatür okuma | Makale okunması |
10 | Literatür okuma | Makale okunması |
11 | Literatür değerlendirme | Makale okunması |
12 | Literatür değerlendirme | Makale okunması |
13 | Literatür değerlendirme | Makale okunması |
14 | Genel Değerlendirme | Makale okunması |
Kaynak |
-İngilizce kitaplar -İngilizce akademik dergi ve yayınlar -Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercanlıgil, S., MerdolKutluay, T., Pekcan, G., Yıldız, E. (2011). Diyet El Kitabı (6.Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi -2. International Nutrition and Dietetics Journals (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J Clin Nutr vb.) |
--- |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | X | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | X | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | X |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 2 | 28 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 56 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30) | 2 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
UYGULAMALI BESLENME | YBES4259800 | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Fatma Elif SEZER |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere klinik beslenme uygulamaları konularında yapılmış ilişkin İngilizce yayınları izleme, tarama, Türkçe’ye çevirme ve yorumlama pratiği kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Çevirinin temel kuramları,Basit cümle çevirileri,Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.),Basit cümle analizi,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Mesleki literatür tarama,Literatür okuma,Literatür okuma,Literatür değerlendirme,Literatür değerlendirme,Literatür değerlendirme,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Beslenme ve Diyetetik alanındaki önde gelen uluslararası kaynaklara erişir, literatür taramasını yapar ve yorumlar. | 10, 16, 8, 9 | A, E |
2. Mesleki terimlerin ingilizce dilinde karşılığını bilir. | | A |
3. Arama motorları aracılığıyla klinik uygulamalara, vaka çalışmalarına ulaşıp, yorumlar. | 16, 6, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Çevirinin temel kuramları | Makale okunması |
2 | Basit cümle çevirileri | Makale okunması |
3 | Cümlenin ögeleri (özne, yüklem, nesne, vb.) | Makale okunması |
4 | Basit cümle analizi | Makale okunması |
5 | Mesleki literatür tarama | Makale okunması |
6 | Mesleki literatür tarama | Makale okunması |
7 | Mesleki literatür tarama | Makale okunması |
8 | Mesleki literatür tarama | Makale okunması |
9 | Literatür okuma | Makale okunması |
10 | Literatür okuma | Makale okunması |
11 | Literatür değerlendirme | Makale okunması |
12 | Literatür değerlendirme | Makale okunması |
13 | Literatür değerlendirme | Makale okunması |
14 | Genel Değerlendirme | Makale okunması |
Kaynak |
-İngilizce kitaplar -İngilizce akademik dergi ve yayınlar -Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercanlıgil, S., MerdolKutluay, T., Pekcan, G., Yıldız, E. (2011). Diyet El Kitabı (6.Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi -2. International Nutrition and Dietetics Journals (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J Clin Nutr vb.) |
--- |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | X | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | X | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | X |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33