Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
YAŞAM DÖNGÜSÜ VE BESLENME | YBES2114900 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere insanın yaşam döngüsü basamakları ile beslenme modellerini tanıtmak ve yaşam döngüsü ve beslenme arasındaki ilişkiyi kavratmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yaşam döngüsünün tanımı,Beslenmenin yaşam döngüsündeki yeri ve önemi,Bazı canlı türlerinin yaşam döngüleri,İnsanın yaşam döngüsü,Gebe ve emzikli kadınların temel beslenmesi,Çocukların temel beslenmesi,Yaşlıların temel beslenmesi,İşçilerin temel beslenmesi,Sporcuların temel beslenmesi,İnsanın farklı yaşam evrelerinde sağlıklı beslenme modelleri,Dört yapraklı yonca modeli,Besin piramidi,Akdeniz beslenme modeli,DASH Beslenme modeli; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Yaşam döngüsünü sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A, E |
2. İnsan yaşam döngüsünün aşamalarını açıklar. | 10, 16, 9 | A, E |
3. Kendi yaşam döngüsünün hangi aşamada olduğunu ifade eder. | 10, 16, 9 | A, E |
4. Beslenme ve yaşam döngüsü arasındaki ilişkiyi açıklar. | 10, 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Yaşam döngüsünün tanımı | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Beslenmenin yaşam döngüsündeki yeri ve önemi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Bazı canlı türlerinin yaşam döngüleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | İnsanın yaşam döngüsü | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Gebe ve emzikli kadınların temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Çocukların temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Yaşlıların temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | İşçilerin temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Sporcuların temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | İnsanın farklı yaşam evrelerinde sağlıklı beslenme modelleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Dört yapraklı yonca modeli | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Besin piramidi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Akdeniz beslenme modeli | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | DASH Beslenme modeli | Önceki haftaların konularının çalışılması |
Kaynak |
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Wardlaw G, Smith A. Contemporary Nutrition: A Functional Approach. McGraw-Hill Education, UK, 2014.
2. Mahan L, Escott-Stump S, Raymond J. Krause’s Food and the Nutrition Care Process. Elsevier Saunders, Missouri, 2012.
3. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2012.
4. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy. Elseiver, USA, 2010.
5. Gibney M, Lanham-New SA, Cassidy A, Vorster HH (Eds). Introduction to Human Nutrition. Wiley-Blackwell, 2009.
|
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | X |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | X | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | X | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | X | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | X | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | X | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 0 | 0 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 17 | 17 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 27 | 27 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 72 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(72/30) | 2 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
YAŞAM DÖNGÜSÜ VE BESLENME | YBES2114900 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere insanın yaşam döngüsü basamakları ile beslenme modellerini tanıtmak ve yaşam döngüsü ve beslenme arasındaki ilişkiyi kavratmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yaşam döngüsünün tanımı,Beslenmenin yaşam döngüsündeki yeri ve önemi,Bazı canlı türlerinin yaşam döngüleri,İnsanın yaşam döngüsü,Gebe ve emzikli kadınların temel beslenmesi,Çocukların temel beslenmesi,Yaşlıların temel beslenmesi,İşçilerin temel beslenmesi,Sporcuların temel beslenmesi,İnsanın farklı yaşam evrelerinde sağlıklı beslenme modelleri,Dört yapraklı yonca modeli,Besin piramidi,Akdeniz beslenme modeli,DASH Beslenme modeli; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Yaşam döngüsünü sınıflandırır. | 10, 16, 9 | A, E |
2. İnsan yaşam döngüsünün aşamalarını açıklar. | 10, 16, 9 | A, E |
3. Kendi yaşam döngüsünün hangi aşamada olduğunu ifade eder. | 10, 16, 9 | A, E |
4. Beslenme ve yaşam döngüsü arasındaki ilişkiyi açıklar. | 10, 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Yaşam döngüsünün tanımı | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Beslenmenin yaşam döngüsündeki yeri ve önemi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Bazı canlı türlerinin yaşam döngüleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | İnsanın yaşam döngüsü | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Gebe ve emzikli kadınların temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Çocukların temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Yaşlıların temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | İşçilerin temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Sporcuların temel beslenmesi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | İnsanın farklı yaşam evrelerinde sağlıklı beslenme modelleri | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Dört yapraklı yonca modeli | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Besin piramidi | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Akdeniz beslenme modeli | Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | DASH Beslenme modeli | Önceki haftaların konularının çalışılması |
Kaynak |
Ders notları, Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Wardlaw G, Smith A. Contemporary Nutrition: A Functional Approach. McGraw-Hill Education, UK, 2014.
2. Mahan L, Escott-Stump S, Raymond J. Krause’s Food and the Nutrition Care Process. Elsevier Saunders, Missouri, 2012.
3. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2012.
4. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy. Elseiver, USA, 2010.
5. Gibney M, Lanham-New SA, Cassidy A, Vorster HH (Eds). Introduction to Human Nutrition. Wiley-Blackwell, 2009.
|
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | X |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | X | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | X | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | X | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | X | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | X | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | X | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33