Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
GENEL İKTİSAT | YBES1153220 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Rana ATABAY KUŞÇU |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | İktisadın temel kavramlarını, arzı, talebi, tüketici davranışlarını, firma teorisini ve piyasaları açıklamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Ekonomiye Giriş,Temel Kavramlar,Arz ve talep,Piyasa Dengesi,Esneklik,Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi,Üretim Süreci,Kısa Dönem Maliyetler,Uzun Dönem Maliyetler,Faktör Piyasaları,Tam Rekabet Piyasası,Monopol Piyasası,Oligopol ve Monopolcü Rekabet,Konu Tekrarı; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. İktisadın temel kavramlarını açıklayabilecektir. | 13, 16, 9 | A |
1.1 Temel kavramları tanımlar. | 13, 16, 9 | A |
1.2 Bu kavramları gerçek hayatla ilişkilendirir. | 13, 16, 9 | A |
2. Ekonomide fiyat ve miktar oluşumunu açıklayabilecektir. | 12, 13, 16, 9 | A, E |
2.1 Fiyat ve miktarı etkileyen faktörleri çözümler. | 12, 13, 16, 9 | A, E |
2.2 Arz ve talep ile ilgili esneklik türlerini hesaplar. | 12, 13, 16, 9 | A, E |
3. Tüketici davranışlarını çözümleyebilecektir. | 13, 16, 9 | A |
3.1 Fayda kavramını çözümler. | 13, 16, 9 | A |
3.2 Bütçe kısıtlarının etkisini çözümler. | 13, 16, 9 | A |
4. Firma davranışlarını çözümleyebilecektir. | 13, 16, 9 | A |
4.1 Üretim teknolojilerini çözümler. | 13, 16, 9 | A |
4.2 Farklı maliyet türlerini çözümler. | 10, 13, 16, 9 | A |
4.3 Kâr kavramını çözümler. | 10, 13, 16, 9 | A |
5. Piyasaları değerlendirebilecektir. | 10, 13, 16, 9 | A, E |
5.1 Piyasa türlerini tanımlar. | 13, 16, 9 | A, E |
5.2 Piyasa fiyatlarının oluşumunu analiz eder. | 10, 13, 16, 9 | A, E |
5.3 Piyasaları karşılaştırır | 10, 13, 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Ekonomiye Giriş | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Temel Kavramlar | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılma |
3 | Arz ve talep | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Piyasa Dengesi | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Esneklik | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Üretim Süreci | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Kısa Dönem Maliyetler | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Uzun Dönem Maliyetler | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Faktör Piyasaları | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Tam Rekabet Piyasası | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Monopol Piyasası | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Oligopol ve Monopolcü Rekabet | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Konu Tekrarı | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Zeynel Dinler, İktisada Giriş, Ekin Basım Yayın. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | | | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 1 | 14 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 2 | 5 | 10 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 1 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 1 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 9 | 9 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 13 | 13 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 74 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(74/30) | 2 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
GENEL İKTİSAT | YBES1153220 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Rana ATABAY KUŞÇU |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | İktisadın temel kavramlarını, arzı, talebi, tüketici davranışlarını, firma teorisini ve piyasaları açıklamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Ekonomiye Giriş,Temel Kavramlar,Arz ve talep,Piyasa Dengesi,Esneklik,Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi,Üretim Süreci,Kısa Dönem Maliyetler,Uzun Dönem Maliyetler,Faktör Piyasaları,Tam Rekabet Piyasası,Monopol Piyasası,Oligopol ve Monopolcü Rekabet,Konu Tekrarı; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. İktisadın temel kavramlarını açıklayabilecektir. | 13, 16, 9 | A |
1.1 Temel kavramları tanımlar. | 13, 16, 9 | A |
1.2 Bu kavramları gerçek hayatla ilişkilendirir. | 13, 16, 9 | A |
2. Ekonomide fiyat ve miktar oluşumunu açıklayabilecektir. | 12, 13, 16, 9 | A, E |
2.1 Fiyat ve miktarı etkileyen faktörleri çözümler. | 12, 13, 16, 9 | A, E |
2.2 Arz ve talep ile ilgili esneklik türlerini hesaplar. | 12, 13, 16, 9 | A, E |
3. Tüketici davranışlarını çözümleyebilecektir. | 13, 16, 9 | A |
3.1 Fayda kavramını çözümler. | 13, 16, 9 | A |
3.2 Bütçe kısıtlarının etkisini çözümler. | 13, 16, 9 | A |
4. Firma davranışlarını çözümleyebilecektir. | 13, 16, 9 | A |
4.1 Üretim teknolojilerini çözümler. | 13, 16, 9 | A |
4.2 Farklı maliyet türlerini çözümler. | 10, 13, 16, 9 | A |
4.3 Kâr kavramını çözümler. | 10, 13, 16, 9 | A |
5. Piyasaları değerlendirebilecektir. | 10, 13, 16, 9 | A, E |
5.1 Piyasa türlerini tanımlar. | 13, 16, 9 | A, E |
5.2 Piyasa fiyatlarının oluşumunu analiz eder. | 10, 13, 16, 9 | A, E |
5.3 Piyasaları karşılaştırır | 10, 13, 16, 9 | A, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Ekonomiye Giriş | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Temel Kavramlar | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılma |
3 | Arz ve talep | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Piyasa Dengesi | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Esneklik | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Hanehalkı Davranışı ve Tüketici tercihi | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Üretim Süreci | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Kısa Dönem Maliyetler | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Uzun Dönem Maliyetler | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Faktör Piyasaları | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Tam Rekabet Piyasası | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Monopol Piyasası | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Oligopol ve Monopolcü Rekabet | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Konu Tekrarı | kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Zeynel Dinler, İktisada Giriş, Ekin Basım Yayın. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | | | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | | | |
11 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | X | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:24Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 10:33