Ana içeriğe atla

‘27 Mayıs’tan 15 Temmuz’a Darbeci Zihniyet’ paneli gerçekleşti

31.10.2022

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen panelde, Türkiye’nin yakın tarihindeki darbelerin nedenleri ve etkileri konuşuldu.

1

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “27 Mayıs’tan 15 Temmuz’a Darbe” başlıklı panelde, Türkiye’deki darbe süreçleri ve etkileri tartışıldı. Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yusuf Özkır’ın moderatörlüğünü yaptığı panele, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan, Türk Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı, Star Gazetesi Köşe Yazarı Fadime Özkan ve Anadolu Ajansı İstanbul Haberler Editörü Muhammed Enes Can katıldı. Medipol Medya Merkezi’nde yapılan panelin açış konuşmasını gerçekleştiren İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana yaklaşık 10 darbe girişimi yaşandığını belirtti. Yaşanan darbelerin kendi gerekçelerini oluşturduğunu ifade eden Büyükaslan şöyle dedi: “Her darbe meşruiyetini değil ancak gerekçesini oluşturur. Kenan Evren o yüzden şunu söyledi, ‘Şartların olgunlaşmasını bekledik.’ Milletin topyekûn kararının olmadığı bir yönetim anlayışı hiçbir zaman kabul edilemez. Size rağmen, silah zoruyla yönetilmek kadar çirkin bir durum yoktur.’’

BAYRAKLI: DARBELER ÇOK CİDDİ TOPLUMSAL SORUNLAR DOĞURUR Türk Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı ise darbeleri, demokratik düzenin ve hukuk düzeninin askıya alındığı süreçler olarak tanımladı. Darbelerin bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Bayraklı şöyle devam etti: “Darbelerin çok ciddi toplumsal sonuçları vardır. İnsanlarda travmalara neden olur, ağır ekonomik sonuçlar doğurur. Dış ülkelerin size olan bakışı değişir. Bunlar darbelerin sonucudur. Bizim asıl olarak Türkiye’de neden bu kadar çok darbe olduğunu sorgulamamız gerekiyor. Darbe süreçleri 1960 ile başlamadı. Bu mesele, modernleşme, Tanzimat ve ötesine kadar uzanıyor. Yüzyıllardan beri bizlere kodlanan ‘Türkler asker bir millettir.’ bilgisiyle aslında darbe girişimlerinin Osmanlı’ya kadar uzandığını da görebiliriz. Ancak karıştırmamamız gereken bir durum var. Türkler militarist değildir. Yani topluma asker çeki düzen vermez, asker tarafından yönetilmez.”

ÖZKAN: DARBECİ ZİHNİYET BİÇİM DEĞİŞTİRDİ Star Gazetesi Köşe Yazarı Fadime Özkan da 12 Eylül’den bu yana darbeleri ve girişimleri tecrübe ettiğini dile getirerek, “Bu zihniyet, değişen bir zihniyet değil. Bir ülkenin anayasasını değiştirebilirsiniz ancak zihniyetini değiştirmek oldukça zordur. Bizler hala bir darbe anayasasıyla yönetiliyoruz. Çok maddesi değişse de varlığı hala orada duruyor. Bizlerin ve ülkemizin bir sivil anayasaya ihtiyacı var. Darbeci zihniyetin hala çok diri olduğunu ancak sadece biçim değiştirdiğini düşünüyorum.’’ dedi.CAN: BUGÜNÜ ANLAMAK İÇİN GEÇMİŞE BAKMAK GEREKİYOR Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Muhammed Enes Can ise 15 Temmuz darbe girişiminde muhabir olarak görev yaptığını ifade ederek şöyle dedi: “15 Temmuz’un arkasındaki yapılanma yeni bir yapılanma değildi. Sürecin çok öncesinde başladığını biliyordum ve bunun üzerinde çalışmalar yaptım. Darbe zihniyeti, öncesinde tüm algıyı yöneterek ülkeyi karışıklığa sürükler ve sonrasında bunu lehlerine çevirerek amaçlarına ulaşmaya çalışır.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:46