‘AIDS ölümcül hastalık olmaktan çıktı’

09.03.2018

Dünya çapında 1 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olan HIV/AIDS virüsü Medipol Üniversitesinde düzenlenen konferansta ele alındı. Konferansa katılan Dr. Hayat Kumbasar AIDS'in artık ölümcü..

d

HIV virüsünün vücuda girip bağışıklık sistemini zayıflatması sonucunda ortaya çıkan AIDS hastalığı, Medipol Üniversitesinde yapılan ‘Kimse Duymasın Deme’ konferansında ele alındı. Hemşirelik Kulübü tarafından düzenlenen konferans Güney Kampüs Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Öğrenci sunumlarıyla başlayan konferansta AIDS’in bulaşma nedenleri, belirtileri ve hastalıktan korunmak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verildi. Programa Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoliji Bölümünden Dr. Hayat Kumbasar ve Pozitif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Cihan Sehla konuk oldu. Dr. Hayati Kumbasar HIV enfeksiyonu hakkında detaylı bilgiler vererek, HIV’in tarihsel gelişimi ile tedavi süreçleri üzerine sunum gerçekleştirdi. Kumbasar, HIV virüsünün temel bulaşma yolunun kontrolsüz cinsel ilişki olduğunu belirterek kan yoluyla bulaşma ve virüs taşıyan bir aletle kan alma ya da yaralama gibi durumların da çok yüksek risk taşıdığını belirtti. HIV pozitif virüsü ile yaşayanların artık belirli koruma önlemlerini almak koşulu ile sağlıklı bir ilişki sürdürebildiklerini, evlenebildiklerini ve sağlıklı çocuklara sahip olabildiklerini dile getiren Kumbasar HIV-AIDS’in tüm toplumun sorunu olduğunu, doğru zamanda ve doğru girişimlerle HIV enfeksiyonunun tedavi edilebileceğini ifade etti. Pozitif Yaşam Derneği Genel Başkan Yardımcısı Cihan Sehla ise HIV/AIDS'le yaşayan insanların hayat kalitelerini olumsuz yönde etkileyen ‘Damgalanma ve Ayrımcılık’ kavramlarına dikkat çekti.

Son Güncelleme Tarihi: 03/03/2023 - 11:19