Ana içeriğe atla

Aydın: 10 yılda sağlık personelinin iş yükü 3 kat arttı

09.08.2012

Kanal 24’de yayınlanan “Farkında mısınız?” programına katılan Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, 10 yıl öncesine göre sağlık personelinin iş yükünün 3 kat arttığını ve mesaile..

013-s_aydin_24.jpg

Sağlık sisteminde yaşanan sorunların konuşulduğu programda “Doktor odaklı sistem tarih mi oluyor?”, “Yabancı doktorlar tercih mi ediliyor?”, “Temel tıp eğitimi yeterli mi” gibi sorulara yanıtlar arandı.

Programın başında söz alan Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, halkın sağlık hizmetlerinden memnuniyetinin 2000’lerde yüzde 35’ler seviyesindeyken 2010 sonrası yüzde 70’ler seviyesine yükseldiğini söyledi. Üniversite hastanelerinin kapısının SSK ve Bağ-Kur’lulara açıldığını, doktora erişimin kolaylaştığını, özel hastane zincirlerinin kurulduğunu, aile hekimliği müessesesine geçildiğini anlatan Küçükuta, Tam Gün Kanunu, performans ve yabancı hekimler konularını ise tartışmalı konular olarak niteledi.

Halkın sağlıktan çok memnun olduğunu kaydeden Küçükusta, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören’e dönerek “Aynı memnuniyet doktorlar için de geçeli mi?” diye sordu.

Gören: Hekimler gidişattan memnun değil

Ankara Tabip Odası’nın 2011 yılında yaptırdığı 218 doktor ile yaptırdığı “hekim memnuniyeti anketi”nin verilerini aktaran Gören, hekimlerin yüzde 88’inin aldıkları ücretten memnun olmadığını, yüzde 88’unun gelecekten ümitli olmadığını, yüzde 83’ünün halka yeterince sağlık hizmeti veremediğini düşündüğünü kaydetti. 2002’den önce bir kişinin yılda 2,6 kez muayene olduğunu, bugün ise bu oranın 6,7 olduğunu belirten Gören, bunun iyi şey olup olmadığını sordu. Küçükusta da, SGK’nın ilaca ödediği paranın 10 yıl önce birkaç milyar lira ödediğini, bugün ise 16-17 milyar lira ödediğini aktardı.

Aydın: Halkın sağlığa erişimi artarken hekimlerin iş yükünün sabit kalması beklenemezdi

Gören’in verdiği rakamlar üzerinden konuşmasına başlayan Prof. Dr. Sabahattin Aydın, sadece doktorların değil tüm sağlık çalışanlarının üzerindeki iş yükünün, halkın sağlığa erişiminin kolaylaştığı 10 yıllık süreçte 3 kat arttığını söyledi. Bu iş yükü karşısında mutsuzluğun kaçınılmaz olduğunu belirten Aydın, iş yükü ile birlikte özlük haklarının gelişmemesini ve niceliksel olarak yeterli istihdamın sağlanamamasını sağlıktaki 2 büyük sorun olarak niteledi. Gece nöbetlerinin yıllar boyunca sürdüğünü, iş kanununun çok ötesine geçilerek 120 saate ulaşan haftalık mesailerin yaşandığını, öte yandan toplum demokratikleştikçe ve vatandaşta hak arayışı arttıkça hekimlerin daha çok sorgulandığını ve dava edildiklerini kaydeden Aydın, bütün bunlar bir araya geldiğinde sağlık personelindeki memnuniyetsizliğin inkâr edilemeyeceğini ancak bu sorunların tüm gelişmiş ülkelerin sorunu olduğunu söyledi.

 

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 14:10