Ana içeriğe atla

Doç. Büyükuslu: Et üretimi, iki kat daha fazla kirliliğe sebep oluyor

10.11.2021

Doç. Dr. Nihal Büyükuslu, dünya çapında et üretiminin, bitki bazlı gıda üretiminden iki kat daha fazla kirliliğe neden olduğunu söyledi.

nihalhoca-98c5d466-9ecb-47da-a270-299829d2fea6.jpg

1950’de 45 milyon ton et tüketilirken, günümüzde bu rakam yaklaşık 5 kat artarak 300 milyon tona yükseldi. Hayvansal gıda kaynaklarının tüketiminin azaltılmasının çevre üzerinde pozitif bir etki yaratacağını söyleyen İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihal Büyükuslu, iklim kriziyle mücadele için et tüketimi hakkında toplumun bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti. Büyükuslu şöyle dedi: “Dünyada nüfus ve refah artışının bir sonucu olarak et talebinin 2050 yıllarında yüzde 75 oranında artması bekleniyor. Dünya çapında et üretiminin, bitki bazlı gıda üretiminden iki kat daha fazla kirliliğe neden olduğu bir gerçek. Küresel gıda üretimi, insan faaliyetleri tarafından yayılan tüm gezegeni ısıtan gazların üçte birinden sorumlu. Gıda üretim sistemi yılda 17,3 milyar metrik ton sera gazı salınımına neden oluyor. Gaz salınımı tüm küresel emisyonların yüzde 35’ini oluşturuyor. Günlük diyetimizde hayvansal kaynakların azaltılması ve yerine bitkisel kaynakların tüketilmesi, çevre üzerinde olumlu etki oluşturacaktır. Küresel karbon emisyonunu bir duvar olarak düşünürsek her bir tuğlanın uzaklaştırılması duvarın yıkılmasına katkı sunar. Kısaca et tüketiminin sınırlandırılması doğaya olumlu yansıyacaktır.” 

Haberin tamamı Milliyet Gazetesi’nde yayınlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 05/01/2023 - 11:41