Ana içeriğe atla

Doç. Dr. Güzel, COVID-19’a karşı ilk yerli sentez ilacı üretti

12.06.2020

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ekibi, COVID-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir isimli ilacın yerli sentezini üretmeyi başardı.

Mustafa_Guzel_Hoca-5bf72737-5059-4f82-8

Koronavirüs (COVID-19) tedavisinde kullanılan Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi; Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç iş birliğiyle üretildi. Yerli ilaç, Doç. Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkent’in koordinasyonunda 32 kişilik ekip tarafından 40 gün gibi kısa bir sürede üretildi. Sentez ilacı geliştiren Güzel ve ilacı endüstri seviyesine getiren Taşkent, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret etti. Heyet, ruhsatlandırma aşamasındaki yerli sentez ilacın ilk numunesini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a takdim etti. Böylelikle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve COVID-19’in tedavisinde kullanılması planlanan ilaç görücüye çıkmış oldu.

VARANK: MUTLULUK VE GURUR DUYUYORUM
Ziyarette açıklama yapan Bakan Varank, yerli ve milli imkanlarla çok önemli bir ilacın geliştirildiğini söyledi. İlaçta ihracat imkânı da olduğunu vurgulayan Varank şöyle dedi: “Bu salgın, daha Türkiye sınırları içine girmeden TÜBİTAK başkanlığında COVID-19 Türkiye Platformunu oluşturduk. Bu platform ile Türkiye’deki temel araştırmalar seviyesinde koordinasyonu sağlamayı planladık. Platformun çatısı altında bir kısmı aşı, bir kısmı da ilaç geliştirme projesi olarak 17 proje yürütülüyor. Favipiravir ilacının yerli sentezinin yapılması projesi de bu başlıkta çalıştığımız projelerden biriydi. Burada bir neticeye ulaşmış olmamız, bunun endüstri seviyesine, ruhsatlandırma aşamasına gelmiş olması bizim açımızdan hem mutluluk hem gurur verici.”

GÜZEL: BU GELİŞME BİZİ ADETA ŞAMPİYONLAR LİGİNE TAŞIYACAK
İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ise üniversite-sanayi iş birliği ile yerli ilaç geliştirme projesini hayata geçirdiklerini söyledi. İlaç geliştirme çalışmalara 5-6 hafta önce başladıklarını kaydeden Güzel, “Yerli ve milli kaynaklarımızı artıracak olan bu gelişme bizi bu alanda adeta şampiyonlar ligine taşıyacak. Bu kadar çabuk olabileceğini düşünmüyordum ama milli bir seferberlikle herkes birbirine kenetlendi. Takım ruhuyla ilacı sentezlemeyi başardık.” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 11:31