Doç. Dr. Kalsın: Unutulma Hakkı insani bir ihtiyaç

01.08.2020

Doç. Dr. Berrin Kalsın, bazı olayların arama motorlarından silinse dahi toplumsal hafızadan silinemediğini belirterek ‘Unutulma Hakkı’nın insani bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Berrin_kalsin-341d7dcc-ca62-4cda-92d4-1970c2660803.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berrin Kalsın, kişisel verilerin korunması hakkı ile unutulma hakkının birbirleriyle bağlantılı kavramlar olduğunu söyledi. Her iki hakkın temelinde de bireyin kişisel verileri üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilmesi mantığının yattığını söyleyen Kalsın, ‘Unutulma Hakkı’nın AB Komisyonu tarafından hazırlanan 2012 tarihli ilk taslak metinde yer aldığını vurguladı. Kalsın, 2014-2019 arası Google’a gelen 845 bin 501 unutulma hakkı talebinin yüzde 45’inin kaldırıldığını ve bu sayede üç milyondan fazla bağlantının silindiği belirtti.

“UNUTULMA HAKKI İNSANİ BİR İHTİYAÇ”
Günümüz dijital dünyasında önemsenmeyecek kadar küçük olayların büyüyerek kişisel haklara zarar verebildiğini kaydeden Kalsın, şöyle dedi: “Bu gibi durumlarda bireyler hukukun onlara tanıdığı haklardan yararlanabiliyor. Ancak bazen kişi ve kurumların kontrolünün dışında gelişen olaylar arama motorlarından silinse dahi toplumsal hafızadan silinemiyor. Bu da unutulma hakkının aslında çevrimdışı zamanlardan kalma insani bir ihtiyaç olduğunu bizlere hatırlatıyor.”

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 10:44