Doç. Dr. Mesut Yılmaz, hastane enfeksı̇yonlarına dair proje yürütüyor

11.06.2014

Tıp Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Yılmaz'ın, “Hastane enfeksı̇yonu etkenlerı̇nı̇n hızlı tespı̇tı̇ ı̇çı̇n otomatı̇ze moleküler analı̇z cı̇haz ve kı̇tlerı̇nı̇n gelı̇ştı̇rı̇lmesi” adlı pr..

0b-mesut_yilmaz.jpg

Proje ile hastanede salgın potansiyeli olan mikroorganizmaları taşıyan hastaların saptanması için çok hızlı, ucuz ve otomatize bir sistem geliştirilmesini hedefleniyor. Boğaziçi Üniversitesi Teknokent bünyesinde çalışan ENGY ve İTÜ’nün proje ortağı olarak katkı sunduğu çalışmanın amacı; hastaneye kabul edilen ve enfekte/kolonize kaynak kategorisinde değerlendirilen riskli hastalardaki dirençli hastane enfeksiyonu etkenlerinin, kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qPCR) tabanlı bir yöntemle tespitinin yapılabildiği otomatize bir sistemin geliştirilmesi. Proje kapsamında, hasarlanan moleküler patojen analiz sistemine ait cihaz ve sarflar geliştirilecek, düşük maliyetli yerli üretime geçilebilecek teknoloji temelinin oluşturacak. Sisteme insan müdahalesi gerektirmeden tüm adımların otomatik olarak gerçekleştirmesinin hedeflendiği projenin artılarından bazıları; sonuçların yorumlanmasının uzmanlık gerektirmemesi, rutin kullanıma uygun, duyarlılığının yüksek olması ve 1 saatten kısa bir sürede sonuç vermesi olarak ifade ediliyor.

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 09:53